Bestuurscrisis in West Betuwe compleet
De vijf wethouders van West Betuwe, die gisteravond collectief een motie van wantrouwen aan hun broek kregen, blijven op hun post totdat er een nieuwe coalitie is gevormd. Dat hebben zij dinsdagmiddag bekend gemaakt.
Het college van West Betuwe is demissionair. De wethouders, die gisteravond collectief een motie van wantrouwen aan hun broek kregen, blijven op hun post totdat er een nieuwe coalitie is gevormd. Dat hebben zij dinsdagmiddag bekend gemaakt.
Beschamend
‘Diep triest’, ‘een slechte zaak voor de gemeente’, ‘een beschamende timing’. Zo typeerden raadsleden van West Betuwe de bestuurscrisis die gisteravond tijdens een extra raadvergadering alsmaar groter werd. Tijdens die extra raadsvergadering wilden drie van de vier coalitiepartijen − SGP, ChristenUnie en Dorpsbelangen − verantwoording afleggen over hun vorige week genomen besluit eenzijdig afscheid te nemen van coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang (LLB). Ook wilden zij benadrukken door te willen ‘regeren’, maar wel met een nieuwe partij erbij.
Motie van wantrouwen
Het liep allemaal anders. De hele oppositie diende aan het eind van de raadsvergadering een motie van wantrouwen in tegen het hele college, nadat SGP, CU en Dorpsbelangen een motie van wantrouwen hadden ingediend tegen LLB-wethouder Jacoline Hartman. De motie van de oppositie werd met 17 van de 30 stemmen aanvaard. Alleen SGP, CU en Dorpsbelangen stemden tegen.
Geen chemie
De oppositie diende die motie van wantrouwen in omdat tijdens de raadsvergadering niet duidelijk werd waarom SGP, CU en Dorpsbelangen met LLB gebroken hadden. Veel verder dan dat er geen chemie meer was en geen vertrouwen meer in de onderlinge samenwerking, wilden de fractievoorzitters van de drie partijen niet gaan, tot ongenoegen van de voltallige oppositie. En ook tot ongenoegen van de uit de coalitie gezette LLB, die stelde ‘met stomheid’ geslagen te zijn door de actie van de drie andere coalitiepartijen. Volgens LLB-fractievoorzitter Petra van Kuilenburg was de directe aanleiding om met LLB te breken haar verzoek van 7 mei om een digitale vergadering te schorsen toen er werd ‘ingebroken’. De digitale vergadering via de online vergadertool Zoom werd verstoord door racistische en pornografische uitingen. Dat is landelijk breed in de media opgepakt. ‘Ik heb achteraf het verwijt gekregen dat ik de gemeente en de ambtenaren in kwaad daglicht heb gesteld.’
Onduidelijkheid vervolgtraject
De oppositie diende ook de motie van wantrouwen in omdat maandagavond niet duidelijk werd hoe de drie overgebleven coalitiegenoten het vervolgtraject voor zich zagen om te komen tot een nieuwe meerderheidscoalitie. ‘Daarom is er geen vertrouwen meer in het functioneren van de huidige wethouders’, aldus de motie van de oppositie.
Op de winkel passen
De wethouders hebben zich dinsdag op hun positie beraadden en hebben besloten ‘in het belang van de gemeente en de continuïteit van processen en uitvoering projecten’ voorlopig op hun post te blijven. Zij zullen vooral op de winkel passen. ‘Met betrekking tot actuele dossiers en grotere bestuurlijke vraagstukken waaraan een politieke afweging gekoppeld is, zal het college zich terughoudend opstellen’, aldus de wethouders in een persbericht. Het college hoopt dat er voor de zomer een nieuwe coalitie is. Dorpsbelangen, met vijf zetels de grootste grootste partij in de tien fracties tellende raad, zal hierin het voortouw nemen.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.