bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Mag RTL Nieuws alles vragen?

Aantal gemeenten geconfronteerd met Wob-verzoeken in verband met het vertrek van de gemeentesecretaris.

01 oktober 2012

AfbeeldingAstrid Kraag

In de zomer van 2012 werd op de verschillende Capra-vestigingen duidelijk dat een aantal gemeenten geconfronteerd is met Wob-verzoeken van RTL Nieuws in verband met het vertrek van de gemeentesecretaris. RTL Nieuws stelt een goede reconstructie te willen maken van vertrekkende gemeentesecretarissen sinds 2009, en is daarbij speciaal geïnteresseerd in het personeelsbeleid en in de gevolgen voor de publieke middelen.
Wanneer u zich uitsluitend baseert op het VNG advies, lijkt het wellicht dat u onverkort aan het verzoek tegemoet zou moeten komen. In dit artikel geef ik aan waarom dat advies wat kort door de bocht is.
Het verzoek van RTL bestaat uit twee delen: het eerste deel betreft inhoudelijke informatie die RTL wil destilleren uit kopieën van documenten, het tweede deel betreft informatie over gemaakte en te maken kosten. Ten aanzien van het verstrekken van informatie over de kosten van juridisch advies, en kosten voor de opvolging van de gemeentesecretaris, biedt de Wob in beginsel geen weigeringsgronden.
Ten aanzien van de gevraagde inhoudelijke informatie geldt echter het volgende. Op grond van vaste rechtspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (onder meer ABRvS 20 juni 2007, AB 2007, 329 en ABRvS 20 mei 2009, JB 2009,167) dient de rechtspositionele kwestie met de gemeentesecretaris al snel te worden aangemerkt als een bestuurlijke aangelegenheid in de zin van artikel 3 Wob. Weigering  van het verzoek omdat geen sprake zou zijn van een bestuurlijke aangelegenheid, is dan ook niet aan de orde.
Wat kunt u dan wel? Op grond van eerdergenoemde jurisprudentie is pleitbaar dat het salaris van de gemeentesecretaris niet hoeft te worden verstrekt en dus ook geen gegevens waaruit dat salaris kan worden afgeleid. Te bezien valt of dit van invloed is ten aanzien van het verzoek omtrent de kosten voor de opvolging van de gemeentesecretaris. Op het besluit waarmee de minnelijke regeling is uitgevoerd kan geheimhouding op grond van artikel 25 of 55 Gemeentewet zijn opgelegd. In dat geval is het pleitbaar om de minnelijke regeling niet te overleggen. Verder kunnen de belangen die door u bij de totstandkoming van de minnelijke regeling zijn gewogen, ook in het kader van de Wob een rol spelen, zij het dat deze vervolgens tegen het belang van de openbaarheid dienen te worden afgewogen (artikel 10 en 11 Wob). Uiteraard is Capra graag bereid om in overleg met u te bezien welke documenten al dan niet dienen te worden overgelegd en welke documenten al dan niet kunnen worden geanonimiseerd of anderszins beperkt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.