Advertentie

Griffier: van regelneef naar gedreven adviseur

De afgelopen 12,5 jaar zijn griffiers getransformeerd van regelneven naar gedreven adviseurs, die graag als vernieuwende verbinders werken. Dat blijkt uit een onderzoek naar drijfveerprofielen dat in opdracht van de Vereniging van Griffiers (VvG) is uitgevoerd door Profile Dynamics.

02 oktober 2015

De griffier anno 2015 streeft vooral naar zelfontplooiing, autonomie en persoonlijke vrijheid. Griffiers hebben een onderzoekende instelling en houden ervan zaken goed te overdenken, met name op strategisch en conceptueel niveau. De afgelopen 12,5 jaar zijn griffiers getransformeerd van regelneven naar gedreven adviseurs, die graag als vernieuwende verbinders werken.

Drijfveren

Dat blijkt uit een onderzoek naar drijfveerprofielen dat in opdracht van de Vereniging van Griffiers (VvG) is uitgevoerd door Profile Dynamics. In totaal deden 218 griffiers aan het onderzoek mee, dat was bedoeld om meer inzicht te krijgen in wat griffiers drijft en waar ze energie van krijgen De resultaten zijn vrijdag tijdens het jubileumcongres van de vereniging gepresenteerd.

Strategisch

De dominante kleuren van griffiers zijn geel (23 procent) en groen (20 procent); waarbij geel staat voor vrijheid, creativiteit en vernieuwing en groen voor sociale verbinding in harmonie. Bijna een op de vier griffiers heeft een ‘onderzoekende instelling en houdt ervan zaken goed te overdenken, vooral op strategisch en conceptueel niveau. Dat kan leiden tot verrassende (onconventionele) oplossingen voor complexe vraagstukken’, aldus het onderzoek. ‘De’ griffier vindt zijn autonomie belangrijk, maar wil in samenwerking met anderen tot resultaat komen, stellen de onderzoekers op basis van de drijfveerprofielen.


Draagvlak

Een op de vijf griffiers houdt er van om samen te werken in goede sfeer en harmonie. ‘Interesse in andere mensen en zorg voor elkaar maakt dat hij prettig samenwerkt en dat zaken goed lopen. Beslissingen kunnen het best in goed overleg worden genomen. De tijd die dat kost verdient zich terug in het draagvlak voor consensusbesluiten.’

Lef

Andere ‘stijlen’ van het griffierschap liggen dicht bij elkaar. Veertien procent van griffiers werkt vooral georganiseerd en gedisciplineerd, met de benodigde precisie en volharding. Bij dertien procent is effectief, efficiënt en doel- en resultaatgericht werken de leidraad. Kracht, snelheid en lef zijn voor twaalf procent van de griffiers het leidende motto.

Lokale democratie

De onderzoekers stellen op basis van hun onderzoek dat de drijfveren van ‘de’ griffier goed aansluiten bij de wens van gemeenteraden en Provinciale Staten om de griffier in te zetten als adviseur, die meedenkt over de ontwikkeling van de lokale democratie en daarmee over de ontwikkeling van de raden en staten zelf.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

john kolenbrander / raadslid
Een goed functionerende gemeente raad kan slechts het werk naar behoren uitvoeren als de griffier de perfecte ondersteuning biedt, zowel op de inhoud als in de verbinding tussen partijen en het college. Gelukkig heeft de gemeente Heemskerk zo een griffier, die ons werk op een adequate wijze mogelijk maakt.
Jan
@Kolenbrander. Dat is dan een uitzondering, want al die kwalificaties in dit artikel komen grotendeels voort uit wensdenken van griffiers, is mijn ervaring in diverse gemeenten. De praktijk is vrijwel altijd dat raadsleden zich niet laten bijsturen en dat griffiers slechts doorgeefstations en notulisten zijn.
Pierre
Ik herken veel van de opmerkingen van Jan.
Hoog tijd dat griffiers zich gaan opstellen als adviseur ! naar raadsleden in plaats van zich bezig te houden met de vraag welk leiderschapskleurtje ze hebben.

Het is een grof schandaal dat met de bezuinigingen van de afgelopen jaren sommige raadsfracties het halve ambtelijke apparaat blijven opzadelen met het beantwoorden van waan van de dag-/ bullshitvragen.

En zo'n griffier zit dan in schaal 12 een beetje postduif te spelen. Nooit eens iets van: Waarom wil uw fractie dat eigenlijk weten?Uw vraag staat eigenlijk al beantwoord op pagina.. van het jaarverslag. Onze raad gaat er niet over, maar het Algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling, etc. etc..

Mijn dochter van 16 zou graag zo'n bijbaantje hebben... Doet het ook voor de helft van schaal 12 ook nog. En ik denk dat ze het nog beter doet ook....
Advertentie