Advertentie

Grote Gedoger

Het was een mooie dag gisteren. Veel zon, het zachte licht van september, en een tusseninformateur die plaats maakte voor een informateur die een rechts kabinet wil smeden. Nog een paar weekjes en we hebben een regering die beleid zal maken waarbij we onze vingers zullen aflikken.

14 september 2010

Toch kan iedereen begrijpen dat een rechtse coalitie het niet gemakkelijk zal krijgen. Het verzet van buiten tegen het ‘kabinet-Wilders’ zal ongetwijfeld scherp en ruig zijn, zoals de PvdA zich in een uitgelekte notitie al heeft voorgenomen (al zal daar met Cohen als politiek leider niet veel van terecht komen). Maar het gevaar van binnenuit is waarschijnlijk nog groter.

Ik bedoel dan niet de twee CDA-dissidenten die anders dan Ab Klink niet zijn opgestapt en manmoedig twitteren dat hun bezwaren nog altijd niet zijn weggenomen. Belangrijker nog dan dat feit lijkt mij de spanning die het gevolg kan zijn van de incorporatie van de PVV in ons bestel en daarmee ook van het grote thema van de PVV: het terugdringen van de immigratie en het bevorderen van de integratie.

Wilders heeft zich de afgelopen week van zijn beste kant laten zien: hij schoot niet uit zijn slof toen Herman Tjeenk Willink, zijn verklaarde tegenstander, hem en zijn rechtse gesprekspartners nog een paar dagen in de wachtkamer zette, en zijn speech in New York was volgens vriend en vijand van een ongekende mildheid. Maar dat laat onverlet dat Nederland met Wilders in de rol van de Grote Gedoger hete debatten over de islam tegemoet gaat. En het is nog maar de vraag of de andere partijen daar klaar voor zijn.

Het punt is dat alle partijen in het centrum van de Nederlandse politiek – CDA, VVD en PvdA – ooit zijn ontstaan vanuit eensgezindheid over heel andere onderwerpen dan het grote thema van vandaag. De christendemocratie is geboren uit verzet tegen een liberalisme dat aan kerk en geloof geen plaats in de publieke ruimte wilde laten. Liberale en socialistische partijen zijn ontstaan rondom sociaal-economische onderwerpen: de vrijheid van de ondernemer, de rechten van de arbeider. Je kunt het over die onderwerpen met elkaar eens zijn, en vanuit die eensgezindheid een partij oprichten om specifieke belangen te behartigen – dat wil nog niet zeggen dat je dan ook met elkaar een eensluidende, samenhangende visie op de multiculturele samenleving kunt ontwikkelen. Bovendien zijn Nederlandse politici daar helemaal niet voor opgeleid. Politici in Den Haag kunnen met elkaar om een tafel gaan zitten en belangen tegen elkaar afwegen en uitruilen – hier een procentje erbij, daar iets eraf – maar aan deze cultuur van het eindeloze gepolder heb je niets wanneer het over de grote vragen rondom cultuur en geloof gaat. Die vragen om een visie, en voor een visie moet je boeken in plaats van nota’s en beleidsstukken lezen.

Omdat dit zo is, blijken de Grote Drie altijd weer tot op het bot verdeeld zodra het over de multiculturele samenleving gaat. VVD en PvdA hebben de interne strijd daarover maar ternauwernood overleefd. De conflicten tussen Wouter Bos en Ella Vogelaar, tussen Wilders en Van Aartsen en tussen Rutte en Verdonk brachten scheidslijnen aan de oppervlakte die hun partijen bijna deden scheuren. En nu is het CDA aan de beurt. De toekomst van de christendemocratie oogt wat onzeker, met historisch lage peilingen, een harde interne discussie en de afwezigheid van een onomstreden leider.

Daarom kan het zo maar zijn dat de nieuwe rol van de PVV tot keuzes in de nieuwe coalitie zal leiden die voor een te groot deel van de achterbannen van CDA en VVD te ver gaan. De spanningen die daarvan het gevolg zijn, zijn de oogst van de jarenlange weigering bij de Grote Drie om een heldere en fatsoenlijke visie op te schrijven en met kracht uit te dragen. Die weigering zou CDA en VVD nu zelfs kunnen gaan opbreken.

Maar zover is het nog niet. Vooralsnog stralen Wilders, Rutte, Verhagen en Opstelten vooral het vertrouwen uit dat ze er met elkaar uit gaan komen. Daarmee is deze politieke zomer een van de interessantste uit de afgelopen decennia.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Roseboom
Zelfs wanneer Spruyt niet wil "Knielen op een bed violen" - terecht, als hij uit wil gaan van zijn eigen autonomie - maar vervolgens wel de ontmoetingen tussen culturen en geloofsculturen in Nederland - zoals die ook aan de orde zijn bagatelliseert, dan is hij een hoogmoedig mens , evenals Gijs een tijdje bij de pinguïns zou moeten verblijven om de werkelijkheid van het bestaan te ontmoeten.

Ik hoop, dat er dan ook een Samaritaan voorbijkomt en niet een farizeër.
De "Grote Gedoger", kan nog steeds uit onverwachte hoek komen, zelfs uit hoeken die de vooroordeel ende spruitjesluchten uitsluit.



Hannibal / webmaster
Theoretisch zou het CDA wat betreft de levensvragen het best voorbereid moeten zijn op dit debat, dat na een sluimerend bestaan na een jaar of vijftien de oppervlakte lijkt te hebben bereikt. De verscheurdheid van de partij zou er op kunnen wijzen dat ze er ook het meest kwetsbaar voor was.
Jan Roseboom
Ik weet niet wie Spruyt nu met de "Grote Gedoger" bedoelt. Is dat "Hij die niet laat varen het werk Zijner handen" , die geen visie zou hebben op de problematiek? Daar ga ik maar vanuit, gelet op de traditie waaruit Spruyt meent te staan en voortkomt. Dan maak je er geen bezwaar tegen om Wilders als marionet te gebruiken bij gebreke van eigen vaardigheden om cohesiebrengende en een bindende samenleving te bouwen namens de visie van "de drie" uit Leiden. Dan speel je "Voluit" op het populistische orgel omdat het volk - inmiddels afgeleidt - de theorie van de zondebod is aangereikt . Intussen zing je dan wel zacht Ps 8 vanuit je Secessie -idëeen, om voluit het volgende lied door het Milton Friedman Choir - The Corporation te laten zingen. Een 'echte' reformatorische visie van 'eigen volk eerst. Eerder meegemaakt? Degene die mee willen zingen: http://video.google.com/videoplay?docid=-6407847019713273360 Gelukkig is er een rechtsstaat hetgeen inhoudt, dat ook de uitspraak van de Hoge Raad inzake de Vrouwenkwestie moet worden uitgevoerd. Ik geef dan ook de voorkeur aan een democratische rechtsstaat die door een Grondwet wordt aangestuurd en niet door een 'grote gedoger'.
Jan / ambtenaar
"Nog een paar weekjes en we hebben een regering die beleid zal maken waarbij we onze vingers zullen aflikken." Ik hoop maar dat Spruyt dit cynisch bedoelt, want "we" zal zeker niet de meerderheid van de Nederlanders zijn.
Jan Roseboom
In aansluiting op mijn reactie van 20.19: Zoals u weet zijn spruitjes tegenwoordig zodanig gemodificeerd , dat ze een minder penetrante lucht verspreiden bij het koken. Het blijven echter spruitjes. De refo's voeren een zodanige restauratiepolitiek dat zij zelfs met hun theorie van een non-praktische homoseksualteit eventueel bereid zijn homoseksuelen te aanvaarden. Preventief t.b.v. een beroep op artikel 1 van de Grondwet. De logica daartoe ontbreekt natuurlijk geheel. Er is een 'neiging' bij de refo's om op medisch-ethisch gebied aansluiting te zoeken bij de rkk. Om het debat kritisch te voeden:Stephen Frÿ: The Intelligence² Debate - Stephen Fry (Unedited) http://www.dailymotion.com/video/xbvr0m_shortfilms
Plafond / pm
De invloed van Wilders wordt zwaar overschat, hij mag tegen Europa stemmen, dat kan ook in de oppositie.
CDA en VVD krijgen van Wilders een vrijbrief om hun agenda integraal uit te voeren, Wilders geeft daarbij teveel weg.
Het is natuurlijk een nobel streven om de Pvda uit de regering te willen houden, maar niet ten koste van alles.
allard gunnink / directiesecretaris
Zo langzamerhand word je wel een beetje moe van de eentonige herhalingsmails van Spruijt: de PVV als redder van de samenleving omdat andere partijen visie ontberen op hèt grote thema: integratie. Jammer toch dat de PVV niet eens wéét dat er nog andere thema's zijn die een samenleving ten diepste raken. Wat te denken van - om er maar eens eentje te noemen - sociale rechtvaardigheid? Of respect voor minderheden. Of... Misschien moet Bart Jan zijn bijbel nog eens lezen om daar te ontdekken hoe het kan dat straks, zodra de PVV haar doel heeft bereikt (Nederland voor de Nederlanders), toch het paradijs in Nederland nog niet is bereikt....
Advertentie