Geen sprake van ‘illegale detectives’ bij provincies
Het lijkt uitgesloten dat onderzoeksbureaus recherchevergunningen nodig hebben om integriteitsonderzoek te doen voor provincies. Dat blijkt uit informatie van Dienst Justis.
Het lijkt uitgesloten dat onderzoeksbureaus recherchevergunningen nodig hebben om integriteitsonderzoek te doen voor provincies. Dat blijkt uit informatie van Dienst Justis. De Telegraaf en PVV Gelderland melden eerder dat provincies gebruik maken van 'illegale detectives', omdat ingeschakelde onderzoeksbureaus niet over zo’n vergunning beschikken.
Gesprekken en openbare bronnen
Het ministerie kan geen definitief uitsluitsel geven over de vergunningplicht van de door de provincies ingeschakelde bureaus zoals Necker van Naem en Capra, omdat er geen aanvragen voor vergunningen van de onderzoeksbureaus liggen. ‘De beoordeling kan pas gedaan worden als er een aanvraag ligt voor een dergelijke vergunning en die is zowel bij de politie als bij de dienst Justis niet bekend’, aldus een woordvoerder. Maar dat er voor de werkzaamheden die bij de zogeheten ‘risicoanalyses integriteit’ komen kijken een vergunning nodig is, lijkt uitgesloten. Volgens Dienst Justis verschilt de vergunningplicht per onderzoek, maar wanneer er bij het informatie vergaren alleen openbare bronnen geraadpleegd worden en er een gesprek gevoerd wordt met de benoemde bestuurder is er, volgens een woordvoerder van Justis, geen sprake van recherchewerkzaamheden.
Geen recherchewerkzaamheden
Uit de brochures van de integriteitsonderzoeken voor overheden van de bureaus blijkt dat de analyse wordt gemaakt op basis van vrijwillig gegeven informatie en gesprekken. Dat zijn activiteiten die volgens Justis niet vallen onder recherchewerkzaamheden. Capra en Necker van Naem melden eerder al dat er bij hun ‘risicoanalyse Integriteit’ geen werk komt kijken waarvoor een recherchevergunning benodigd is. 'Dat er geen vergunning voor rechercheonderzoek nodig is om onze adviezen uit te brengen is evident', aldus Necker van Naem-directeur Roel Freeke, die benadrukt dat de 'risicoanalyse integriteit' absoluut geen recherchewerk is.
Vrijwillig verstrekt
‘De informatie die Necker van Naem voor het advies aan provincies verzamelt wordt vrijwillig verstrekt, in gesprek met de kandidaat-bestuurders zelf. Wij praten met hun over welke integriteitsdillema’s er in de toekomst kunnen ontstaan bij een benoeming. We zitten dus niet te spitten in zaken die in het verleden gebeurd zijn. We willen helemaal geen recherchewerk doen.’ Ook advocaat Bart Jan Boiten van Capra zegt dat er bij Capra ‘geen vergunningplichtige activiteiten’ zijn.
Het is natuurlijk wel een onderzoek niet een training integriteit, dus wat gebeurt er als je geen zin hebt om alles te delen met een onderzoeker, gewoon omdat je vindt dat het privé is?