Advertentie

Controversieelverklaring stadsdelen 'ontzettend spannend'

De afschaffing van de stadsdelen staat op de lijst van controversiële onderwerpen. Maar of het ook controversieel wordt verklaard is nog maar de vraag.

05 juni 2012

Op de lijst met controversieel verklaarde onderwerpen staat ook het voorstel om de stadsdelen en deelgemeenten af te schaffen. Vandaag wordt daar met een hoofdelijke stemming over besloten. 'Het wordt ontzettend spannend.'

Afschaffing bevoegdheid
Op de door de vaste Tweede Kamercommissies vastgestelde lijst staat officieel: de wijziging van de Gemeentewet en enige andere wetten in verband met het afschaffen van de bevoegdheid van gemeentebesturen om deelgemeenten in te stellen. Die wijziging is echter noodzakelijk om de stadsdelen in Amsterdam, de deelgemeenten in Rotterdam en de stadsregio’s af te kunnen schaffen. Minister Donner heeft het wetsvoorstel hiervoor vorig jaar al naar de Tweede Kamer gestuurd. De stadsdelen zouden bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen van 2014 al tot het verleden moeten behoren.

IJskast
Het ministerie bevestigt dat de controversieel verklaring betekent dat het onderwerp niet wordt behandeld door de Tweede Kamer en daarmee in de ijskast is gezet. Woordvoerder Vincent van Steen: ‘Nu is de gemeente de enige die stadsdelen of deelgemeenten kan instellen. Door die bevoegdheid af te nemen gaat niemand er meer over, wat automatisch betekent dat ze niet meer kunnen worden ingesteld.’ De VNG verwijst in haar reactie naar de brief die zij in januari naar minister Spies stuurde. Daarin staat dat de VNG van mening is dat het instellen van deelgemeenten een bevoegdheid van gemeentebesturen zelf is en de voorgestelde maatregelen afbreuk doen aan het principe van lokale autonomie.

Brinkman
Of de wijziging inderdaad controversieel wordt verklaard is nog maar de vraag. Gevraagd naar een reactie op de controversieelverklaring zegt Robert Wichink, woordvoerder van de Amsterdamse wethouder Andrée van Es, dat de stad pas later met een reactie komt. ‘Het onderwerp staat wel op de lijst, maar dinsdag is er nog een hoofdelijke stemming over en die belooft ontzettend spannend te worden. Het lijkt zelfs af te hangen van het Kamerlid Brinkman en natuurlijk ook van de opkomst. Pas daarna weten we of we doorgaan op de ingeslagen weg of niet.’ Alleen al het feit dat het zo spannend is, maakt volgens de wethouder duidelijk hoe controversieel het onderwerp is. 'Daarom dient het ook als zodanig te worden aangemerkt.'

Wietpas
Over de invoering van de wietpas is een mondeling vraag gesteld die in het Vragenuurtje wordt beantwoord. De mogelijkheid bestaat dat de Kamer dan besluit om hier alsnog een debat over te voeren.

Andere controversiële onderwerpen
Andere onderwerpen die op de lijst van controversiële onderwerpen staan en van belang zijn voor gemeenten en provincies zijn:

Binnenlandse Zaken:

  • Schadeloosstelling politici
  • Verkiezing waterschappen door gemeenteraadsleden, wel noodwetje
  • Visienota bestuursinrichting en bestuurlijke inrichting

Infrastructuur en Milieu:

  • Crisis- en Herstelwet
  • Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte

Sociale Zaken en Werkgelegenheid:

  • Wet Werken naar vermogen

Volksgezondheid, Welzijn en Sport:

  • Wijziging Wmo uitbreiding van gemeentelijke taken op het terrein van begeleiding en een gewijzigde verdeling van de bestuurlijke verantwoordelijkheid.
  • Wijziging Wmo om te regelen dat eigen bijdragen voor maatschappelijke opvang en vrouwenopvang door gemeenten bij verordening worden geregeld, en vervolgens door of namens hen worden vastgesteld en geïnd, en dat de toegang tot maatschappelijke ondersteuning voor vreemdelingen die rechtmatig in Nederland verblijf houden, in bepaalde gevallen wordt uitgesloten.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

tante sjaan
Net gestemd. OPHEFFEN.... September nog door de 1e kamer maar dat is geen probleem.



Héhé eindelijk gelukt. ROB POST opzouten druiloor.

Cees Diepeveen naar de UWV.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Het meest belangrijke onderwerp wordt niet controversieel verklaard. De 40 miljard voor het steunfonds wordt, met als argumentatie dat er een democratisch besluit is geweest, er doorheen gedrukt. Als er al een besluit is dat door haar consequenties controversieel verklaars had moeten worden, dan is het wel een besluit om 40 miljard in een noodfonds te storten. De dames en heren politici die voor deze steun hebben gestemd, wacht nog een onaangename verrassing in september. Dan is de kiezer aan zet.Jammer genoeg is het dan al te laat.terugvorderen kan niet, want het is dan al uitgegeven om Spanje overeind te houden.
Monique
@Johannes

Helemaal met je eens, alleen ben je de steun aan Cyprus vergeten.
Kaas !
Van de SP hoef je ook niks te verwachten, die partij heeft tegenwoordig geen breekpunten maar "maakpunten", de AOW (65 blijft 65) is in dat kader al gesneefd voor er één minuut over is onderhandeld...
Advertentie