Europees Parlement helpt Oekraïense volksvertegenwoordiging
De Russische inval in Oekraïne maakt het moeilijk voor parlementariërs hun werk te doen. Het Europees Parlement zorgt voor back-up opties.
Zorgen dat het werk van het Oekraïens parlement, de Verkhovna Rada, ondanks de Russische invasie zoveel mogelijk kan doorgaan. Het Europees Parlement overlegt met het Oekraïense parlement hoe het kan helpen de continuïteit van de democratie te borgen.
Indien nodig ondersteunt het Europees Parlement (EP) vergaderen op afstand. Daarmee is tijdens de coronapandemie veel ervaring opgedaan.
Samenwerking
Het EP onderhoudt nauwe contacten met Oekraïne en de Verkhovna Rada. Sinds de revolutie van 2013-2014 wordt samengewerkt op het gebied van ondersteuning van de democratie. In 2015 hebben beide parlementsvoorzitters een eerste memorandum van overeenstemming ondertekend. In dat kader vinden sinds 2015 regelmatig uitwisselingen, dialogen, en studiebezoeken plaats. Precies een jaar geleden is het memorandum hernieuwd.
Gouden paspoorten
De Europese Unie heeft Oekraïne al met 17 miljard euro ondersteund. Onlangs is nog 1,2 miljard ter beschikking gesteld om te zorgen dat Oekraïne aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Dat gaat nu ook in Brussel door: er wordt een ruimte beschikbaar gesteld aan een Oekraïense Niet-Gouvernementele Organisatie.
Verder heeft het EP opgeroepen tot strengere sancties tegen Rusland en om de uitgifte van zogeheten gouden paspoorten voor rijke Russen te verbieden. Ook de uitgifte van visas in ruil voor investeringen moet stoppen, vindt het Europees Parlement.
Impact oorlog
De Oekraïense minister van Defensie Olkeksii Reznikov brieft op donderdag 17 maart leden van het EP over de oorlog. Hij spreekt dan meerdere (sub)commissies toe. Deze week spreken meerdere commissies in het Europees Parlement ook over de impact van Russische agressie op de beleidsterreinen waarover die commissies gaan, zoals trans-Atlantische samenwerking, transport, visserij, cultuur, buitenlandse inmenging, kinderrechten en mensenrechten.
Op verzoek van het Oekraïense parlement is vorige week een website gelanceerd waarop de relaties en hulp aan Oekraïne uit de doeken wordt gedaan. Die site is te vinden via https://ukraine.europarl.europa.eu/en/home.html
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.