Criminelen makkelijker uit achterstandswijk te weren
Minister Blok wil dat gemeenten gemakkelijker criminelen weert uit achterstandsbuurten dan voorheen.
Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om mensen met een crimineel verleden uit een wijk te weren. Ook notoire overlastgevers mogen worden geweigerd. Verder wordt het makkelijker om huisjesmelkers aan te pakken.
Niet teveel uitkeringsgerechtigden per wijk
Dat is de kern van een wetsvoorstel dat minister Blok van Wonen ter consultatie naar onder meer de VNG heeft gestuurd. Het gaat om een aanpassing van de Wet Bijzondere Maatregelen Grootstedelijke Problematiek. Daaronder kunnen gemeenten in een beperkt aantal wijken al inkomenseisen stellen aan woningzoekenden om concentratie van mensen met een uitkering tegen te gaan, aldus de minister in de memorie van toelichting.
Politieregisters inzien
Gemeenten dringen al langer aan op uitbreiding van de wet. Ze willen meer bevoegdheden om de bevolkingssamenstelling te kunnen beïnvloeden en om malafide huisbazen te kunnen aanpakken. Blok komt hen tegemoet door bijvoorbeeld de politieregisters open te stellen voor inzage.
Vrije vestiging gegarandeerd
Om het recht op vrije vestiging te garanderen, moet de gemeente mensen die ze uit een bepaalde wijk wil weren wel de kans bieden elders te gaan wonen. Ook mag de gemeente niet zomaar elke wijk aanwijzen als beperkt gebied. Ze moeten daarvoor per geval toestemming vragen aan het Rijk. Wel kan de termijn waarvoor de aanwijzing geldt in de toekomst vaker worden verlengd.
Huisjesmelkers tegenwerken
Om verpaupering en opstapeling van teveel mensen in een huis tegen te gaan kunnen gemeenten verder het splitsen van (kleine) huizen in meerdere huurwoningen verbieden. De minister schrijft hierover: ‘Deze opsplitsing van woningen kan leiden tot aantasting van de leefbaarheid in de buurt, bijvoorbeeld door malafide pandeigenaren. In de buurten waar dit speelt, zal men een vergunning moeten hebben voor het opsplitsen van een woning’.
Ik heb veel nieuwe maatregelen bedacht tegen criminaliteit. Die maatregelen zijn opzienbarend en praktisch toepasbaar.
Lees mijn uitgebreide en duidelijke voorstellen op dit gebied. Je vindt ze onder het artikel via deze weblink:
https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/ …