Gemeenten in de rij om legale wietteelt
Gemeenten reageren positief op de plannen van het nieuwe kabinet om een proef te doen met legale wietteelt. Vanuit onder meer Nijmegen, Heerlen, Breda, Oldambt, Venlo, Eindhoven en Weert klinken opgewekte geluiden: ze willen zich gráág aanmelden als proefgemeente.
Gemeenten reageren positief op de plannen van het nieuwe kabinet om een proef te doen met legale wietteelt. Vanuit onder meer Nijmegen, Heerlen, Breda, Oldambt, Venlo, Eindhoven en Weert klinken opgewekte geluiden: ze willen zich gráág aanmelden als proefgemeente.
Fel tegenstander
De laatste tijd komen vrijwel iedere dag plannen van het nieuwe kabinet naar buiten. Over een gekozen burgemeester bijvoorbeeld. Of het eind van het referendum. Afgelopen weekend kwam een opvallend plan naar buiten. VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen een proef houden met het legaal telen van wiet door gemeenten. Opvallend, omdat CDA en vooral CU fel tegenstander is van de legale wietteelt. Maar voorstanders VVD en D66 hebben in de onderhandelingen blijkbaar genoeg wisselgeld beloofd om de christelijke partijen mee te krijgen in het plan.
Depla
Goed nieuwe voor gemeenten, vooral voor de gemeenten uit Noord-Brabant en Limburg pleiten al jaren pleiten voor een proef met wietteelt. Zij hebben de meeste overlast te verduren van georganiseerde criminele drugsbendes. Voor de zuidelijke gemeenten komt een fonds om die criminaliteit te bestrijden. Burgemeester Paul Depla van Breda is enthousiast. ‘Dit is heel goed nieuws’, laat hij in diverse media weten. Hij wil zijn gemeente – uiteraard – aanmelden als proefgemeente.
Limburg
Burgemeester Penn-Te Strake van Maastricht noemt het plan ‘echt een moment om te juichen’, meldt De Limburger. Ook in Venlo gaan stemmen op voor de proef. Vorig jaar sprak de hele gemeenteraad, met uitzondering van het CDA, zich uit vóór legale wietteelt. In een bericht op Omroep Venlo zeggen de Christendemocraten bij monde van Desirée Thissen weten nog altijd tegen regulering van wietteelt te zijn. Maar daarin staat het CDA alleen. Fractievoorzitter Ton Heerschop van de SP: 'Op deze manier kan de achterdeur van de coffeeshop legaal worden.' Meerdere Limburgse gemeenten willen zich aanmelden als proefgemeente.
Gezondheid
In het noorden van het land, het Groningse Oldambt, voelt ook wel wat voor een proef. 'Het is een mooie stap in de goede richting’, aldus burgemeester Pieter Smit op RTV Noord. Hij gaat eerste de plannen even goed bestuderen, maar wil dan zijn gemeente zeker aanmelden. Belangrijkste reden is de veiligheid voor de gezondheid. 'Je hebt geen idee wat voor middelen over cannabisplanten heen worden gespoten in de illegale teelt’, tekent RTV Noord op uit zijn mond. Daarnaast hoopt hij dat het drugsgerelateerde geweld afneemt.
90%
Het is slechts een greep uit de vele reacties van gemeenten op de uitgelekte plannen. Hoeveel gemeenten zich zullen aanmelden voor de zes plekken die het kabinet wil creëren, is nog afwachten. Maar dat het plan op brede steun uit gemeenteland kan rekenen, is duidelijk. Vorig jaar tijdens het VNG Congres stemde bijna 90 procent van de gemeenten voor experimenten met legale wietteelt.
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Empirisch onderzoek uit zowel de medische en cognitiewetenschappen is bijzonder eenduidig, eveneens als de literatuur uit de sociologie, criminologie en economie: legalisering zou op alle fronten winst zijn, letterlijk en figuur.
De gevolgen van cannabis zijn, bij normaal recreatief gebruik bij een volwassene, bijzonder onschuldig. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld alcohol. Doet u de 'common sense' rekensom: hersenen en longen versus hersenen, slokdarm, maag, darmen, lever, nieren, hart, bloedvaten.
Daarnaast: geluidsoverlast (bij coffeeshops) en geuroverlast (die 100% te vermijden is d.m.v. koolstoffilters) versus vechtpartijen, verkeersongelukken, seksuele intimidatie, aanranding, verkrachting, huiselijk geweld,vandalisme door alcohol.
Dan nog niet te spreken over de positieve impact die het project kan hebben voor onze staatskas en volksgezondheid door gereguleerde teelt.
Sterke monitoring en handhaving is uiteraard een must, zeker in de beginfase. Wat mij betreft gaan coffeeshops die bij gecertificeerde kwekers inslaan, eveneens voor alle medewerkers een korte cursus volgens met oog op verslavingszorg en algemene omgang met mensen met psychologische problematiek.
Mensen die in een slechte situatie verkeren en/of bepaalde problemen kennen zullen altijd vatbaar zijn voor drank of drugs. Dit staat volledig los van elke vorm van legalisering of het dogen van welke psychoactieve stof dan ook. Preventie en zorg zijn hiervoor de oplossing, niet een regressief softdrugsbeleid.
Koffieshops zijn nu toegestaan en het is idioot om ze wel toe te staan maar niet om in te kopen. Dat is schizofreen Koffieshops zijn in elk geval in staat om op een normale manier zaken te doen buiten de illegaliteit. In feite scheelt het niet zo veel met de productie van alcoholhoudende dranken. Stel je voor dat het café wel bier mag tappen op het terras maar dat ze het alleen illegaal kunnen inkopen.
Dat zou toch gek zijn.