Advertentie

Herindelingsbesluit moet worden vernietigd

Het besluit van Gedeputeerde Staten van Gelderland om voor Scherpenzeel een herindelingsprocedure op te starten, moet worden geschorst en vernietigd door de Kroon. Dat verzoek heeft het college van Scherpenzeel neergelegd bij minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

16 juli 2020
gebalde-vuist---shutterstock-1283386921.jpg

Het besluit van Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland om een herindelingsprocedure op te starten voor Scherpenzeel moet worden geschorst en vernietigd door de Kroon. Dat verzoek heeft het college van de Gelderse gemeente neergelegd bij minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Bezwaar

Daarnaast heeft het college van Scherpenzeel bij de provincie bezwaar aangetekend tegen het besluit van GS om een ‘open overleg’ te starten – de eerste stap in de zogeheten arhi-procedure (Wet algemene regels herindeling). De noodzaak tot het starten van de arhi-procedure is in de ogen van het Scherpenzeelse college niet onderbouwd. Herindeling is een slechte oplossing voor een niet-bestaand probleem. Daarmee is het besluit in strijd met het recht en met het algemeen belang, stelt het college van Scherpenzeel.

Zelfstandig

GS besloten dinsdag die arhi-procedure te starten met de fase van open overleg. GS stelden daarbij dat herindeling met gemeente Barneveld een ‘logische optie’ is, ‘maar in het overleg kunnen ook andere mogelijkheden aan bod komen.’ ‘We zijn heel teleurgesteld in dat besluit’, aldus de Scherpenzeelse wethouder Izaäk van Ekeren (SGP), die de bestuurlijke toekomst van de gemeente in portefeuille heeft. De gemeente wil zelfstandig blijven en is ervan overtuigd dat dat kan. GS van Gelderland zijn dat niet.

Geen vertrouwen

Het voordragen van schorsing en vernietiging en het indienen van een bezwaar tegen de provincie ‘zijn stappen die je liever niet zet’, aldus Van Ekeren. ‘We hebben echter geen goede argumenten gekregen waarom GS tot dit besluit zijn gekomen.’ Kwalijk vindt Van Ekeren dat de provincie helemaal voorbijgaat aan de mening van de Scherpenzeelse inwoners. Uit een recente inwonerspeiling bleek dat bijna negen op de tien inwoners van Scherpenzeel willen dat de gemeente zelfstandig blijft. Er is bovendien geen vertrouwen in een open overleg, omdat GS op voorhand aangeven dat herindeling met Barneveld een logische optie is. ‘Het is niet te verwachten dat GS andere opties serieus nemen.’ Minister Ollongren heeft de provincie er recent in een brief op gewezen dat niet alleen naar een herindeling van Barneveld en Scherpenzeel moet worden gekeken, maar ook naar andere opties.    

Geen illusie

‘We zijn in dit proces gerommeld. Als je terugkijkt, zie je precies hoe GS stapje voor stapje naar dit besluit toe heeft gewerkt. Er werd (en wordt) geen enkele ruimte geboden voor een andere oplossing dan herindeling met Barneveld’, stelt wethouder Henny van Dijk (Gemeentebelangen Scherpenzeel) in een schriftelijke verklaring. ‘Is het naïef van ons dat we ons in die val hebben laten lokken? Ik weet het niet. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Over de opstelling van de provincie hebben wij in ieder geval geen enkele illusie meer.’

 

Meerwaarde

Het college van Barnveld heeft in een reactie op het besluit van GS laten weten constructief deel te willen nemen aan het open overleg. Dat start in september. ‘Voor ons is belangrijk dat de procedure niet te lang duurt en dat onze gemeenteraad en de Barneveldse samenleving betrokken worden in het overleg’, aldus de Barneveldse burgemeester Asje van Dijk in een schriftelijke verklaring. Uit het open overleg moet in de ogen van Barneveld ook duidelijk worden wat de meerwaarde van herindeling is voor zowel Barneveld als Scherpenzeel. Scherpenzeel telt 10.000 inwoners, Barneveld zo’n 57.000.

 

Van Ekeren wil nog niet vooruitlopen op de stappen die Scherpenzeel gaat zetten in het geval minister Ollongren niet ingrijpt en de klacht bij de provincie ongegrond wordt verklaard. ‘Maar dan is er zeker nog werk aan de winkel.’  

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
In de provincie Gelderland wordt in de regio Arnhem Nijmegen druk gewerkt aan een versterkingsproces voor een structurele verbetering van het vestigingsklimaat voor inwoners en bedrijven in de regio in nationaal en internationaal perspectief. Een uitgelezen taak voor de provincie zou je zeggen. Maar nee, daar moet een extra (dure, ondoorzichtige en slechts indirect democratische) bestuurslaag tussen provincie en gemeenten voor worden opgetuigd. Kennelijk kan de provincie dat zelf niet aan en/of wil de provincie dat niet op zich nemen. Dan kun je je afvragen wat het nut van de provincie nog is en of je de provincie niet moet opheffen.
P.Pluim
Schandalig van de provincie Gelderland! Laat die gemeente met rust!
H. Wiersma / gepens.
Deze gemeente zonder bestuurskracht, voor zover mogelijk nog gerund door plucheplakkers, kan beter nog vandaag dan morgen worden ondergebracht bij andere gemeenten.
ej van Ginkel / trotse Scherpenzeler
Stel je voor dat er in Den Haag zo met de democratie werd omgesprongen, "hoewel het referendum wat anders aangeeft vinden wij het nogal zwak we gaan ook maar bij het bedrijfsleven en de omliggende landen te rade"...…………

Financieel is er geen noodzaak zoals ook J verhagen columnist alhier aangeeft, hij beoordeelde het zelfs als wat voorzichtig ingeschat en beter dan veel andere gemeentes. De punten die naar voren kwamen in het rapport van Seinstra en vd Laar worden aangepakt. die punten betreffen vooral wat extra personeel want Scherpenzeel was goed op orde alleen op bepaalde punten was de werklast voor de ambtenaren wat hoog of was er maar 1 man voor een taak beschikbaar.

Als de Provincie gevraagd wordt waar het dan echt niet goed zit geven ze geen antwoordt of spelen ze met de term bestuurskracht.
Advertentie