Gemeenten hebben alternatief peuterplan in de maak
De VNG, de G4 en de G32 werken aan een plan om voorschoolse opvang te bundelen. Het is een reactie op de peuterplannen van minister Asscher. Daar zijn ze het niet mee eens omdat werkende ouders meer moeten betalen.
Er is een alternatief peuterplan in de maak vanuit de gemeenten, sectororganisatie voor het primair onderwijs (PO-raad), de MO-groep en de brancheorganisatie. Zij willen integrale kinderopvang die toegankelijk is voor alle kinderen. Kinderen met een taalachterstand kunnen eventueel meer dagdelen naar de opvang. ‘We willen bewust geen aparte opvang voor kinderen met een taalachterstand, we willen segregatie niet bevorderen,’ zegt wethouder Hugo de Jonge van Rotterdam namens de gemeenten.
Werkende ouders
Het plan gaat voor een deel in tegen de ideeën van minister Asscher. Die wil ook geen onderscheid meer maken tussen kinderopvang en peuterspeelzalen. Maar de gemeenten zijn kritisch over de financiering hiervan. De gemeenten denken dat werkende ouders, zelfs met kinderopvangtoeslag, bij het plan van Asscher meer moeten gaan betalen. ‘De rekening wordt bij de werkende ouders neergelegd, die zullen dus gaan afhaken,’ zegt wethouder Hugo de Jonge van Rotterdam.
Niet meer bereiken
Verder zijn de gemeenten bang dat juist kinderen met een taalachterstand hierdoor niet meer naar de peuterspeelzaal gaan. ‘Het gevolg is dat we die kinderen tot de basisschool niet meer kunnen bereiken,’ zegt De Jonge namens de gemeenten.
Gelijke startpositie
De peuterspeelzaal is voor kinderen tussen de twee en vier jaar. Het is er op gericht om kinderen alvast te laten wennen aan het schoolsysteem, andere kinderen en onderwijzers. De kinderen gaan er vaak een paar uur per week heen. De prijs is in vergelijking met de kinderopvang, laag. In veel gemeenten wordt de peuterspeelzaal gebruikt om taalachterstand weg te werken. Het doel is om deze kinderen met een gelijke startpositie aan de basisschool te laten beginnen.
Kwaliteit al hoog
De kwaliteit van de voorschoolse voorzieningen zijn wisselend. Minister Asscher wil een einde maken aan laag opleidingsniveau van de medewerkers en ook de taalvaardigheid moet beter. Maar Hugo de Jonge benadrukt dat veel gemeenten, waaronder zijn eigen gemeente Rotterdam, allang het niveau van de voorschoolse opvang heeft opgeschroefd. ‘We hebben bijvoorbeeld al 150 groepen nul, een voorschoolse voorziening. Daar staan HBO’ers voor de groep en zijn er strenge taaleisen. Ik weet dat er veel andere gemeenten zijn die soortgelijke projecten hebben lopen,’ aldus De Jonge.
De alternatieve plannen van de gemeenten zijn in februari klaar, er worden dan pilots in onder meer Rotterdam gehouden.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.