M/v/x op kandidatenlijst verkiezingen
Politieke partijen moeten op hun kandidatenlijsten de genderidentiteit van de kandidaten doorgeven. Die oproep doen Stem op een Vrouw en Open State Foundation. De informatie is noodzakelijk om de emancipatie van vrouwen in de politiek bij te houden, zo stellen zij.
![three-gender-option-passports.jpg](https://cdn.binnenlandsbestuur.nl/styles/imported_hero/cloud-storage/bb_migrate/images/Uploads/2018/10/three-gender-option-passports.jpg?itok=rZ3BvVW3)
Politieke partijen moeten bij het inzenden van hun kandidatenlijsten de genderidentiteit van de kandidaten doorgeven. Die oproep doen Stem op een Vrouw en Open State Foundation. Zij stellen dat de informatie noodzakelijk is om de emancipatie van vrouwen in de politiek bij te houden. Partijen kunnen kiezen voor notering van m/v/x.
4 februari
Partijen die willen meedoen aan de verkiezingen voor Provinciale Staten of de waterschapsverkiezingen moeten op 4 februari de definitieve kandidatenlijsten inleveren. Het gaat Stem op een Vrouw en Open State Foundation ook om de kandidatenlijsten voor de Eerste Kamer en het Europees Parlement. Op de kandidatenlijsten staan naam en woonplaats en optioneel de genderidentiteit van de kandidaat.
Goede bedoelingen
Vanuit goede bedoelingen laten partijen steeds vaker de genderaanduiding achterwege, zo stelt Iris Bos, mede-oprichter van Stem op een Vrouw. ‘Dit maakt het steeds lastiger inzicht te krijgen in het aantal vrouwelijke kandidaten en volksvertegenwoordigers. Die informatie is echter noodzakelijk om de emancipatie van vrouwen in de politiek bij te houden.’
Geen genderaanduiding
Voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar verzamelde Open State Foundation alle kandidatenlijsten. Van bijna 3.000 kandidaten was gender niet op de kandidatenlijst aangegeven. GroenLinks deed dat met 590 keer het vaakst, gevolgd door 421 keer door het CDA en D66 met 418, aldus Open State Foundation. Om te kiezen voor notering van m/v/x kunnen partijen vasthouden aan hun goede intenties, terwijl inzicht worden behouden in de genderverdeling, stellen Open State Foundation en Stem op een Vrouw.
moet je dan bepaalde groepen voor gaan trekken omdat ze denken te kort te komen?