Advertentie

Den Haag wil Betty

De VVD voerde in Groningen de opvallendste verkiezingscampagne met de slogan 'Groningen wil Betty!' De VVD werd de tweede partij, maar fractievoorzitter Betty de Boer vertrekt naar Den Haag. Ze staat tiende op de advieslijst van de VVD voor de Kamerverkiezingen.

09 april 2010

Spraakmaker: Betty de Boer

 

Sneu voor de mensen die op Betty hebben gestemd.
Misschien wel, maar ze kunnen straks weer op mij stemmen. Als ik na de raadsverkiezingen de raad had verruild voor een baan in het bedrijfsleven, dan had ik de Groningers die op de VVD hebben gestemd verraden. Nu is dat niet zo. Ik ben volksvertegenwoordiger in de Groningse raad geweest en nu word ik volksvertegenwoordiger in Den Haag. Maar ik blijf in Groningen wonen en zal ook in Den Haag de belangen van de Groningers verdedigen. De landelijke VVD kwam langs en ik kon daar geen nee tegen zeggen.

 

Waarom wil Den Haag Betty?
Het zal een optelsom zijn geweest. Ik heb vorig jaar meegedaan aan de verkiezingen voor het Europees parlement. Ik ben 8 jaar raadslid en sinds 2006 fractievoorzitter in Groningen. Niet onverdienstelijk mag ik wel zeggen. We hebben stevig oppositie gevoerd en onze verkiezingscampagne was opvallend en fris. De campagne speelde zich helemaal af rond Betty. Je hebt Betty Boop, maar wij hebben Betty de Boer, was de tekst. Betty moest een begrip worden.

 

Betty geen wethouder, dan maar Den Haag?
Zo is het niet gegaan. Op 24 maart werd duidelijk dat wij niet in het nieuwe college zouden komen. Vier dagen later werd ik ‘s avonds gebeld met het bericht dat ik nummer 10 op de VVD-advieslijst was geworden. Volkomen verrast. Ik had mij opgegeven voor de groslijst, dat was geen geheim, maar een sollicitatiegesprek of zo heb ik deze keer niet gehad.

 

Betty vreest niet weer in de oppositie te komen?
De oppositie ben ik redelijk gewend, dus daar ben ik niet bang voor. In Groningen was het soms verschrikkelijk om te zien hoe het college met het ene na het andere onmogelijke programma kwam aanzetten. Ze wilden elkaar in hun linksigheid overtreffen. Zoals voor 1 miljoen euro computers voor de minima waar niemand op zat te wachten. Het liefst waren we na de gemeenteraadsverkiezingen in een Paarsplus-college gestapt met de PvdA, GroenLinks en D66, maar dat mocht niet. Hopelijk stapt de VVD na 9 juni wel in het kabinet.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

paul hart
Nummer zoveel in de rij van carrièrepolitici die hun r**t afvegen met de kiezer.

"Betty moest een begrip worden". Nu maar hopen dat de kiezers begrip hébben.
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Hoe meer (bewezen) goede politici naar Den Haag hoe beter zou ik zeggen. Dat heeft terugslag ten goede op de regio's en trouwens ook t.a.v. het huidige gebrek aan vertrouwen in politiek Den Haag..
Als kiezers voelen/weten dat e.e.a. niet afhangt van een gezicht (SP, D66 !) krijgt een partij of een bedrijf meer vertrouwen en vaste aanhang/klanten. Het programma blijft gehandhaafd en bij een goed team neemt een ander het stokje op goede wijze over.Verraad is dan wel een erg zware kwalificatie. Ambitie om hogerop te klimmen binnen een organisatie is vrij natuurlijk als je de talenten daarvoor hebt.
VVD vind ik overigens veruit het sterkst als het gaat om werving en selectie van bekwame vertrouwenwekkende stevige persoonlijkheden.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Op het stembiljet maak je een keuze voor een partij en een persoon. Dus heeft Betty wel degelijk haar kiezers in de steek gelaten.

Bovendien was zij fractievoorzitter. Dus wekte zij welbewust de verwachting bij de kiezers dat juist zij haar stempel zou drukken op de koers van de partij in de komende periode.

Met haar glijmiddel-uitspraak dat zij in Den Haag Groningse belangen gaat behartigen, bevestigt zij haar eigen opportunisme, en dat van haar partij.

Twee keer scoren voor de prijs van één Betty? Hopelijk trappen de kiezers er een keertje niet in en krijgt zij geen voorkeurstemmen. Maar dat zal haar waarschijnlijk koud laten, want ze is nu "binnen" in Den Haag.

R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Nog niet zolang geleden werd op deze site vermeld hoeveel wethouders en raadsleden tussentijds vertrekken en wat dat niet aan wachtgeld kost.
Dat kun je dan eveneens beschouwen als verraad of in de steek laten en nog extra financiele kosten erbij.

De burgermeester van Amsterdam is eerder al bijna vertrokken naar Den Haag en nu definitief. Althans op de tv hoor ik geen verwijten dat hij zijn termijn niet volmaakt.
Blijkbaar is dit inherent aan ons politieke systeem.
Nu kan iemand hogerop klimmen en ligt dat kennelijk moeilijk voor sommigen.

Toen Balkenende in the picture leek om naar Brussel te vertrekken vond een deel van de Kamer dat ook in de steek laten in crisistijd, terwijl dat deel tot die tijd elke gelegenheid aangreep om hem buitengewoon negatief af te schilderen als premier.
Is dat typisch Nederland en dat bekende gezegde m.b.t. maaiveld?
Advertentie