Gemeenten moeten zelf keuze maken over gebruik Kaspersky
Het Russische securitysoftware-bedrijf Kaspersky Lab, dat eerder deze week te horen kreeg dat de Nederlandse Rijksoverheid gaat stoppen met klandizie wegens te groot risico op spionage, is de afgelopen jaren bezig geweest aan een flinke opmars bij de overheid. Éen op tien overheidsorganisaties gebruikt Kaspersky. Gemeenten moeten zelf bepalen of ze verder willen met de software.
Het Russische securitysoftware-bedrijf Kaspersky Lab, dat eerder deze week te horen kreeg dat de Nederlandse Rijksoverheid gaat stoppen met klandizie wegens te groot risico op spionage, is de afgelopen jaren bezig geweest aan een flinke opmars bij de overheid. Éen op tien overheidsorganisaties gebruikt Kaspersky. Daaronder zijn veel gemeenten. Gemeenten moeten zelf bepalen of ze verder willen met de software.
Geen advies voor gemeenten over Kaspersky
De Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) gaat geen advies geven aan gemeenten wat betreft het gebruik van Kaspersky-producten. De IBD voerde hierover overleg met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). De keuze werd onderbouwd door het argument gemeenten te veel van elkaar verschillen om ze een eenduidig advies te kunnen geven, zo laat een woordvoerder aan Binnenlands Bestuur weten. Per gemeente is het risico op spionage zeer uiteenlopend. Diverse gemeenten hebben naar aanleiding van de beslissing van het kabinet inmiddels contact hebben gezocht voor een advies. De beslissing om wel of niet met Kaspersky te werken ligt bij gemeenten zelf. De IBD stelt ook dat virusscanners niet zomaar kunnen worden vervangen, zo’n proces is erg complex en duurt over het algemeen lang.
Kaspersky sterk aanwezig in overheidsland
Kaspersky bouwde de laatste jaren een sterke marktpositie op bij lokale overheden, zo concludeert databasemarketingspecialist Computer Profile op basis van een analyse bij 7400 Nederlandse organisaties met meer dan vijftig werknemers. Het Russische bedrijf maakte bij overheidsorganisaties een sterke groei door in vergelijking met concurrentie. Symantec. Zij hebben gezamenlijk nog altijd bijna de helft van de Nederlandse anti-virussoftwaremarkt in handen. ‘Het gaat dan met name om End Point security bij gemeentes en rechterlijke instanties’, schrijven de rapporteurs in een persbericht. Kaspersky was één van de partijen die profiteerde van het dalende marktaandeel van de Amerikaanse bedrijven McAfee en Symantec. Ongeveer een op tien (9,9 procent) van de overheidswebsites gebruikte in 2018 software van Kaspersky.
Meer sectoren gebruiken Kaspersky
De overheid is niet de enige sector in Nederland waar Kaspersky voet aan de grond heeft. De sector beslaat slechts 25 procent van alle geleverde Kaspersky-oplossingen in Nederland. Zo’n dertig procent van de Kaspersky-oplossingen wordt in het onderwijs geleverd. Ook in de financiële wereld, de gezondheidszorg en in productieprocessen wordt de software veel gebruikt.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.