College Waalre: geen sprake van misstanden
Volgens het college van de gemeente Waalre is er 'volgens de criteria' geen sprake van misstanden in een melding van een oud-ambtenaar.
Volgens het college van de gemeente Waalre is er geen sprake van misstanden in de melding die een klokkenluidende ambtenaar eerder deze maand heeft gedaan en is daarom besloten geen onderzoek in te stellen. Die conclusie trok het college op basis van de criteria die ten grondslag liggen aan een melding misstanden. De fractievoorzitters in de gemeenteraad beraden zich echter nog op de casus.
Beraden
Er zou naar verluidt een extern bureau worden ingeschakeld om te bepalen hoe om te gaan met deze melding van misstanden over onder meer waarnemend burgemeester Jan Boelhouwer, maar het college wijst desgevraagd naar de fractievoorzitters die zich dus nog beraden over de casus. ‘Over de uitkomst kunnen wij daarom geen uitspraken doen.’ De fractievoorzitters van Aalst Waalre Belang, VVD en CDA hebben laten weten geen commentaar te willen geven op de kwestie en verwijzen voor beantwoording van vragen erover naar de griffie. Die heeft vooralsnog geen antwoorden gegeven.
Melding
Eerder deze week meldde Binnenlands Bestuur al dat Boelhouwer niet van plan is om werk te maken van een nieuwe melding van een misstand van een oud-ambtenaar die in augustus 2020 ten onrechte op staande voet is ontslagen. Dat was een collegebesluit, laat het college weten. De misstand gaat over de strafzaak tegen deze ambtenaar wegens schending van het ambtsgeheim. Het Openbaar Ministerie besloot de zaak te seponeren. Boelhouwer meldde het collegebesluit in een spoedzitting van het presidium. Kort daarop stuurde de klokkenluider de melding naar de fractievoorzitters in de gemeenteraad met het verzoek om toch een onderzoek in te stellen.
Cdk
Op de vraag of de melding over waarnemend burgemeester Boelhouwer ook is doorgestuurd naar de commissaris van de koning is het antwoord van het college 'nee'. ‘Wel heeft de burgemeester, in zijn vertrouwensrelatie met de cdk, dit met de cdk besproken’, laat het college verder weten. ‘De cdk is voor een burgemeester namelijk het eerste aanspreekpunt namens de minister van Binnenlandse Zaken.’ Als de melder ontevreden is over de wijze van afhandeling van de melding, dan kan deze het Huis voor Klokkenluiders verzoeken om een onderzoek in te stellen, voegt het college er nog aan toe.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.