Samen plakken voorkomt problemen
Provinciale partij Lokaal Brabant roept op tot een gezamenlijk ‘plakmoment’ voor verkiezingsposters.
De traditie van het posters plakken in aanloop naar de verkiezingen kan efficiënter en veiliger. Dat stelt Lokaal Brabant, vertegenwoordigd met twee zetels in de Provinciale Staten. De partij stuurt een concept motie naar lokale fracties waarin opgeroepen wordt tot een gezamenlijk ‘plakmoment’, in plaats van het gebruikelijke, meer competitieve plakgedrag.
Plakoorlog
Bij vrijwel iedere verkiezingscampagne komt het voor: partijen die in het heetst van de politieke strijd hun posters over elkaar heen plakken of hele wildplakborden met verkiezingsposters in hun eigen kleur schilderen. Dit tot onvrede of zelfs boosheid van politieke tegenstanders, soms met ‘wraakplakacties’ tot gevolg. De media spreekt van ‘plakoorlogen’, ‘plakrellen’ en ‘bordenoorlogen’. Dat is misschien lichtelijk komisch, maar leidt wel af van de inhoud.
Motie
Lokaal Brabant, een provinciale partij die lokale fracties uit de provincie vertegenwoordigt, heeft daarom een motie opgesteld die op gemeentelijk niveau kan worden ingediend. Om het plakken te vergemakkelijken stelt de partij een gezamenlijk moment voor waarop alle posters in één keer geplakt worden. Zij wijst daarbij naar de gemeenten OSS en Geldrop-Mierlo, waar al zo’n gezamenlijk moment wordt georganiseerd door de gemeente.
Tijdswinst
‘Een gezamenlijk plakmoment voor politieke partijen levert een aanzienlijke tijdwinst op en hierdoor hoeven flink wat minder kilometers te worden afgelegd’, zo beargumenteert de partij. ‘Door een gezamenlijk plakmoment te organiseren kunnen in sommige gevallen onveilige verkeerssituaties voorkomen worden.’ Het gezamenlijke plakmoment is ook een mooie oplossing voor de plakrellen. ‘Door een gezamenlijk plakmoment te organiseren kan voorkomen worden dat partijen posters over elkaar heen gaan plakken’, aldus Lokaal Brabant.
Ouderwets
Het plakken van verkiezingsposters is inmiddels al bijna ouderwets te noemen. In steeds meer gemeenten wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘Trotter’, een aan beide kanten voorbedrukt bord met daarop alle affiches van de partijen. Het voordeel hiervan is dat er helemaal geen papieren posters worden gebruikt en het beeldmerk digitaal kan worden aangeleverd. Ook de Kiesraad wijst op deze mogelijkheid.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.