Advertentie

Examen-politiek

Met een politiek besluit is het net als met een zware verhuisdoos. Je moet eerst grip vinden en een beetje proberen houvast te krijgen en pas dan heb je het vertrouwen dat je je niet vertilt aan de situatie. Gelukkig heeft ook het Limburgse Landgraaf daarom vanavond eerst een oordeelsvormende vergadering waar de raadsleden de politieke kwesties bloot kunnen leggen alvorens er een besluit over te nemen.

16 juni 2014

Voorafgaand aan de vergadering waarschuwt vergadervoorzitter en raadslid Bart Smeets dat technische vragen niet zijn toegestaan. Het gaat immers om het bedrijven van politiek. ‘Ik heb heel wat vragen en daar zitten volgens mij geen technische tussen,’ opent Andy Dritty (GBBL) de behandeling van de jaarrekening van de sociale werkvoorzingsuitvoerder WOZL.

Dritty begint breed. ‘Ik zou van de portefeuillehouder wel eens willen weten hoe hij tegen de situatie bij WOZL aankijkt,’ doelend op de nieuwe raadsperiode. Verder maakt alleen SP’er Irma Koopman nog wat algemene opmerkingen. ‘Door de gewijzigde participatiewet loopt WOZL risico’s,’ stelt ze. ‘De beslissingen die we nemen zullen met de menselijke maat moeten worden genomen,’ vult ze aan. ‘En bij detacheringen zal de begeleiding goed geregeld moeten zijn.’

Wethouder Ben Rewinkel spreekt in zijn eerste repliek geruststellende woorden. ‘Er was bij de eerste bestuursvergadering waar ik bij was zeker ruimte voor sociaal beleid.’ Volgens de net aangetreden portefeuillehouder ging niet alleen over financiën. ‘Zelfs tot het niveau wat er in de kantine te krijgen is,’ zegt hij met lichte pret.

Dritty, zelf oud-wethouder, interrumpeert. ‘U zegt dat mensen met grote woorden spraken. Kunt u iets preciezer zijn?’ wil hij weten. ‘Men wilde weten of er op een detacheringsplek een kantine is,’ licht Rewinkel toe. Dritty vraagt door. ‘Als u nu straks onze zienswijze verstuurt, reageert men dan met: goh, had het maar gezegd of is het geen verrassing?’ Dritty lijkt ergens naar te hinten.

‘Er is over onze zienswijze met meerdere gemeenten contact geweest,’ begint wethouder Rewinkel. Het stelt Dritty niet gerust. ‘Heeft u in het bestuur ingestemd met deze stukken, ja of nee?’ wil hij weten. ‘De stukken moeten eerst worden aangeboden aan de raad!’ zegt Rewinkel wat verwonderd terug. Dritty schakelt over op uitleg-modus. ‘De normale gang van zaken is dat het Dagelijks Bestuur van WOZL dit voorbereidt.’ Rewinkel kijkt als een kandidaat van een mondeling examen. ‘Het is alleszins gebruikelijk dat het bestuur een stelling inneemt,’ poneert Dritty.

‘Ik denk dat u dan maar even moet kijken wie er toen in het bestuur zat,’ zegt Rewinkel met lichte irritatie. ‘Misschien dat u even kunt zeggen wanneer de stukken zijn voorgelegd, dan blijkt het heel snel,’ zegt Dritty alsof hij meer weet. ‘Dat kan ik zo gauw niet vinden,’ antwoord Rewinkel. ‘Daar kom ik op terug’.

Het punt lijkt daarmee ten einde. Dritty articuleert een geluidloos ‘da’s goed’ en kijkt voldaan. Al hebben misschien alleen een paar insiders door welke wedstrijd hij nu precies gewonnen heeft. Wel zeker is, dat de vraag of het college haar huiswerk heeft gedaan, toch van een heel andere orde is dan de vraag of de gemeente beter af is met het zienswijze op de werkvoorziening.

John Bijl
Klik hier voor het dossier met alle Mystery Burgers

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie