Wietteelt niet aan gemeenten overlaten
Nog geen derde van de Nederlanders vindt dat gemeenten ruimte moeten krijgen om zelf wiet te telen en te verkopen. Een op de drie Nederlanders is tegen de instelling van een milieuzone in het centrum van gemeenten. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur dat door I&O Research is uitgevoerd.
Nog geen derde van de Nederlanders vindt dat gemeenten ruimte moeten krijgen om zelf wiet te telen en te verkopen. Ruim vier op de tien Nederlanders zijn daarop tegen. Een op de drie Nederlanders is tegen de instelling van een milieuzone in het centrum van gemeenten; 46 procent is voor. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur dat door I&O Research is uitgevoerd.
Rijksambtenaren zijn in meerderheid (51 procent) tegen de gemeentelijke ruimte voor wietteelt. Weliswaar zijn ook meer gemeenteambtenaren tegen dan voor, maar het aantal voorstanders ligt met 34 procent iets boven het gemiddelde van 32 procent. Het aantal tegenstanders ligt met 39 procent onder het gemiddelde van 43 procent.
Verdeeldheid
Het legaliseren van wietteelt en verkoop, op welke manier dan ook, is een onderwerp dat ook de landelijke politiek verdeeld. Een nipte meerderheid in de Tweede Kamer stemde vorige maand in met de ‘wietwet’ van D66. Die wet moet een einde maken aan de praktijk waarbij wiet in coffeeshops mag worden verkocht, terwijl de teelt en de aanvoer verboden is. De wet werd met 77 stemmen voor en 72 tegen aangenomen. VVD, CDA, PVV, ChristenUnie en SGP stemden tegen. De wet moet nog door de Eerste Kamer. In hun verkiezingsprogramma’s stellen CDA, ChristenUnie, SGP en VVD tegen legalisering van wietteelt te zijn. D66, GroenLinks, PvdA, SP en 50Plus zijn, zo stellen zij in hun verkiezingsprogramma’s, wel voor.
Milieuzones
Meer Nederlanders zijn voor het instellen van een milieuzone in de eigen gemeente dan tegen. 46 procent vindt het een goed plan, 33 procent ziet het niet zitten. Gemeenteambtenaren zijn er met 49 procent vóór iets enthousiaster over. Vooral GroenLinks-stemmers staan achter een dergelijke maatregelen: 73 procent is voor, gevolgd door D66 met 59 procent voorstanders. Nederlanders die VVD, PVV en 50Plus stemmen zijn het vaakst tegen.
Verkiezingsprogramma
De VVD spreekt zich als enige partij in zijn verkiezingsprogramma uit tegen de instelling van milieuzones. PvdA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie stellen in hun verkiezingsprogramma’s gemeenten meer ruimte te willen geven om milieuzones in te stellen.
Verantwoording
I&O Research voerde in opdracht van Binnenlands Bestuur van 10 t/m 14 februari een online onderzoek uit onder burgers en ambtenaren. In totaal deden 4.164 mensen mee aan het onderzoek, waaronder 1.359 ambtenaren.
Lees meer over het verkiezingsonderzoek in Binnenlands Bestuur nr 5.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De kwekerijen, door wat voor overheidsorgaan dan ook gerund, zullen werken als een rode lap op een stier. Het zal niet alleen bij wiet blijven. Men dient zich ook te realiseren dat de gezondheidsproblemen alleen maar groter te worden.
Overigens juich ik - in tegenstelling tot de gepensioneerde hieronder (nooit geblowd waarschijnlijk) - toe dat het in de bedoeling ligt (eindelijk) de teelt te legaliseren en te organiseren onder toezicht van de overheid. De Rijksoverheid zou dan de verantwoordelijke moeten zijn, niet de gemeentelijke. Nederland is dan weer gidsland. In Europa althans, want we zijn al voorbij gesneld door Uruguay en nota bene een aantal staten uit de VS, het land van de niet te winnen, handenvol geld kostende, war on drugs.