Gouverneur Bovens en Limburgs college stappen op
Het college van Gedeputeerde Staten van Limburg is vrijdagmiddag per direct opgestapt. Het college reageerde met dit aftreden op een debat in Provinciale Staten over de gang van zaken rond voormalig directeur Herman Vrehen van landschapsbeheerder IKL.
Het college van Gedeputeerde Staten van Limburg is vrijdagmiddag per direct opgestapt. Het college reageerde met dit aftreden op een debat in Provinciale Staten over de gang van zaken rond voormalig directeur Herman Vrehen van landschapsbeheerder IKL. Ook gouverneur Bovens stapte eind van de middag op.
Motie van wantrouwen
Volgens NRC heeft Vrehen, voormalig CDA-gedeputeerde, tonnen aan subsidies doorgesluisd naar eigen bv's. In de Staten leek zich een meerderheid af te tekenen voor een motie van wantrouwen tegen GS, ingediend door de PVV.
Vertrouwen ontbreekt
Namens het college maakte gedeputeerde Andy Dritty (Lokaal-Limburg) het terugtreden bekend. 'De signalen zijn helder, het vertrouwen ontbreekt', zei Dritty. 'Er wordt ge- en veroordeeld zonder waarheidsvinding.' Twee weken geleden stapten beide CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus wegens dezelfde kwestie ook al op.
Bovens
De motie van de PVV was overigens niet alleen gericht tegen de gedeputeerden, maar ook tegen gouverneur Theo Bovens in diens rol van hoeder van de integriteit. Ook de SP riep Bovens vrijdag op de eer aan zichzelf te houden. Waaran Bovens vervolgens gehoor gaf. Hij blijft wel aan als waarnemer tot zijn opvolger is benoemd.
Onderste steen
Vorige week zei de gouverneur dat de onderste steen boven moet komen in de IKL-kwestie. De affaire rond Vrehen en het opstappen van twee gedeputeerden noemde hij schadelijk voor het vertrouwen in het Limburgse bestuur. Als de berichten rond Vrehen kloppen, vindt Bovens de gang van zaken 'onaanvaardbaar en onuitlegbaar', zei hij een week geleden tijdens het eerste Statendebat over de kwestie.
Extraparlementair bestuur
Limburg kent een extraparlementair bestuur, een vinding van voormalig CDA'er Koopmans. Dat betekent dat er geen coalitieprogramma is, en besluiten met wisselende meerderheden worden genomen. Het aanvankelijk zevenkoppige college werd tot nog toe door een meerderheid in de Staten gesteund. Nadat twee weken geleden het CDA-smaldeel het college verlaten had, kozen vrijdag ook de overige vijf gedeputeerden van VVD, Lokaal-Limburg, Forum voor Democratie, PVV en voormalig GroenLinks, voor de aftocht. (ANP)
Het is ook niet alleen het CDA.