Advertentie

‘Fear of missing out’ hindert raadsleden

Steeds groter wordende stapels informatie, als gevolg van digitalisering en een toenemend takenpakket, maken het werk van raadsleden en griffiers zwaarder. Daarnaast lukt het raadsleden niet om eigen prioriteiten te stellen en om goede banden te onderhouden met de bewoners.

17 juni 2019
shutterstock-1179701791.jpg

Steeds groter wordende stapels informatie, als gevolg van digitalisering en een toenemend takenpakket, maken het werk van raadsleden en griffiers zwaarder. Daarnaast lukt het raadsleden niet om eigen prioriteiten te stellen en om goede banden te onderhouden met de samenleving.

Drie problemen

Het Rathenau-instituut naar deed onderzoek naar ‘Griffiers en digitalisering’ en signaleert drie problemen als gevolg van de toenemende informatiestroom: raadsleden hebben het gevoel ‘alles te moeten lezen omdat ze overal op kunnen worden aangesproken’; de werklast stijgt en zorgt ervoor dat raadsleden zich meestal laten sturen door de agenda van het college in plaats van zelf prioriteiten te stellen; en de toenemende focus op raadsdebatten en interne processen gaat ten koste van de verbinding met de samenleving.

Gulzige minnares

Ter illustratie citeert het Rathenau Instituut een geïnterviewde: ‘De raad en haar agenda is een soort gulzige minnares die jou op het stadhuis houdt. Je wordt gewoon meegevoerd in de dagelijkse stroom van stukken die op je afkomt. Je hebt het idee dat je daar wat van moet vinden. Je verliest je daarin, je vergeet gewoon waar je ook alweer voor gekozen was’.

Helderheid vooraf

De onderzoekers geven aan wat er moet gebeuren om de uitdagingen aan te kunnen. Informatie kan helderder gepresenteerd worden zodat raadsleden de informatie makkelijker tot zich kunnen nemen. En ‘veel raadsleden en griffiers vinden dat de raad te vaak pas laat bij de beleidsvorming betrokken raakt en daardoor vooral reactief opereert’, schrijven de onderzoekers. Ze willen ook vooraf input inleveren in plaats van alleen achteraf controleren.

Onderzoek

Het Rathenau Instituut deed het onderzoek op verzoek van de Vereniging van Griffiers (VvG) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het onderzoek bestond uit literatuuronderzoek en uit interviews met griffiers en raadsleden. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

criticus
Ook een belangrijke tip:

raadsleden zouden zich aan aan de controlerende taak en de kaderstellende taak moeten willen houden ipv als dagelijks bestuur te willen optreden.

Ja, ze worden overal op aangesproken, maar ze zijn niet overal van. Soms moet een raadslid durven zeggen: daarvoor moet u bij b&w zijn ipv meteen weer schriftelijke vragen te stellen over een inidividuele casus.
Mark
Raadsleden sturen op hoofdlijnen.

Dat kan al beginnen door de organisatie te verplichten om voor elk stuk een samenvatting van maximaal twee A4 te doen. Dan houden raadsleden voldoende tijd over om de straat op te gaan en met kiezers te praten.
Advertentie