bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Bewijsvoering en opbouw dossier cruciaal bij ontslag

Bewijsvoering en opbouw dossier cruciaal bij ontslag. Let op de mogelijke gevolgen van een eigen vooronderzoek

02 oktober 2017

Hoffmann heeft de afgelopen decennia veelvuldig onderzoeken uitgevoerd voor gemeenten en andere overheidsinstanties. De onderzoeken werden meestal uitgevoerd naar aanleiding van, al dan niet concrete, aanwijzingen dat ambtenaren (interne) regels met voeten traden of dat er strafbare feiten zouden plaatsvinden.

Let op de mogelijke gevolgen van een eigen vooronderzoek

Voordat wij van opdrachtgevers een onderzoeksopdracht ontvangen, vindt er binnen de organisatie in veel gevallen een vorm van vooronderzoek plaats. Op zich heel begrijpelijk, want je wilt niet blindelings afgaan op soms subjectieve signalen over misstanden. Het eigen onderzoek richt zich dan ook op de aard van de signalen en het vaststellen van het mogelijke waarheidsgehalte daarvan.
Wat echter niet in alle gevallen wordt beseft, is dat het zelf uitgevoerde vooronderzoek cruciaal is voor het verloop van het eigenlijke onderzoek. Het vooronderzoek vindt meestal plaats zonder dat daarover vooraf overleg is gevoerd met een advocaat of jurist. Hierdoor kan het helaas voorkomen dat het vooronderzoek te ver wordt doorgevoerd (niet proportioneel), of dat dit niet op een discrete wijze wordt uitgevoerd. Het gevolg daarvan is dat de bewijsvoering van bijvoorbeeld een fraude uitermate kan worden bemoeilijkt. Als een betrokken ambtenaar namelijk (te vroeg) weet krijgt van een fraudeonderzoek, kan dit ertoe leiden dat bewijsmateriaal wordt weggemaakt, of dat partijen die bij de fraude betrokken zijn worden gewaarschuwd, waarbij ook bewijsmateriaal kan verdwijnen. Het uiteindelijke resultaat kan zijn dat een misstand of fraude die wel degelijk heeft plaatsgevonden uiteindelijk niet kan worden bewezen. Met andere woorden een zaak kan ‘stuk’ worden gemaakt.   Zorg voor een protocol of vaste werkwijze bij signalen van misstanden of fraude Wij adviseren onze relaties dan ook altijd om te werken met een vaste werkwijze of protocol in het geval er een signaal over misstanden of fraude wordt ontvangen. Voordat een vooronderzoek wordt gestart doet u er goed aan om overleg te voeren met uw juridische partner (advocaat) of een partij die ervaring heeft in het uitvoeren van onderzoek.
Zoals algemeen bekend is er de afgelopen jaren het nodige veranderd op het gebied van ontslagrecht. Daar waar men aanvankelijk dacht deze veranderingen een ontslag zouden vergemakkelijken, blijkt het tegendeel waar: De werkgever moet nog meer dan voorheen een goed doortimmerd en onderbouwd dossier aanleveren bij ontslag, een goede bewijsvoering is daarbij dus van het grootste belang.   Eigen onderzoek kan als 'gekleurd' worden gezien Het is goed om hierbij te bedenken dat informatie, afkomstig uit eigen onderzoek van een gemeente, als ‘gekleurd’ kan worden gezien, aangezien dezelfde gemeente naderhand als partij optreedt in een arbeidsrechtelijk conflict. Informatie uit onderzoeken van Hoffmann wordt daarentegen in vrijwel alle gevallen door de rechtelijke macht als wettig bewijs geaccepteerd.   Ga eerst in overleg als u vermoedens van onrechtmatig handelen heeft Als Hoffmann gaan wij graag vrijblijvend (en discreet) met u in gesprek over de voorliggende casus om u te wijzen op eventuele ‘valkuilen’ van een onderzoek en over de beste wijze om de zaak te onderzoeken. Uiteraard kan dit overleg ook plaatsvinden na overleg met uw advocaat. Dit alles onder het motto: ‘Bezint eer ge begint’.

Collin Geelen Directeur Marketing bij Hoffmann Bedrijfsrecherche

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.