Raad Someren ontslaat wethouder
De gemeenteraad van Someren heeft wethouder Guido Schoolmeesters dinsdagavond per direct ontslagen. Dat gebeurde nadat de wethouder weigerde zelf op te stappen na een aanvaarde motie van wantrouwen.
De gemeenteraad van Someren heeft wethouder Guido Schoolmeesters dinsdagavond per direct ontslagen. Dat gebeurde nadat de wethouder weigerde zelf op te stappen na een aanvaarde motie van wantrouwen.
Die motie van wantrouwen was tegen Schoolmeesters ingediend nadat uit integriteitsonderzoek van Necker van Naem was gebleken dat hij zijn zoon had bevoordeeld bij het kopen van een huis in Someren. De onderzoekers spraken daarbij van verwijtbaar, niet-integer handelen.
Starterswoning
Om de starterswoningen moest worden geloot, maar de zoon van de wethouder en twee zonen van de architect bleken voor de loting al een woning te hebben gekocht van de bouwer. Omdat dat naar belangenverstrengeling riekte – Schoolmeesters was portefeuillehouder – werd tot een integriteitsonderzoek besloten.
Voor een meerderheid van de raad waren de feiten van de onderzoekers duidelijk en lieten geen andere keuze dan het indienen van een motie van wantrouwen, temeer omdat de wethouder aangaf zich van geen kwaad bewust te zijn. ‘Verbetering lijkt niet voor de hand te liggen’, aldus fractievoorzitter Arjan Evers van de collegeschragende partij CDA, Schoolmeesters stelde zich immers op het standpunt dat hem niets kan worden verweten: pas nadat zijn zoon had gekocht, ging de bouwer wegens overweldigende belangstelling voor de starterswoningen over tot loting van de rest van de woningen. Coalitiepartij PvdA vond dat Schoolmeesters de aankoop op zijn minst had moeten melden in het college. Omdat dat niet gebeurde, vond de PvdA-fractie dat verdere samenwerking met hem niet aan de orde kon zijn. Ook twee oppositiepartijen zegden het vertrouwen op.
Verwijt
Volgens Schoolmeesters is het integriteitsrapport niet gebaseerd op de feiten zoals die zich echt hebben voorgedaan. Het enige dat de wethouder zich verwijt is dat hij het college niet op de hoogte had gebracht van de aankoop door zijn zoon. Hij had daar eenvoudigweg niet bij stilgestaan. Zijn verzoek aan de raad om vooral toch ook de betrokken ambtenaren te horen om op die manier ‘de echte feiten’ boven tafel te krijgen, kreeg onvoldoende steun: 10 van de 17 raadsleden stemden voor een motie van wantrouwen.
Pek en veren
Schoolmeesters legde die motie vervolgens naast zich neer, waarna – een unicum in Nederland – de raad zich gedwongen zag een ontslagbesluit te nemen. Daarmee werd de wethouder met onmiddellijke ingang ontslagen uit zijn functie. Scboolmeesters kondigde aan naar de rechter te stappen. ‘Ik word hier met pek en veren de straat op gezet en kom nooit meer aan de bak’
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.