Advertentie

Coalitiepartij torpedeert college Brunssum

Drie van de vier wethouders zijn per direct uit het Brunssumse college gestapt nadat een meerderheid van de raad instemde met het instellen van een bestuurscommissie die vermeende herindelingsplannen moet blokkeren.

28 september 2017

Drie van de vier wethouders zijn per direct uit het Brunssumse college gestapt nadat een meerderheid van de raad instemde met het instellen van een bestuurscommissie die vermeende herindelingsplannen moet blokkeren. Burgemeester Luc Winants (CDA) vormt in zijn eentje het college. De resterende wethouder, wiens partij BCD (Brunssumse Christendemocraten) vóór de bestuurscommissie stemde, heeft geen stemrecht meer en treedt nu als adviseur op.

Geen aanleiding

De oppositie is in de raad van Brunssum in de meerderheid en stemde dinsdagavond samen met coalitiepartij BCD voor de bestuurscommissie die eventuele fusieplannen met Heerlen en Landgraaf moet verhinderen en daarin verregaande bevoegdheden krijgt. Het college neemt het standpunt in dat er geen aanleiding voor een dergelijke commissie is omdat er geen sprake is van herindelingsplannen met Brunssum.  

 

Wantrouwen

Oud-wethouder Haico Offermans (PvdA): ‘De bestuurlijke onrust is in Brunssum al een tijd vrij groot en is nu onnodig op het spits gedreven door de oppositie en de BCD. Hoewel minister Plasterk onlangs de Gedeputeerde Staten per brief verzocht om beter te motiveren waarom Brunssum niet in de fusie wordt meegenomen, is van dergelijke plannen geen sprake. Wij hebben als college de opdracht van de raad gekregen om Brunssum zelfstandig te houden en daar ben ik loyaal aan geweest. Uit de beschuldiging van de oppositie dat het college desondanks op een fusie aanstuurt maak ik op dat de verschillen van inzicht en het wantrouwen te groot zijn. Als vervolgens bevoegdheden van het college door de raad worden overgeplaatst naar een bestuurscommissie, geeft dat voor mij de doorslag om terug te treden.’

 

Ondemocratisch

Voor oud-wethouder Frank Joosten (VVD) is het gebrek aan vertrouwen eveneens de reden om op te stappen. Daarnaast noemt hij het besluit van de gemeenteraad ondemocratisch. ’De bestuurscommissie neemt van de gemeenteraad en het bestuur de bevoegdheid over om namens de gemeente te spreken binnen het herindelingsdossier, terwijl wij als college altijd de belangen van de raad hebben gediend. Hiermee zet de raad behalve het bestuur dus ook zichzelf buiten spel.’ Joosten beklaagt zich er desgevraagd ook over dat de BCD coalitiepartners niet heeft ingeseind over het feit dat deze met de oppositie een voorstel tot een bestuurscommissie voorbereidde; ‘dat vind ik bijzonder betreurenswaardig.’ Oud-wethouder Peter Heijnen (CDA) was niet bereikbaar voor commentaar. Ook de overgebleven wethouder Carolus de Rijck was vandaag niet in de gelegenheid om vragen te beantwoorden.

 

Gemeentewet

Woensdagochtend werd de positie van de overgebleven wethouder De Rijck juridisch tegen het licht gehouden. In de loop van de dag werd duidelijk dat Artikel 42.2 van de Gemeentewet in het geval van Brunssum voorschrijft dat de burgemeester zelfstandig het college vormt als er slechts één wethouder overblijft. Of de gemeenteraad voor de verkiezingen in maart nog nieuwe wethouders gaat benoemen is nog niet bekend. Die intentie is er volgens raadsgriffier Peter Peeters wel.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Geneagie
Nu heeft Winands zijn zin en kan hij alleen beslissen. Het rapport dat de provinciale staten naar Den Haag heeft gestuurd in het begin van het jaar en dat door de meerderheid van de staten met Geurts, Koops en Koppe voorop hebben ingediend spreekt boekdelen. Brunssum moet samen met Landgraaf naar Heerlen.
doeterniettoe / -
Dit soort acties laat duidelijk zien dat deze gemeente beter mee kan (moet) met de herindeling.
Jan
Iedereen die denkt dat groter beter is, heeft een bord voor zijn kop.
Advertentie