Advertentie

Geen publiek bij raadsvergadering over asielopvang Voorst

Ambtenaren en raadsleden worden aangesproken, bedreigd en geïntimideerd.

05 oktober 2024
De mogelijke opvanglocatie aan de Kadijk in Terwolde - gemeente Voorst
De mogelijke opvanglocatie aan de Kadijk in Terwolde - gemeente VoorstGoogle

Bij een raadsvergadering van de gemeente Voorst over een opvanglocatie voor alleenstaande minderjarige asielzoekers is maandag geen publiek welkom. Volgens de gemeente zijn er op sociale media 'aanwijzingen over mogelijke onrust tijdens de raadsvergaderingen'.

Senior Medewerker Omgevingsvergunningen

Gemeente Tilburg
Senior Medewerker Omgevingsvergunningen

Accountmanager

Metaregistrar
Accountmanager

Bedreigd

Ook worden volgens Voorst ambtenaren en raadsleden aangesproken, en in enkele gevallen ook bedreigd en geïntimideerd over dit onderwerp. De gemeente heeft plannen voor een opvanglocatie voor vijftig alleenstaande minderjarige asielzoekers in het dorp Terwolde. Maandag valt het besluit.

Zonder last

'Veiligheid staat voor ons voorop, voor alle aanwezigen. Daarbij is het ook belangrijk dat de raad zonder last, onrust of verstoringen een besluit kan nemen over dit gevoelige onderwerp', aldus de Gelderse gemeente in een verklaring. Er hadden zich al inwoners aangemeld om bij de raadsvergadering aanwezig te zijn. Zij zijn door de gemeente geïnformeerd.

De vergadering is wel te volgen via internet.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Het op voorhand weren van burgers is m.i. is strijd met hun eigen participatieverordening, daar lees ik: "Inwoners hebben in toenemende mate een belangrijke rol in de agendering, de voorbereiding, de totstandkoming, de uitvoering en de beoordeling van beleid. Niet alleen omdat de burger de gevolgen van beleid ervaart, maar ook omdat participatie aan het politieke proces als intrinsieke waarde van de Nederlandse samenleving wordt ervaren. Participatie mobiliseert de kennis en steun van betrokkenen bij beleidsproblemen waarvan de overheid op voorhand nog niet weet, of nog niet wil bepalen, hoe deze opgelost zullen worden." zie
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-449730.pdf
Je kan wel een raadsvergadering schorsen als niet er door het publiek niet voldaan wordt aan het reglement van orde, maar niet anticiperend vooraf al het publiek weren.
R. D.
Publiek is digitaal nog prima welkom anders.
T. Simpelmans
Met de microfoon uit.
Nico Bos
R.D. Digitaal inspreken (wegens corona) tijdens een raadszitting is inmiddels afgeschaft, je kan alleen maar meeluisteren. Er is dus geen mogelijkheid meer om te participeren tijdens de besluitvorming, b.v. om daarmee met goede argumenten moties of amendementen van "bewogen" raadsleden uit te lokken.
Advertentie