Advertentie

Ede onderzoekt ‘lekken’ uit stukken die de gemeente zelf op de site zet

Een raadslid van D66 is in problemen gekomen na citeren uit vertrouwelijke notitie over een Europese aanbesteding. Die stukken zijn door de gemeente zelf op de website gepubliceerd.

21 augustus 2009

De gemeente Ede laat onderzoeken of D66-raadslid Marcèl van Dalen de wet heeft overtreden door tijdens een openbare vergadering mededelingen te doen over een vertrouwelijk stuk. Van Dalen beschouwde het stuk naar zijn zeggen als ‘openbaar’, omdat het op de gemeentelijke website was terechtgekomen.

 

De gemeente heeft het op de website plaatsen van de bedoelde notitie, waar in kapitale letters en onderstreept het woord ‘vertrouwelijk’ boven staat, inmiddels bestempeld als een ‘bedrijfsongeval’. Van Dalen: ‘Als het college de vertrouwelijkheid zelf schendt, wie ben ik dan om me er wel aan te houden?’

 

De zaak draait om een ingebrekestelling door de Europese Commissie. De gemeente Ede zou zich bij de ontwikkeling van bouwproject Het Nieuwe Landgoed niet hebben gehouden aan het Europese aanbestedingsrecht. De Nederlandse regering bestrijdt dit, en heeft de Europese Commissie hierover bericht. Amersfoort werd in 2005 met eenzelfde inbreukprocedure geconfronteerd voor de woonwijk Vathorst.

 

Na jarenlange discussie en de uitdrukkelijke belofte dat de gemeente de regels voortaan wél strikt zal naleven, bleven de consequenties voor Amersfoort uiteindelijk beperkt tot een schadepost van 275.000 euro aan advocaatkosten.

 

Vertrouwelijk

 

De Edese gemeenteraad was tijdens een vergadering achter gesloten deuren vertrouwelijk over de ingebrekestelling voor Het Nieuwe Landgoed geïnformeerd. Correspondentie werd, eveneens vertrouwelijk, voor de raad ter inzage gelegd.

 

In juni besprak het college van B en W een brief over de kwestie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Toen het ‘vertrouwelijke en niet openbare’ collegevoorstel om deze brief voor kennisgeving aan te nemen op internet belandde, achtte D66-raadslid Van Dalen zich niet meer gebonden aan de eerder opgelegde vertrouwelijkheid. ‘Ik heb een heel ernstige mededeling’, zei Van Dalen korte tijd later tijdens een openbare commissievergadering, om te vervolgen met de boodschap dat de Europese Commissie de Staat der Nederlanden en de gemeente Ede in gebreke heeft gesteld inzake Het Nieuwe Landgoed.

 

Na protesten van coalitiepartij ChristenUnie, zei Van Dalen: ‘Ik doe dit niet met genoegen en vind het gênant om dit te moeten meedelen, maar het staat op de openbare website van de gemeente Ede. Dat moet u mij niet aanrekenen, dat moet u het college aanrekenen.’

 

Woedend

 

Een deel van de gemeenteraad en het college van B en W reageerden woedend. Van Dalen had naar hun mening moeten waarschuwen dat er per ongeluk een vertrouwelijk stuk op internet was verschenen.

 

Volgens het college was de D66’er op grond van de Gemeentewet verplicht om de geheimhouding te handhaven. ‘Het raadslid had op zijn minst kunnen vermoeden dat hier sprake moest zijn van een vergissing’, schrijven B en W in een memo aan de gemeenteraad. Van Dalen zou volgens het college niet alleen de wet hebben overtreden, maar ook de gemeentelijke integriteitscode hebben geschonden.

 

Raadsgriffier Gerrit Hagelstein zegt dat het de vraag is wat zwaarder weegt: de geheimhoudingsplicht of de immuniteit van een gekozen vertegenwoordiger die in een openbare vergadering een onderwerp wil aansnijden. ‘Er zijn staatsrechtgeleerden die zeggen dat immuniteit een groot goed is dat boven de geheimhouding zou moeten gaan, maar bijvoorbeeld de Vereniging van Nederlandse Gemeenten vindt het tegendeel’, aldus Hagelstein.

 

Inmiddels heeft burgemeester Cees van der Knaap besloten tot aanvullend onderzoek. Volgens Hagelstein zal een hoogleraar staatsrecht om nader advies worden gevraagd. ‘Want deze onduidelijkheid moet zo snel mogelijk de wereld uit.’ Van Dalen wil niet reageren. ‘Ik wacht de uitkomst van het onderzoek af.’

 

‘Geheim niet delen met griffier’

 

‘Geheim niet delen met griffier’ Raadsleden mogen informatie die hun vertrouwelijk wordt verstrekt met niemand delen, ook niet met de raadsgriffier. Dit volgt uit een recent arrest van de Hoge Raad.

 

’s Lands hoogste rechtscollege heeft een cassatieverzoek van het SP-raadslid Willy Lourenssen van de gemeente Raalte terzijde geschoven. Lourenssen is eerst door de rechtbank in Zwolle, en later door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot een geldboete van 400 euro wegens schending van een ambtsgeheim. Lourenssen diende via een e-mail aan de raadsgriffier schriftelijke vragen in over een omstreden vertrekregeling voor de gemeentesecretaris.

 

Deze vragen werden vervolgens openbaar. Als fractievoorzitter was Lourenssen schriftelijk en vertrouwelijk over de met de secretaris gemaakte afspraken geïnformeerd. Daarom had hij volgens het gerechtshof geen mail met schriftelijke vragen aan de griffier mogen sturen.

 

De gemeente Raalte moest de vertrekregeling later, na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, tot in detail openbaar maken. Voor de veroordeling van Lourenssen heeft dit echter geen gevolgen; die blijft staan.

 

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

N Vollebergh
@Niels: Juist. Het klopt niet dat men vertrouwelijke informatie ter inzage legt aan alleen raadsleden, nota bene vertegenwoordigers van de bevolking. Waarom de vertegenwoordigers wel en hun achterban niet?

D66 heeft nog een hoop te winnen. Helaas ontbreekt het ze aan politieke vaardigheden.
S. Backus / griffier
Als ik artikel 25 lid 1 van de Gemeentewet goed lees staat daar in de laatste zin dat allen die kennis hebben genomen van hetgeen onder geheimhouding is meegedeeld (in een besloten raadsvergadering), de opgelegde geheimhouding dienen te respecteren totdat de raad de geheimhouding opheft. Dus ongeacht of de informatie via een ander kanaal (al dan niet abusievelijk) gepubliceerd is. Omdat het hier (art 25) gaat om een uitputtende regeling denk ik dat de heer van Dalen aan het kortste eind trekt. Ben benieuwd wat de bevindingen van de deskundigen zullen zijn.
F. Scheffer / advocaat
Als artikel 25 gemeentewet er bij wordt betrokken komt ook de discusie over het al dan niet van toepassing zijn van de uitzonderingsregels van artikel 10 WOB aan de orde. Het lijkt mij niet dat een ingebrekestelling door de EU de staatsveiligheid in gevaar brengt. Kortom, de geheimhouding is ten onrechte opgelegd.
Jan Kijlstra / nvt
Als een journalist had gepubliceerd wat het Edese raadslid van Dalen openbaar maakte (omdat het op de website van de gmeente Ede stond, open en bloot) was er niks aan de hand geweest.

Als de gemeente Ede zich gehouden had aan wat de Europese regels zijn was er ook helemaal geen probleem ontstaan.
Want dan was er ook geen geheimhouding nodig geweest, omdat er dan immers volgens de regels Europees was aanbesteed. Dat had in dit geval ook gemoeten, en is nagelaten.

Het gaat dan ook niet zo zeer om wat meneer van Dalen heeft gedaan, maar vooral om de manier om wat de gemeente Ede (bewust) niet heeft gedaan.

De gemeente moet dus niet zeuren. En zeker meneer van Dalen niet als Kop van Jut c.q. als bliksemafleider gebruiken.
Hans / afdelingsmanager
Als Cees van der Knaap zich er mee gaat bemoeien, doet het D'66 raadslid er verstandig aan maar eens met Fred Spijkers te gaan praten !
Niels Rood / D66 Eemnes
Je zou je allereerst moeten afvragen waarom het college de gemeenteraad vertrouwelijk wil informeren over zo'n kwestie. Je schakelt er een democratisch mechanisme, namelijk controle in de openbaarheid mee uit. Begrijpelijk als het gaat om aankoopbudgetten e.d., maar hier gaat het om het verhullen van fouten!

Van Dalen had natuurlijk een journalist kunnen tippen op de website, dan was de bal ook gaan rollen. Maar om hem nu aan te pakken, dat gaat wel erg ver.
Marco
@Jan> inderdaad: als je iets openbaar maakt (op de website plaatsen) en er wordt uit geciteerd dan is dat eigen schuld. Dhr van Dalen is hoogstens 'niet zo slim geweest', als hij iets verder had gekeken dan zijn neus lang is had hij wellicht kunnen weten dat het per abuis op de website terecht was gekomen.
Advertentie