Advertentie

Gemeenten gaan experimenteren met stemmen via app

Gemeenten Hollands Kroon, Molenwaard, Lingewaard, Almelo en Emmen gaan bij de aankomende gemeenteverkiezingen in 2018 experimenteren met de mogelijkheid voor burgers om via een app op een smartphone of pc te stemmen.

02 mei 2017

Gemeenten Hollands Kroon, Molenwaard, Lingewaard, Almelo en Emmen gaan bij de aankomende gemeenteverkiezingen in 2018 experimenteren met de mogelijkheid voor burgers om via een app op een smartphone of pc te stemmen.

Pilot met nepverkiezing

De app wordt momenteel nog ontwikkeld en moet voor de zomer zijn afgerond, zo licht strategisch informatieadviseur Jan Meijsen van gemeente Molenwaard toe in het Algemeen Dagblad. In het najaar van dit jaar komt er eerst nog een pilot met nepverkiezing, om de app te testen. Bij de echte verkiezingen in 2018 draait de app als proef naast het officiële stemmen met papier en potlood. Het doel is om de app bij verkiezingen in de toekomst als officieel middel in te zetten bij verkiezingen.


Stemmen vanuit huis

De inwoners van de vijf deelnemende gemeenten kunnen de app, wanneer deze klaar is, downloaden op hun pc, telefoon of tablet. Met een toegangscode kunnen zij één keer stemmen. Dat kan vanuit huis. Wethouder Irene ten Seldam van Almelo reageert enthousiast over de mogelijkheden die stemmen vanuit huis oplevert, zo vertelt zij aan Tubantia. ‘Mensen die slecht ter been zijn hoeven niet meer naar het stembureau. Maar het is ook handig als je op vakantie bent. Ook dan kan je gewoon zelf je stem uitbrengen.’ Ten Seldam hoopt dat de app al bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen kan worden gebruikt, maar vreest dat het nu nog te snel is.

De Kieswet bepaalt dat er alleen op papier gestemd mag worden. Deze wet moet eerst gewijzigd worden.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mr. J.P. Klevant Groen / Juridisch adviseur decentrale overheid
Deze proef lijkt me nogal zinloos. Met het gebruik van een app is het stemgeheim niet gewaarborgd, er kan niet worden nagegaan of kiezers bij het uitbrengen van hun stem worden beïnvloed en er is geen enkele controle meer op het ronselen van stemmen.
Frank van Unen / Adviseur Omgevingskwaliteit
En als aanvulling: hoe kan ik zeker weten dat er niet geknoeid is bij de registratie van de stemmen? Papier kun je natellen. Data kunnen onzichtbaar en onnavolgbaar gewijzigd worden.

Kortom: leuk, handig en helaas onbetrouwbaar. Dus inderdaad zinloos.
Mw Dikkers
Ik sluit mij volledig aan bij de heren Frank van Unen en Mr. J.P. Klevant Groen.
Janet / beleidsadviseur
Helemaal eens met de vorige reacties. Er is niets gewaarborgd. Zeker de grote mogelijkheden van ronselen is een kwestie. Zinloze zaak dus.
Piet Potlood / ambtenaar
Ik ben het wel eens met onderstaande dat Whatsapp geen succes gaat worden.



Maar om nou te zeggen dat alleen met papier niet geknoeid mag worden? Ga dan ook lekker je belastingaangifte weer op papier doen.
Post
Ik bespeur helaas negatieve reacties over dit voornemen. Als je een speciale code meekrijgt, dan moet het toch goed gaan? Via een DigiD of iets dergelijks. Zoals er nu wordt gereageerd, moet je ook maar geen belasting via internet doen of internetbankieren. Ga nu eens mee met de tijd, want het is ronduit bespottelijk dat er zo moeilijk wordt gedaan bij het uitbrengen van een stem.
doeterniettoe / -
@Pietje en gepensioneerde:

Jullie stemmen bij de belastingdienst? Tja, dan zijn de opmerkingen wel te plaatsen. Het is ronduit bespottelijk dat mensen voor hun persoonlijk gemak democratische beginselen weggooien.



Digitaal stemmen is vooralsnog niet zo betrouwbaar als analoog stemmen. Het lijkt er sterk op dat het ook nog wel enige tijd zo zal blijven. En dus blijven we analoog stemmen. Niets mis mee.
faber
wie het heeft gezegd weet ik niet meer, maar verkiezingen hebben niet als doel een winnaar aan te wijzen maar als doel de verliezer te laten accepteren dat hij heeft verloren. Als je dat in het achterhoofd houdt dan is stemmen met appjes e.d. voorlopig niet aan de orde.
Jan
Wat een negatieve reacties. Alsof er met een schriftelijk volmacht niet op een ander gestemd kan worden dan de volmachtgever wenste. Gewoon zelf met gebruikmaking van je DigiD stemmen moet toch kunnen? Zeker als je er ook nog een eenmalige unieke code voor moet invullen. En wie dat niet wil komt toch gewoon naar het stembureau?
Advertentie