Advertentie

Gegrinnik

Op het moment dat ik dit schrijf weet de vaderlandse pers nog altijd niet waar Mark Rutte, Geert Wilders en Maxime Verhagen met elkaar zitten te praten, alhoewel Frits Wester van RTL zijn 50.000 volgelingen op Twitter gevraagd heeft of ze misschien iets hebben gezien. Maar al weten we niet waar, we weten wel dat ze met elkaar zitten te praten, dat wil zeggen: ‘informele gesprekken’ voeren, want onderhandelingen mogen de gesprekken van de achterban van het CDA nog niet heten.

27 juli 2010
Maar stel nu eens dat er deze week iets gebeurt. Dat er iets klikt tussen Mark, Geert en Maxime, en dat ze hun gesprekken gaan voortzetten in onderhandelingen? En dat dat tot een rechtse coalitie leidt, met de PVV in de regering dan wel in de rol van gedoogsteunverlener?

Een meerderheid van 63 procent van de Nederlandse bevolking zou dat een goed idee vinden, zo’n coalitie van CDA en VVD die met steun van de PVV kan gaan regeren. Maar er zullen, denk ik, zeker twee personen in Nederland zijn die de haren uit hun hoofd zullen trekken: koningin Beatrix en Ruud Lubbers, de twee personen die uitgerekend hebben bevorderd dat de drie rechtse partijen deze gesprekken gaan voeren.

De koningin en Lubbers zijn er de afgelopen jaren immers niet in geslaagd hun afkeer van de PVV en vooral van de PVV-stemmer te verbergen. De koningin deed dat in haar kersttoespraak, waarin zij haar zorgen uitsprak over een klimaat van intolerantie waarbij een groep mensen als geheel over één kam werd geschoren.

De koningin voelt zich veel beter thuis in een wereld waarin de Europese integratie wordt toegejuicht (ze schreef een voorwoord in een boekje met ten paleize voorgedragen lezingen waarin dit ideaal wordt uitgedragen), waarin het belang van Ontwikkelingssamenwerking wordt benadrukt (wijlen haar echtgenoot was de bij haar inwonende belichaming van dit ideaal) en waarin de zegeningen van het multiculturalisme met kosmopolitische grandeur worden uitgevent (prinses Máxima mocht bijvoorbeeld vertellen dat ze tot de conclusie was gekomen dat de Nederlander helemaal niet bestaat).

Ruud Lubbers is in dit alles eensgeestes met de vrouw met wie hij begin jaren tachtig de eerste schreden op het pad van het openbaar bestuur zette. Lubbers is een vooraanstaand lid van het progressieve netwerk van de World Connectors, zet zich in voor een gastvrij onthaal van asielzoekers in Nederland en heeft zich expliciet uitgesproken tegen de PVV.

Hij deed dat bijvoorbeeld vorig jaar in een uitzending van Buitenhof, en dit voorjaar nog speelde hij een belangrijke rol achter de schermen van de verkiezingscampagne van het CDA, waarbij hij zijn partij wilde dwingen de PVV uit te sluiten (en omdat het CDA bang was dat Lubbers dat standpunt ook publiekelijk zou gaan uiten, zijn ze maar gaan zeggen, vreemd en onverwacht, dat ze graag een ‘hervormingskabinet’ met GroenLinks en D66 wilden). In 2007 publiceerde Lubbers het boekje De vrees voorbij, waarin hij zich net zo tegen de PVV’er uitsprak als de Majesteit dat in haar kersttoespraak zou doen.

Mijn linkse vrienden vertellen mij dezer dagen dat de gesprekken van deze week, wat hun betreft, hopelijk vooral een truc zijn, een truc waarmee de oude Haagse politiek zich met redenen omkleed van de PVV kan ontdoen, zonder dat Wilders nog zijn armen ten hemel kan heffen en kan uitroepen dat hij wordt buitengesloten door een cordon sanitair van de anderen.

Ik denk dat mijn linkse vrienden wel eens gelijk kunnen hebben, en dat het voorstel van Lubbers aan Rutte, Wilders en Verhagen inderdaad bedoeld is als een geënsceneerde truc. De opzichtige nadruk waarmee Lubbers vorige week zei dat hij en de koningin het zo belangrijk vonden dat alle politieke leiders in dezelfde mate aan het woord zouden komen want ze zijn ons alle even lief, is meestal een camouflage van het tegendeel.

Als ik dan tegen mijn linkse vrienden zeg dat je met zo’n truc de problematiek van het onbehagen en de politieke vertaling daarvan niet oplost, maken zij sussende gebaren. Daarover hoeven we ons helemaal niet druk te maken, die PVV als partij van proleten implodeert immers vanzelf, als we maar even geduld hebben.

Dat is nu precies de reden, denk ik, waarom rechts succes ook tot veel gegrinnik en tot leedvermaak zal leiden – al weet ik ook dat dat niet de meest edele emoties zijn.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

rwindt / machteloze burger
De Majesteit is al blij dat zij Wilders niet naast zich op het bordes heeft staan en andere PVV-ers.
Dat was slechts een kwestie van tijd.
Zij komt er genadig vanaf eigenlijk.
Men hoopt wellicht dat dit kabinet vroegtijdig valt en de glans van Wilders daarmee voor de kiezers eraf is.
De kroonprins dan in rustiger politiek vaarwater het stokje kan overnemen en PVV dan alleen nog een splinterpartij is.

Lubbers stelt zelf dat de Deense variant in de verkenningsgesprekken ook kon opduiken.
Hij heeft die verantwoording genomen en Pechtold, Halsema en Cohen rekenden, na hun blokkering van CDA notabene, op principiele bezwaren van linkse deel CDA t.a.v. PVV. CDA heeft de traditie om op voorhand niemand uit te sluiten.
Nu gaan linkse partijen stoken en linkse (prominente) CDA-ers steunen dat.
CDA is nu de prooi, i.p.v. Balkenende.

Wat een rust aan dat front nu JPB als prooi voor de politieke roofdieren en oppervlakkige media, niet relevant meer is. Hoort u de stilte om hem heen, na al dat luidruchtige bashen?

Eindelijk lees ik in een juni nummer van HP De Tijd van columnist Dirk-Jan van Baar een
realistisch stuk over Balkenende en die onze huidige onterecht verguisde premier, eindelijk recht doet. Laat men binnen het CDA die column eens heel goed lezen!

Ik hoop dat het CDA het lef heeft, om maar een shake out te riskeren, om weer een brede volkspartij te kunnen worden.

Paarsplus minus VVD waren teveel van de leg, Pechtold voorop, om van een truc te spreken. Nou kunnen ineens alle kleuren eieren gelegd worden.

Paarsplus minus VVD, kaapt zelf een stembusuitslag, tevoren afgesproken door trio en door vooraf CDA te blokkeren en VVD zodoende voor het blok te zetten.

Nu trekt Pechtold op hoge poten de grootste broek aan over een procedure die niet correct zou zijn verlopen en dat Lubbers de opdracht had moeten teruggeven. Alle drie een tirade over moraal PVV en dus onverenigbaar met CDA. Hypocriet. Pechtold leek wel een bezweerder toen hij de openingsformules uitsprak. Halsema bleef opmerkelijk op de achtergrond tijdens het "debat".
Alle dopamine opgebruikt in de Paarsplusafdwingerij?
Roemer stookt charmant.

De traditie van vroegtijdige vallende kabinetten sinds 2002, die iedereen ophing aan Balkenende, gaat wel door. De een vroeg, de ander later.
Deze variant kon wel eens een latertje worden. Slechts bewindslieden van twee partijen. Wat een feestje, na al die andere type moeizame moetjeskabinetten.
Dat had ik nou Balkenende zo gegund.
Een Lezer
63%? De heer Spruyt gebruikt het verkeerde getal. Volgens de jongste peiling van Maurice de Hond is VVD-CDA met gedoogsteun PVV de eerste voorkeur van 5% van de kiezers. Die peiling is terug te vinden op de site van De Hond. Misschien kunnen Spruyt en Binnenlands Bestuur voortaan zulke simpele zaken controleren vóór publicatie, dank.
Dick Wijfje / beleidsmedewerker
De heer Spruyt is het op subtiele wijze gelukt de geheel eigen aanpak van de PVV van het democratisch proces te beschrijven. Als er een kabinet over rechts komt dan is dat fantastisch, en voor de poorten van de hel (lees Lubbers en de majesteit) weggesleept. Als het niet lukt dan hebben sinistere globaliserende linkse krachten toch hun zin gekregen. Maar bij de nieuwe verkiezingen, over een jaar. wordt de PVV zo groot dat niemand er meer om heen kan!
Jan Aerts / Bedrijfsadviseur
Ja, heer Spruyt, geheel eens met uw zienswijze in deze, maar het kan verkeren want het zou zo maar gladjes kunnen verlopen. Een buitengewone kans voor het CDA die dan weer eens in het centrum van de macht komt te zitten. Elke andre combinatie is voor hen minder, al roept Verhagen dat nog zo hard. Kan ook een slimme zet zijn van ons aller Ruud. Hij is snel geweest voor zijn doen, en daar zit een strategie achter, alleen een erg doorzichtige. Het deksel op de neus voor hem, naar ik hoop. Als dit niet door gaat zit de VVD ernstig in de problemen, want elke andere combinatie is voor hen stukken onaantrekkelijker. Het is overigens verkeerd te veronderstellen dat Geert Wilders filosofie enkel zou bestaan uit de "kopfvoddentax" Dat is slechts voor de bühne weet u wel? De kiezer grieft veel meer dan dat en zij zijn daarin stelselmatig verontachtzaamd door de Haagse clubs. Dat ook Marijnissen dat niet in de gaten heeft verbaasd mij in hoge mate omdat de SP programmatisch zo dicht bij de de PVV staan. Uw uiteenzetting over Beatrix is gewoon raak. Laat dit oranjehuis maar zelf opgaan in de EU toeterij. Zo is het niks, achterhaalde ceremonie. Alex is nog een tandje minder dus geen verlies. Nee, het kan zomaar lukken met een minderheidskabinet + gedoogsteun door de PVV. In Denemarken weten ze hoe dat werkt. Daar is de maatschappelijk onrust over de multi-cultipap behoorlijk afgekoeld.
Compliment voor je gedachten op dit onderwerp.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
CDA-VVD met gedoogsteun van PVV? Dat zou echt een cadeautje zijn voor de PVV: wel meeregeren, maar zonder verantwoordelijkheid. Structurele chantage van de twee coalitiepartijen. Dat moeten die toch niet willen?
Mark Intres / Communicatieadviseur
Benieuwd wie deze profileringsrace wint de komende jaren, als het zover komt.

@ Een Lezer: de heer Spruyt refereert aan dit onderzoek: http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/271553/Peiling-Meeste-kiezers-voorstander-van-gedoogsteun-PVV.htm
Ellen
Zou het democratisch niet zuiverder zijn als Beatrix een aantal ter zake deskundige ministers aanstelt als regering en als de Tweede Kamer vervolgens bepaalt of die ministers hun werk goed doen? Dan heb je een echt parlement die kan controleren. Zolang de ministers rechtstreeks uit de partijen komen, controleert de Tweede Kamer niks. De regeringspartijen mogen immers nooit tegenstemmen en de oppositie doet niks anders, want die moeten ook weer scoren. Het is duaal bestuur maar dan niet duaal.
Overigens heb ik er, als PVV-tegenstander, toch erg veel moeite mee dat zo'n grote partij zo gemakkelijk buiten de coalitie gehouden wordt. Volgens mij is democratie niet "ja het volk kiest, mits die keuze hare majesteit aanstaat". Hetzelfde geldt, in mindere mate, voor de SP natuurlijk.
Advertentie