D66 Flevoland wil informatie geheime besluiten
Statenlid Erik Kunst van D66 in Flevoland wil dat Provinciale Staten inzicht krijgen in alle geheime besluiten van het college van Gedeputeerde Staten.
D66 in Flevoland wil dat Provinciale Staten (PS) inzicht krijgen in alle geheime besluiten van het college van Gedeputeerde Staten (GS). Dat is nu niet het geval, blijkt na vragen over een geheim document. Statenlid Erik Kunst heeft alle geheime besluiten sinds januari vorig jaar opgevraagd.
Vertrouwelijk
Het college van Gedeputeerde Staten in Flevoland heeft in vertrouwelijkheid besloten over subsidies, zonder de Staten te informeren, zo bleek begin dit jaar. Door openbaarheid zou bedrijfsgevoelige informatie over een stichting op straat komen te liggen, antwoordden GS onlangs op vragen van D66.
Wel inzage
Dat het college vertrouwelijke besluiten neemt is op zich niet vreemd, vindt D66. De Wet openbaarheid van bestuur schrijft dat in bepaalde gevallen zelfs voor. Statenleden moeten echter wel inzage krijgen in de besluiten op de geheime besluitenlijst, zodat ze hun controlerende en volksvertegenwoordigende taak uit kunnen oefenen, aldus Kunst.
Nooit van gehoord
Volgens GS ligt deze zogenoemde lijst ‘Besluitvorming in kabinet’ altijd ter inzage bij de griffie. Maar zowel de (al langer meedraaiende) statenleden als de medewerkers op de griffie hadden nog nooit van die lijst gehoord.
Actief bekendmaken
Kunst heeft nu gevraagd om inzage in de besluiten die sinds januari 2011 zijn genomen. Maar eigenlijk, vindt hij, moet het college actief bekendmaken wanneer zij een geheim besluit heeft genomen. Nu gebeurt dat alleen indien de wet voorschrijft dat PS moeten worden geraadpleegd over een besluit, of als een onderwerp politiek gevoelig is en GS de mening van PS daarover willen horen.
Grijs gebied
Dat is echter een grijs gebied, waarover je kunt discussiëren, zegt Statengriffier Inge Rozema. ‘PS vinden een onderwerp soms eerder politiek gevoelig dan GS.’ Precies daarom wil Kunst weten wanneer een geheim besluit wordt genomen. Onder de belofte van geheimhouding kan hij als Statenlid inzage in die stukken vragen. ‘Maar als je niet weet welke besluiten zijn genomen, kun je er ook niet naar vragen.’
Onwetendheid
Kunst vermoedt geen kwade opzet van het college. ‘Dit is gewoon onwetendheid, een houding van zo doen we dat nu eenmaal. Jammer. Ik hoop dat GS hier alert op reageren.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.