Advertentie

‘Raad geeft toe aan ondermijning openbaar bestuur’

Met de kleinst mogelijke meerderheid heeft de gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht tegen het wethouderschap van Marcel Fierens (SGP) gestemd

17 januari 2024
hendrik-ido-ambacht-shutterstock_2158180571_0
De vlag van Hendrik-Ido-AmbachtShutterstock

Een verklaring van goed gedrag en een goed doorlopen integriteitsonderzoek waren voor beoogd wethouder Marcel Fierens (SGP) niet genoeg om door de stemming van de gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht te komen. Zo had de ‘lastercampagne’ van een plaatselijke ondernemer succes.

HR adviseur publieke sector

BMC
HR adviseur publieke sector

Medewerker Interne Controle

JS Consultancy
Medewerker Interne Controle

Beschuldiging van fraude

Twaalf van de 23 raadsleden stemden tegen het wethouderschap van Fierens die door de SGP naar voren was geschoven als vervanger van de naar de Tweede Kamer vertrokken wethouder André Flach. De stemming zou eigenlijk al begin november worden gehouden, maar werd toen uitgesteld, omdat Fierens door een voormalige zakenrelatie van belangenverstrengeling en fraude werd beschuldigd. Alle partijen waren het erover eens dat deze beschuldiging eerst zorgvuldig moest worden onderzocht.

Campagne tegen Fierens

De lokale ondernemer had een zaak in meubels en woonaccessoires en was tevens klant bij een Gorinchems accountantskantoor, waar Fierens de directeur was. Omdat hij zijn zaak wilde laten groeien, sloot de ondernemer op advies van die accountant een lening af van 125.000 euro bij Heldwijk in Wijk en Aalburg, meldt BN/De Stem. Daar was Fierens eveneens directeur, bleek de ondernemer later. Belangenverstrengeling, vond hij. Hij betaalde de lening dus niet af en werd vervolgens op aanvraag van Heldwijk en de accountant failliet verklaard. Daarop voerde de ondernemer een campagne tegen Fierens, waarin hij claimde dat de SGP-top en justitie hem de hand boven het hoofd hielden. Ook beschuldigde hij Fierens ervan jaarstukken te hebben voorzien van valse handtekeningen. Hij stuurde mails met deze beschuldigingen naar gemeenteraadsleden, SGP-bestuurders, Kamerleden en media, zo meldt het AD.

Geen meerderheid

Op zijn beurt deed Fierens aangifte van smaad en later tegen de ondernemer, waarop de politie de ondernemer opriep voor verhoor. 'De zoveelste intimidatiepoging op rij tegen een fraudemelder en klokkenluider', aldus de ondernemer in het AD. Hoewel Fierens een verklaring van goed gedrag kon overhandigen en het integriteitsonderzoek goed doorstond, kreeg hij toch niet het vertrouwen van een meerderheid van de gemeenteraad in de geheime schriftelijke stemming. ‘Ik dacht echt dat het goed zou komen. Het integriteitsonderzoek was goed, ik had een verklaring omtrent goed gedrag en de officier van justitie heeft die man een strafbeschikking opgelegd. Maar goed, ik moet iets anders gaan zoeken’, aldus een teleurgestelde Fierens in BN/De Stem.

Uit de uitslag blijkt dat een deel van de coalitie ook tegen heeft gestemd, dat doet het vertrouwen onderling geen goed

Leo Platschorre, fractievoorzitter SGP-ChristenUnie Hendrik-Ido-Ambacht

Toegeven aan ondermijning

Als grootste partij in de raad vormt SGP-ChristenUnie in Hendrik-Ido-Ambacht een coalitie met Gemeente Belangen, VVD en CDA. Het kan niet anders dat binnen een andere coalitiepartij tegen Fierens is gestemd en dat doet het vertrouwen natuurlijk geen goed. Dat beseft ook fractievoorzitter Leo Platschorre. Tegen Binnenlands Bestuur zegt hij: ‘Uit de uitslag blijkt dat een deel van de coalitie ook tegen heeft gestemd, dat doet het vertrouwen onderling geen goed. Daar moeten we zeker ook over in gesprek.’ Verder noemt hij het ‘betreurenswaardig dat een meerderheid van de raad toegeeft aan ondermijning van het openbaar bestuur’.

Slecht voor openbaar bestuur

‘Dit is slecht voor het openbaar bestuur maar zeker ook voor onze kandidaat die op deze wijze is beschadigd, terwijl hij een uitstekende kandidaat is. Platschorre wijst erop dat Fierens thuis is in financiën, jarenlang een accountantskantoor heeft geleid en gewend is complexe onderhandelingen te voeren en snelle beslissingen te nemen. ‘Er ligt een risicoanalyse integriteit met een positief advies en een VOG. De commissie geloofsbrieven kwam dan ook tot een positieve conclusie. Uiteindelijk besliste de raad echter met de kleinst mogelijke meerderheid om de kandidaat niet te accepteren.’

Fractie beraadt zich

Het is dus vanzelfsprekend dat zijn partij niet zomaar even een nieuwe kandidaat naar voren schuift, maar eerst de vertrouwenskwestie wil bespreken. Dat laatste zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren door binnen de coalitie open kaart te spelen over de stemming. Een optie zou kunnen zijn dat de partij Fierens dan opnieuw zou voordragen. Of dat allemaal gaat gebeuren valt nog te bezien. De fractie van SGP-ChristenUnie gaat eerst vanavond vergaderen en zich beraden over de vervolgstappen. Platschorre: ‘Daarom kan ik uw vragen over het vervolgtraject niet beantwoorden en verder geen mededelingen doen.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

PJ Westerhof LL.M MIM
Een accountant die advies geeft een lening af te sluiten bij een geldschieter waar dezelfde accountant eveneens directeur is?
Ja, dat is opmerkelijk. Vooral als je SGP-wethouder wilt worden.
Beetje onduidelijk overigens welke BV's er allemaal onder Heldwijk ..... B.V. vallen.
Advertentie