Advertentie

'Beschuldiging Tichelaar treft alle Drentse politici'

De Drentse Commissaris van de Koningin, Jacques Tichelaar, wordt in een krantenartikel van zowel het Dagblad van het Noorden als De Volkskrant beschuldigd van het bevoordelen van zijn schoonzus bij een opdracht van de Provincie.

28 februari 2017

UPDATE De Drentse Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar zit in de problemen. De CdK wordt beschuldigd van belangenverstrengeling waarbij hij zijn schoonzus een klus toespeelde. Mocht dit verhaal van het Dagblad van het Noorden en de Volkskrant kloppen, dan is het niet de eerste keer dat hij bemiddelt voor familieleden. In 2013 werd al op de vingers getikt voor zijn rol bij een conflict tussen zijn zwager en de gemeente Coevorden. Drentse statenleden zijn ontzet over zoveelste politieke rel in hun provincie: 'Dit straalt af op alle politici, zo vlak voor de verkiezingen', aldus een geschrokken statenlid Marianne van der Tol (D66).

Update dinsdagochtend:

Uit een brief die CdK Tichelaar gisteren aan de Drentse Provinciale Staten verstuurde, blijkt dat hij toch toegeeft een aantal kandidaten voor de ontwerpopdracht te hebben aangedragen, waaronder zijn schoonzus. Dat meldt de Volkskrant dinsdagochtend. Verder staat in de brief: 'De commissaris heeft geen moment sturend willen optreden in de opdrachtverlening van de ambtelijke organisatie aan welk bedrijf dan ook. Het optreden van de commissaris is ook niet als sturend ervaren door de ambtelijke organisatie.’
 

Bemiddelen voor familie
Woensdag is er een spoeddebat over de kwestie, maar commissarisTichelaar ontkende, tot het versturen van de brief, nog ten stelligste dat hij iets te maken heeft met het bewust inschakelen van zijn schoonzus. ‘Ik heb er nooit, nimmer met haar over gesproken. Ik heb het druk genoeg, denk maar niet dat dit topprioriteiten (…) zijn,’ aldus de CdK in een eerste reactie aan RTV Drenthe. Hij verwijst hiermee naar het relatief kleine bedrag van 3000 euro dat gemoeid is bij de inhuur van interieurontwerper waar deze zaak over gaat. Tichelaar verdedigt zich door te zeggen dat hij pas in de laatste fase wist dat het om een familielid ging. Opvallend is dat hij in 2013 al eens bemiddelde voor de echtgenoot van de schoonzuster in kwestie. Die lag als horecaondernemer in conflict met de gemeente Coevorden. Tichelaar bemoeide zich met de zaak, maar volgens hem niet inhoudelijk. Hij moest van Provinciale Staten toch beloven nooit meer voor een familielid te bemiddelen.

Negatief in het nieuws
Diezelfde Statenleden schrokken zich dit weekend rot toen ze in de Volkskrant en in het Dagblad van het Noorden een uitgebreid onderzoeksartikel lazen over de integriteit van de Commissaris van de Koning. Luttele uren later werd het presidium naar het provinciehuis geroepen. ‘Een hele vervelende kwestie’, verzucht Marianne Van der Tol van D66. ‘Drenthe staat weer op een negatieve manier in de belangstelling. Waar een kleine provincie groot in kan zijn’, voegt ze cynisch toe. Toch wil ze zich nog niet uitlaten over het verloop van het spoeddebat en of ze vindt dat de commissaris de eer aan zichzelf moet houden. ‘Hij mag eerst in het openbaar uitleggen wat er volgens hem precies is gebeurd. Dan zien we wel verder.’

Plausibel 

VVD-fractievoorzitter Willemien Meeuwissen wacht ook het debat af, maar is vooralsnog milder. ‘Zijn verklaring klonk plausibel’, vindt ze, ‘als zijn verhaal klopt dan kan ik het me wel voorstellen dat het zo gelopen is.’ Ze deelt daarnaast ook een sneer uit naar de media. ‘De berichtgeving was erg tendentieus, er werd veel gesuggereerd dat ook anders uitgelegd had kunnen worden.’ Ze zegt de uitleg en het feitenrelaas te willen afwachten. 'Ik wil niet afgaan op geruchten', aldus het VVD-statenlid.

Corruptie

Jacques Tichelaar is geen groentje in de politiek, zo was hij tussen 2002 en 2009 Kamerlid voor de PvdA en later zelfs fractievoorzitter. Sinds 2009 is hij Commissaris van de Koning in Drenthe waar hij destijds ‘een verziekte politieke cultuur’ aantrof. Er speelden ernstige zaken met als dieptepunt de corruptie bij de gehandicaptensportorganisatie Eurochamp. Verschillende Drentse politici gingen hiermee de mist in door bijvoorbeeld geheime informatie te lekken. ‘Een slangenkuil’,  en ‘Sodom en Gomorra’, noemde Tichelaar het Drentse provinciehuis waar hij 8 jaar geleden aantrad. Maar zelf raakte hij dus ook meerdere malen in opspraak. In het gewraakte artikel wordt ook zijn invloed beschreven bij de kwestie Van der Tuuk. Een gedeputeerde en partijgenoot van Tichelaar. De populaire Van der Tuuk, Drentse Politicus van het Jaar 2014, werd om zeer onduidelijke redenen gewipt door zijn eigen partij. Nog steeds is niet bekend wat de ware reden is, maar volgens de journalisten heeft Tichelaar de doorslag gegeven.


Moeilijke dossiers

De door Tichelaar ondertekende Drentse Gedragscode Integriteit schrijft voor: ‘Het handelen van de CdK wordt gekenmerkt door onafhankelijkheid, dat wil zeggen dat geen vermenging optreedt met oneigenlijke belangen en dat ook iedere schijn van een dergelijke vermenging wordt vermeden.’ Mocht hij woensdag toch door dit oog van de naald kruipen wachten hem nog meer uitdagingen. ‘Er zijn meerdere moeilijke dossiers die op de rol staan’, vertelt Van der Tol. ‘Zaken waarbij de commissaris een grote of minder grote rol heeft gespeeld. Dan is hij dus nog niet klaar.’ Ze besluit: ‘Het is net als met een abces, het mes moet erin en laat het er maar uitstromen.’

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ria Huisman / directeur
Ja, en zo gaat het in heel Nederland.

Laat de kiezer bewust kiezen, men gaat toch zijn eigen gang.

Als alles eens zichtbaar werd met de aanbestedingen dan schrikken we.
Willem / AS
Als de man nog een laatste restje fatsoen heeft, stapt ie nu op. Het gaat nu om Tichelaar, niet om wat andere doen of misschien hebben gedaan. Tichelaar is opnieuw in de fout gegaan na een eerder mea culpa. Wegwezen dus.
Henk Donkers / medewerker
Zo zie je maar weer wat een enorm belangrijke rol de media spelen. Zonder hen was dit niet aan de oppervlakte gekomen.

Nu weet iedereen het en kan er over gesproken worden.
JaapvV / adviseur
'Nee hoor, ik heb het niet gedaan'. 'Oh ja, ik heb het toch gedaan, sorry - alweer'. Waarom gebeurt dit iedere keer opnieuw en is iedereen iedere keer verbaasd?

Ik vind dat liegende politici gewoon af moeten treden. Ok, één leugen om bestwil dan. Maar daar is Tichelaar ook al overheen, dus...
Plantinga
Tichelaar = leugenaar. Jacques is de sjaak. Wegwezen !
K. de Beer / Adviseur
Gele kaart, rode kaart.
Hans / afdelingsmanager
Politiek Drenthe zou hier nu echt consequenties aan moeten verbinden, bij voorkeur door het vertrouwen in hem op te zeggen en als men dat niet durft hem alle portefeuilles af te nemen, behalve de wettelijke. Ik denk dat een telefoontje vanuit de PvdA-top - 'Jacques, je loopt in de weg nu'- effectiever zal zijn.
henk
De PvdA heeft te lang met de VVD aan tafel gezeten.



Sinds 2008 zijn al 21 VVD'ers veroordeeld door een rechter. Afgelopen jaar kwamen Jos van Rey, Tilman Schreurs en Rolf Zincken daarbij. Ton Hooijmaijers werd definitief veroordeeld door de Hoge Raad.



Volgens de index waren er vorig jaar 46 affaires. Het ging onder meer om zestien misdragingen onder volksvertegenwoordigers in hun vrije tijd, zoals vechtpartijen, en om tien keer laakbaar gedrag, zoals beledigingen via Twitter. Acht keer maakte een politicus misbruik van vertrouwelijke informatie.



Heukers
Beetje onnozele reactie van jou, @henk. Tichelaar is in de fout gegaan. Familielid bevoordeeld (nepotisme heet dat met een duur woord). En niet voor het eerst, een paar jaar terug bevoordeelde hij ook al eens een ander familielid. Hij is dus een recidivist, zijn morele antenne staat verkeerd. Hij schendt keer op keer de afgesproken integriteitscode. Zijn verwerpelijke gedrag heeft niets van doen met andere bestuurders, van welke politieke richting dan ook. Tichelaar zelf en niemand anders is verantwoordelijk voor deze uitglijders.
Erik
Om dit alleen in de context van Drenthe te beschouwen: nee, dat is te klein. Het is een patroon.



Dit is o.a. waarom mensen geen vertrouwen meer hebben in politiek: ex-landelijk politicus, daarna leuk provinciaal/gemeentelijk baantje, met 100.000 euro plus salaris, naar keuze: beetje nepotisme/doet wat fout/wat commissariaatjes die niet passen bij eerdere standpunten etc., eerst glashard ontkennen, daarop weer een beetje terugkomen/denken over te kunnen onderhandelen etc.



Telkens hetzelfde patroon. Resultaat: schade in politiek vertrouwen enorm. Mensen zijn niet gek.
Karel / kritisch observant
Sneue vent, die Tichelaar.

Ooit een lichtgewicht onderwijsvakbondsvoorzitter en nadien kort fractievoorzitter van de PvdA in de 2e K, alleen opgevallen door zijn vele blunders. Na deze nachtkaars tot veler verrassing aan deze baan als CvdK geholpen, waar hij van incident naar blunder en crisis ging. Vaak vanwege het schofferen van raadsleden en maatsch. groepen, en regelmatig achter de schermen zaakjes regelend voor familieleden. Is al regelmatig de wacht aan gezegd. Volgens het uitgebreide relaas in de Volkskrant ook degene die collega (en sterk bestuurder) Van der Tuuk via vuile trucjes weg kreeg. En kritiek kon smoren door powerplay. Drentse statenleden konden tot op heden niet tegen hem op (zegt ook wat over die mensen).



Kortom, een vent vol geniepigheid, testosteron en gebrek aan integriteit en transparantie.

Die in deze interieurkwestie niet alleen (en wederom) familie bijstond, maar daar ook (opnieuw) over loog: eerst had meneertje Tichelaar er geen bemoeienis mee gehad, vanmiddag bood hij zijn "nederige excuses" aan voor zijn gedrag en leugens.



Een CvdK moet toezien op de integriteit binnen zijn eigen provinciebestuur (wettelijke taak) en op die van gemeententen. Daar is deze man dus niet toe in staat. Alle gezag - als-ie dat al ooit had - verspeeld. Wegwezen.
Karel / kritisch observant
Onderstaand advies is gelukkig opgevolgd. Weer een nonvaleur weg. Prima
Advertentie