Gedeputeerde kiest goedbetaalde baan
Zeven van de elf gedeputeerden die vrijwillig voortijdig zijn vertrokken, hebben nu een topbaan in bestuur of non-profitsector.
Nooit eerder vertrokken zoveel gedeputeerden vroegtijdig vrijwillig. Ook moesten 19 gedeputeerden vanwege een politiek conflict van hun plek, zo blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur. Onder de vrijwillige vertrekkers provinciale boegbeelden als Bleker (CDA, Groningen), Calon (PvdA, Groningen) en Rüpp (CDA, Noord-Brabant).
Anders dan voorheen werden zij geen burgemeester van een middelgrote gemeente, maar kozen zij voor een baan bij de regionale tv, corporatie, onderwijs of als dijkgraaf. Alleen Onno Hoes (VVD, Noord-Brabant), werd burgemeester, in Maastricht.
Verder lezen: Ex-gedeputeerde gewilde bestuurder
Reacties: 16
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Bovendien is de uitkering/wachtgeld gemaximaliseerd op 6 jaar en is er sinds 2010 een sollicitatieplicht. Dus eigenlijk grotendeels vergelijkbaar met de reguliere WW.
Dit even ter nuancering omdat velen nog steeds denken dat we qua wachtgeld in de jaren 80 zitten. En dat is dus niet meer zo.
Ga dan 2160 euro's af, dus zeg zo'n €5000.
(het eerste jaar nog iets meer).
Gezien de ego's en bijbehorende levensstijl is dat een fikse vermindering hoor!
Overigens, ontslag is nooit leuk want ik neem aan dat de ruime meerderheid van de mensen liever werkt dan thuis zit. Het lijkt zo leuk maar het gemis van de sociale contacten en het gebrek een een sociale nutbeleving lijken mij verschrikkelijk.
Zo werkt dat dus. Je speelt een tijdje gedeputeerde en opteert dan voor een van die goudomrande erebaantjes in het publieke domein.
In het private domein kom je ze veel minder tegen; daar moet je dan ook werken voor je geld. Nee, dan maar zo'n erebaantje voor een vorstelijk salaris,
Het verschil is dat een ex-gedeputeerde of -wethouder vaak een leuk, dikbetaald baantje in de (semi-publieke, maar soms ook private) sector krijgt omdat hij of zij tijdens z'n bestuursperiode leuke dingen gedaan heeft voor vrienden die baantjes verdelen. Dat is anders dan iemand die in de private sector is opgeklommen en nooit op kosten van de belastingbetaler gunsten heeft verdeeld.
u vergeet ook te vermelden dat een ww uitkering maximaal 3 jaar duurt, wachtgeld 6 jaar.
Voor de ww is de werktijd ww tijd 1:12 (voor elk jaar 1 maand ww), terwijl voor politici de verhouding wachtgeldtijd: werktijd 1:1 is. Ofttewel 4 jaar politicus betekent 4 jaar wachttijd.
Afgezien daarvan wordt bij de ww stees strenger gecontroleerd op verwijtbaar ontslag, binnen de politiek is dat geen issue.
De wachtgeldregeling is dus toch nog steeds royaal te noemen....
" In de VS liggen de beloningen voor poltieke functies laag. Maar daar wordt het ook heel normaal gevonden dat je daarna van die karig beloonde jaren de vruchten mag plukken in de private sector."
Daarom is politiek in de VS ook zo diep corrupt. Belastinggeld wordt daar door politici routinematig gebruikt om persoonlijk gewenste lucratieve baantjes van te voren "aan te betalen". Maar daar is mijn belastinggeld niet voor bedoeld.
Daarom is het ook niet zo vreemd dat Amerikanen zo min mogelijk belasting willen betalen: ze weten dat dit voor een heel groot deel niet voor het algemeen belang wordt gebruikt.
En daarom heeft Amerika zulke slechte publieke voorzieningen (bijv. OV, zorgstelsel). Wilt u dat het hier ook die kant op gaat (dat wil zeggen: bergafwaarts)?
Een bestuurder heeft nul ontslagbescherming en kan iedere seconde ontslagen worden. Een bestuurder vergadert daarom ook zeer regelmatig met bijv. de raad of provinciale staten en als zij vinden dat de bestuurder naar huis moet, dan doen zij dat. Per direct, geen beroep mogelijk. Dat is politiek en het gebeurt zeer regelmatig dat bestuurders zomaar pardoes op straat worden gezet. Denkt u daar maar eens aan: iedere seconde kan uw carrière over zijn en staat u op straat...
En dat gedwongen ontslag wordt breed uitgemeten in de pers, komt vast te liggen op Google en daarna is de desbetreffende bestuurder niet alleen zijn baan kwijt maar ook zijn reputatie (of het ontslag terecht was maakt voor sensatiepers niet uit).
En dan is het lastig om überhaupt een baan te vinden, laat staan 1 op intellectueel hetzelfde niveau.
Een oproep aan de mensen die vinden dat bestuurders het zo luxe hebben: stel uzelf verkiesbaar en wordt bestuurder.
Voor zover mij bekend heb ik geen waardeoordeel uitgesproken over het bestaansrecht van wachtgeld. Ik heb slechts gewezen op het feit dat ww en wachtgeldregeling niet met elkaar te vergelijken zijn en dat de wachtgeldregeling best royaal is in vergelijking met de ww. U begon de wachtgeldregeling immers gelijk te stellen met de ww?
Helaas lees ik regelmatig dat een bestuurder op straat gezet wordt wegens duidelijk verwijtbaar gedrag. Ook dan is er recht op wachtgeld, dat is mijns inziens wél een slechte regeling.
"de belachelijk lage Balkenendenorm van €220.000 per jaar"
In wat voor wereld leeft u? 95% van de Nederlanders zou zich in de handjes knijpen met de helft van die "belachelijk lage norm".
Het probleem zit niet in de hoogte van het bedrag, maar in de hebberigheid van de old boys die bestuurlijke en andere baantjes onder elkaar verdelen. Echt capabele mensen vertrouwen op hun eigen kwaliteiten om na hun bestuursperiode weer nieuw en interessant werk te vinden, en niet op een "gouden parachute".
Uw obsessie met "reputatie" doet vermoeden dat u zelf ook de verkeerde roddelbladen leest.
En waarom ik mezelf niet verkiesbaar stel als bestuurder? Een praktische afweging. Ik zou geen kans maken, onder andere omdat ik niet tot het netwerk van hebberige old boys behoor die elkaar in het zadel tillen.