Advertentie

Regenboogvlag hangt uit in heel Nederland

Ongeveer zeventig gemeenten en provincies hangen uit solidariteit de regenboogvlag uit na geweldsincidenten tegen lhbti+-ers.

ANP
15 april 2023
regenboogvlag.jpg

Op diverse plekken in Nederland hangt zaterdag de regenboogvlag uit als reactie op meerdere gewelddadige incidenten van de laatste tijd gericht tegen de lhbti+-gemeenschap. ‘In onze samenleving is geen ruimte voor haat en intolerantie’, aldus de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma. Naast Utrecht, hangt de vlag uit in de andere drie grote steden en in plaatsen als Arnhem, Haarlem, Groningen, Vlissingen, Wageningen, Roermond, Steenbergen, Hengelo, Leiden, Amersfoort, Deventer, Zevenaar en Culemborg.

Opleidingsprogramma Jeugdprofessional

BMC
Opleidingsprogramma Jeugdprofessional

Teamleider Toezicht en Handhaving Centrum Amsterdam

Gemeente Amsterdam
Teamleider Toezicht en Handhaving Centrum Amsterdam

Geweld in Eindhoven

De regenboogvlag van COC Eindhoven en regio werd vorige week weggerukt door een groep van ongeveer twintig personen. Ook is een vrijwilliger geslagen. De belangenorganisatie heeft daarom rond 12.30 uur een nieuwe vlag opgehangen. Hierbij waren volgens een woordvoerder naar schatting enkele honderden mensen bij aanwezig. Door regionale COC-afdelingen en COC Nederland is iedereen opgeroepen hetzelfde te doen.

Solidariteitsverklaringen

‘Liefde is sterker. Wij steunen de LHBTIQ+ gemeenschap, COC Eindhoven en de jongeren in Eindhoven’, wordt getweet door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, met hierbij een foto van de gehesen regenboogvlag.

‘Deventer is de stad van de liefde en de vrijheid’, zo zegt GroenLinks-raadslid in Deventer Jarno van Straaten over het uithangen van de regenboogvlag in de stad.

‘Bij uitsluiting en geweld moet je altijd opstaan en je uitspreken. Amersfoort is een stad waar iedereen zichzelf kan en mag zijn en als dat in gevaar komt dan spreken wij ons uit. Daarom sluiten wij ons als college en gemeenteraad aan bij deze actie, jong en oud moet zien en weten dat geweld en uitsluiting nooit de goede weg is’, schrijft burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius.

Ook in de gemeente Leiden wappert de regenboogvlag. In de gemeenteraad deelden de Partij voor de Dieren en D66 nog eens extra de oproep. ‘Iedereen mag zijn wie die wil zijn zonder de pijn en last van discriminatie in welke vorm dan ook’, aldus raadslid Linda Beimer (D66).

Homofobe voetbalfans

Vorige week zaterdag werden ook medewerkers van een Groningse dragshowbar en lhbti+-café mishandeld en zijn tijdens diverse voetbalwedstrijden, waaronder PSV-Spakenburg van 4 april, homofobe uitspraken gedaan.

Volgens COC Nederland geven rond de zeventig gemeenten en provincies gehoor aan de oproep en doen daarnaast ook veel andere partijen mee zoals bedrijven, organisaties en veel particulieren. Een woordvoerder laat weten dat de hashtag die voor de actie in het leven is geroepen, in Nederland trending is op Twitter. ‘Het was de bedoeling dat Nederland zich om de regenboogvlag schaart, en dat voelen we nu wel zo.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Onze overheid hangt zeker weten geen vlaggen op voor welk ander probleem dan ook. Een extreem discriminerende benadering dit ook al denkt men goed te doen.

Misschien gewoon weer eens je wetten handhaven zonder onderscheid te maken en dader signalementen verspreiden zoals we dat eerder wel deden. Ik zeg maar wat natuurlijk want zij hebben er veel meer verstand van. Dat blijkt.
Bert Bakker
Oh ja die geel blauwe vlaggen. Pardon. Maar ook dat is zeer eenzijdig want er zijn altijd oorlogen bezig en die worden nooit aangehaald door diezelfde overheid.
Nico Bos
Wel frappant dat het centrum van de "sodomietenjacht" in 1730 in Utrecht was.
zie http://www.geschiedenisbeleven.nl/homovervolgingen-in-de-republiek-van-de-18e-eeuw/
Daarom, mevrouw Dijksma, wordt de uitdrukking "Utrechtenaar" nog steeds gezien als een synoniem voor de toen verfoeide lhbti+-ers :-)
Ik merk op dat het extreem profileren geen bijdrage levert aan algemene acceptatie als we krantenkoppen zo lezen, maar bij veel mensen juist een polariserend effect opwekt.
Advertentie