Advertentie

De rommelige organisatie van ict-projecten

De overheid heeft er een nieuw ict-drama bij. Na de problemen met de ov-chipkaart, die eenvoudig te kraken bleek, verkeert nu ook de modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) in grote problemen.

25 januari 2008

De operatie is er op gericht dat alle gemeenten op uniforme wijze burgers registreren en dat overheidsinstellingen op een centraal punt persoonsgegevens kunnen opvragen. Het budget voor het project is zeker met één miljoen euro overschreden, meer onvoorziene kosten zijn niet uitgesloten en een belangrijk deel van het project staat voorlopig in de ijskast (zie nieuwsbericht hierboven).

 

Dat grote ict-projecten bij de overheid mislukken, komt vaak doordat de organisatie ervan te complex is. Dat was november vorig jaar de hoofdconclusie in een rapport van de Algemene Rekenkamer. Dat lijkt ook op te gaan voor de modernisering van de GBA. Een auditteam van het ministerie van Binnenlandse Zaken schreef er een vernietigend intern rapport over. Het gebrek aan regie is de rode draad in het stuk.

 

Wie kijkt naar de hoeveelheid betrokkenen bij het GBA-project, zal de conclusie van het auditteam delen. Op afstand is er de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, die algemene verantwoordelijkheid draagt. Een directeur-generaal van dat ministerie is de opdrachtgever en een agentschap van datzelfde departement opdrachtnemer, terwijl de stichting ICTU de uitvoering in handen heeft. Een stuurgroep, met daarin de Verenging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Verenging voor Burgerzaken, moest er bovendien op toezien dat de ontwikkelde programma's functioneel waren. Deze opzet lijkt al geen recept voor een snelle en adequate uitvoering van een ict-project.

 

Dat de communicatie tussen het agentschap en ICTU 'gaandeweg verslechterde', aldus het rapport, zal ook niet hebben geholpen. Dat de ontwikkeling van één ov-chipkaart voor alle reizigers zoveel problemen oplevert, wordt in de Tweede Kamer ook geweten aan een gebrek aan regie. Omdat er zoveel organisaties betrokken zijn bij de kaart - alle ov-bedrijven - zou de staatsecretaris veel meer aan de touwtjes moeten trekken. Dat vond ook de Tweede Kamer.

 

Ook bij de modernisering van de GBA staat staatssecretaris Bijleveld op grote afstand. Nu het project volledig uit de hand is gelopen, grijpt ze in. Misschien moeten bewindslieden die grote ict-projecen onder hun hoede hebben het Rekenkamerrapport van vorig jaar er nog eens op naslaan. 'De overheid heeft moeite om falende ict-projecten te staken. Soms wordt lang doorgemodderd om gezichtsverlies te vermijden', zo staat het er onverbloemd.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie