“The community is infinitely tougher than anyone else could be”
Dit citaat uit een artikel van David Kennedy over de manier waarop Politiechef James Fealy in High Point Verenigde Staten de drugscriminaliteit substantieel omlaag heeft gebracht, wijst wat mij betreft kernachtig de weg naar een duurzaam effectieve aanpak van overlast en criminaliteit van jeugdigen in Nederland. Het rechtse kabinet Rutte doet er goed aan de lessen van Chief Fealy tot haar beleid door te laten dringen.
De aanpak van Fealy die inmiddels in vele Amerikaanse steden met succes is ingevoerd biedt het beste van twee werelden en is harder dan een éénzijdige “la wand order” aanpak. Waarom harder? Omdat gebruik wordt gemaakt van druk die vanuit de gemeenschap (familie vooral moeders en grootmoeders, buurtbewoners, winkeliers, rolmodellen, lokale gemeenschapsleiders) op de jonge delinquenten wordt uitgeoefend om een einde te maken aan het gedrag waarmee ze de buurt in kwestie terroriseren. Gemeenschapsdruk die vanwege schaamte vele malen heftiger en effectiever is dan het effect van politieoptreden en gevangenisstraf dat alleen maar meer “street credibility” oplevert. Deze aanpak wordt ook wel “reïntegrative shaming” genoemd.
Hoe gaat dat in zijn werk? Het begint met buurtgericht intensief rechercheren dat leidt tot in principe kant en klare strafzaken met 100% kans op een gerechtelijke veroordeling tot gevangenisstraf. Vervolgens wordt de betreffende jeugdige criminelen in een publieke “call in” waaraan familie en buurtbewoners deelnemen een laatste kans propositie voorgelegd. “We gaan je helpen met alle noodzakelijke zorg, opleiding en werk die nodig is om je leven weer op de rails te krijgen, maar als je nog één keer recidiveert, volgt direct gevangenisstraf want we zijn het zat dat je de leefbaarheid in onze buurt verziekt”. De voorheen kleine kans op een veroordeling wordt ineens een 100% zekerheid (want het intensief rechercheren wordt voortgezet). De druk vanuit de gemeenschap doet de rest. De gemeenschap die door deze werkwijze weer bondgenoot wordt van politie en justitie om samen de wijk veilig te houden.
Het is ongetwijfeld even slikken om bewezen strafzaken aan te houden, maar de effecten in de VS zijn verbluffend. Daling van – in dit geval – drugscriminaliteit van met vele tientallen procenten. Openbare drugsmarkten die letterlijk in één dag uit het straatbeeld verdwijnen. Herstel van vertrouwen van de buurt in de overheid en het verdwijnen van slachtoffer gedrag en verwijten van discriminatie van allochtone bevolkingsgroepen die tot dat moment een substantieel deel van de criminaliteit voor hun rekening namen. Een verandering ten goede die uiteindelijk zich zelf in stand houdt.
Te mooi om waar te zijn? Lees de verhalen van David Kennedy, directeur van het centrum voor criminaliteitspreventie en controle van het John Jay College of Criminal Justice, City University of New York.
Lees hier:
Drugs, Race and Common Ground
The High Point Drug Market Intervention Strategy
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.