bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Dronken gemeenteambtenaar ten onrechte ontslagen

Een casus en enkele richtsnoeren voor de praktijk.

26 augustus 2022
Jacobien

Onlangs heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden geoordeeld dat een gemeenteambtenaar, die tijdens het werk dronken in een Zoom-vergadering met externe partijen was verschenen, ten onrechte op staande voet is ontslagen. Eerder was de Kantonrechter Apeldoorn al tot hetzelfde oordeel gekomen. De ambtenaar in kwestie worstelde met een alcoholverslaving. Binnen het civiele arbeidsrecht wordt een alcoholverslaving aangemerkt als ziekte (net zoals andere verslavingen, zoals een drugs- of gokverslaving). Volgens het hof heeft de gemeente dit niet (goed) onderkend en de verkeerde keuze gemaakt door de ambtenaar op staande voet te ontslaan.

Deze zaak maakt treffend duidelijk dat het voor een werkgever erg complex kan zijn om het dienstverband met een verslaafde werknemer te beëindigen. Hierna zal ik eerst de casus beschrijven. Daarna volgen enkele richtsnoeren voor de praktijk.

Dronken tijdens een Zoom-meeting

De ambtenaar waar het in de uitspraak om gaat, was bij een gemeente werkzaam als beleidsontwikkelaar. Eerder vervulde hij daar de functie van teamleider. Uit die leidinggevende functie was hij echter ontheven naar aanleiding van een eerder alcohol gerelateerd incident. Negen maanden voordat hij op staande voet werd ontslagen, vertelde hij tegen zijn de leidinggevende dat hij door de politie was aangehouden, omdat hij autoreed terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd, en dat zijn rijbewijs was ingevorderd wegens rijden onder invloed. Na dit gesprek meldde de ambtenaar zich ziek. Er is vervolgens twee keer met hem gesproken. Tijdens die gesprekken vertelde de ambtenaar dat hij geen alcoholist is, maar geen maat kan houden als hij drinkt, en dat hij zich inmiddels had aangemeld bij een verslavingskliniek voor behandeling van een trauma. De gemeente stelde de ambtenaar daarop voor de keuze: ofwel beëindiging van het dienstverband, ofwel plaatsing in een lagere functie. De ambtenaar koos voor dit laatste.

Lees verder op de website van Capra Advocaten

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
De rechter bevestigd dat deze drankverslaving een ziekte is en zegt in het verdict dat je een zieke medewerker op basis hiervan niet mag ontslaan. Waarom word je dan nog bestraft als je "ziek" en dus wilsonbekwaam achter het stuur zit, immers, je kan dit als verslaafde toch niet beheersen?