Advertentie

Hoogeveen ontslaat gemeente-beiaardier

Roy Kroezen, gemeente-beiaardier van Hoogeveen, wordt ontslagen. De gemeente hoopt hiermee 15 duizend euro te besparen. Vrijwilligers moeten het werk overnemen.

18 oktober 2012

In de jacht op euro’s lijkt ook bij de gemeente Hoogeveen niets meer heilig. De Drentse gemeente moet drie miljoen euro bezuinigen en wil besparen door de gemeente-beiaardier te ontslaan. Dit zou zo’n 15 duizend euro opleveren. De toetsenist speelt elke donderdag van 11.00 tot 12.00 een deuntje op het carillon van het gemeentehuis. De gemeente denkt het gat te kunnen vullen met vrijwilligers.

Restauratie is duur
Organist Roy Kroezen spreekt tegenover RTV Drenthe zijn zorgen uit over het onderhoud van het gemeentecarrilon. ‘Als het niet regelmatig bespeeld wordt dan komt er stof en vuil in. Dan moet het carillon gerestaureerd worden en dat kost heel veel geld.’
 

Twee keer per uur 

Wethouder Anno Wietze Hiemstra benadrukt dat Hoogeveen het niet zonder de klanken van het carillon hoeft te doen. ‘Elk half uur en elk heel uur blijft het carillon gewoon spelen. Alleen de wekelijkse bijdrage op donderdag gaat stoppen, althans met een betaalde kracht.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
15.000 euro gedeeld door 52 uur is 288 euro per uur. Bijna zoveel als een goede advocaat.



Terecht dat dergelijke uitgaven tegen het licht worden gehouden. Je moet het de belastingbetaler toch kunnen uitleggen en dat zal hier moeilijk zijn.
J. Wouters
Nobby vergeet het onderhoud van het carrilon, zoals omschreven in het artikel. Er zijn wel grotere uitgaven op de begroting van de gemeente Hoogeveen die meer discutabel zijn.



Wel heeft Nobby gelijk dat 'goeie' advocaten teveel verdienen, helaas veel op belastinggeld. Of ze hebben problemen met belasting betalen zoals Brammetje.



En de overbodige animal cop is gelukkig opgeheven. Dat kan de politiediensten zelf ook doen.
Willem van der Vaart
Hoe triest ik het ook vind voor de beiaardier, ik kan me wel voorstellen dat de gemeente alleereerst op luxe gaat bezuinigen. 15000 euro voor 52 uur carrilonmuziek is behoorlijk en carrilonspel is uiteraard niet strikt noodzakelijk.
Jan de beierman / collega
Zo gaat de beiaardkunst, in de 17e eeuw ontstaan in de Lage Landen naar de knoppen. Geen beiaardiers meer, dus geen beiaardopleidingen meer, dus geen klokkengieters meer. Beste mensen, het is natuurlijk niet alleen één uur beiaardspelen, je moet naar de toren en weer naar huis, dus zo'n bespeling kost je 3 uur. En dan moet je natuurlijk studeren want je kunt niet iedere week hetzelfde spelen. De automatische muziek komt overigens ook niet uit de lucht vallen, het programmeren van de computer is vrij arbeidsintensief. In dergelijke gevallen adviseer ik gemeenten maar om de beiaard helemaal van de hand te doen, de bronsprijzen zijn redelijk anno 2012.
True
Desondanks blijft het carillon gewoon spelen, verontrustend.
A. Kroeze
Als de gemeente 3 miljoen moet bezuinigen, wat heeft het dan voor zin om een beiaardier voor 15 duizend euro weg te sturen? Voor dit bedrag krijgt de gemeente Hoogeveen muzikaal spel op hoog niveau, van een hoog gekwalificeerde beiaardier. Dit bedrag zit niet alleen in de bespelingen, maar ook in het vele studeren (anders klinkt iedere week hetzelfde repertoire) en het arrangeren van muziek.

Tevens is er toezicht op de technische staat van het instrument.

Bovendien kost het de gemeente hoe dan ook geld, want aan ontslag zijn ook bepaalde kosten verbonden. Niet te vergeten die van eventuele juridische procedures.



Deze bezuiniging wordt verdedigd door mede te delen dat "het carillon gewoon blijft spelen". Daar zal dan de automaat mee bedoeld worden.

Deze automaat speelt ook letterlijk als een automaat, dus enige muzikaliteit is niet aan de orde.

Bovendien gaat het op het heel en half uur om muziekfragmentjes van een paar minuten.



De mechaniek van het handmatig spel zal stil komen te staan, en daardoor na verloop van tijd in conditie achteruit gaan. Wil men later toch weer bespelingen, dan zal een dure restuaratie nodig zijn. Deze bezuiniging is dus een vorm van kapitaalvernietiging.



Het inzetten van vrijwilligers is niet mogelijk. Wie dit vak geleerd heeft gaat niet gratis zitten spelen.

Jammer dat de bevolking met dit soort voorstellen wordt geconfronteerd, want ze zijn niet doordacht.

En eigenlijk is het gewoon een belediging om iemand die zich inzet voor de plaatselijke cultuur weg te sturen, om vervolgens te zeggen dat het ook wel gratis kan.



Verricht deze CDA wethouder zijn werkzaamheden ook op vrijwillige basis?

Deze partij staat toch voor "fatsoen en respect"?

In ieder geval dat laatste is in dit geval maar lastig terug te vinden.

Advertentie