BZK gaat ontslagbesluit waarnemer Klein niet vernietigen
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken kan nog geen streep zetten door het ontslag van waarnemend burgemeester Klein van Scherpenzeel. Het ontslagbesluit van de Gelderse commissaris van de koning Berends staat open voor bezwaar en beroep.
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat nog geen streep zetten door het ontslag van waarnemend burgemeester Klein van Scherpenzeel. Het ontslagbesluit van de Gelderse commissaris van de koning Berends staat open voor bezwaar en beroep.
Nu niet mogelijk
Een besluit waartegen bezwaar of beroep openstaat of aanhangig is, kan niet worden vernietigd, laat de woordvoerder van minister Ollongren weten. ‘Op grond van artikel 10:38 van de Algemene wet bestuursrecht is vernietiging op dit moment niet mogelijk.’ Een meerderheid van de gemeenteraad van Scherpenzeel heeft er donderdagavond bij het college op aangedrongen de minister om hulp te vragen. Ze worstelt met een aantal dillema’s na het plotselinge ontslag van Klein.
Beroep
Minister Ollongren wil niet inhoudelijk reageren op het ontslag van Eppie Klein. Ze heeft er kennis van genomen en stelt dat de commissaris van de koning binnen zijn bevoegdheden handelt. Waarnemend burgemeesters kunnen, op grond van de Algemene wet bestuursrecht bezwaar maken bij de cdk die hem of haar ontslagen heeft. Kroonbenoemde burgemeester die tegen hun zin uit het ambt worden ontheven, moeten hun bezwaar richten aan de minister van Binnenlandse Zaken. Als het bezwaar wordt afgewezen, staat beroep open bij de rechtbank en hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, aldus de woordvoerder van Ollongren. De beroepsroute is voor waarnemend en Kroonbenoemde burgemeesters dezelfde. Pas daarna kan de minister van Binnenlandse Zaken eventueel stappen ondernemen.
Hulp minister
Een raadsmeerderheid wil hulp van Ollongren over hoe de gemeenteraad moet omgaan met de dilemma’s waarmee zij na het ongewenste ontslag van Klein worstelt. ‘Moeten we hier (het ontslag, red) nu iets mee als raad? Moeten wij een officieel verzoek tot herziening indienen bij de rijksheer? Of moeten we wellicht als raad zelf een onderzoek naar het gevoerde proces laten uitvoeren?’, aldus Henk Brons, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Scherpenzeel (GBS), de grootste fractie van de raad, donderdagavond in een verklaring tijdens de raadvergadering, mede namens coalitiegenoot SGP. De rijksheer is John Berends, commissaris van de koning van Gelderland.
Radiostilte
De twee coalitiepartijen van Scherpenzeel – samen goed voor acht van de dertien zetels – willen van cdk Berends weten waarom hij Klein de laan uit heeft gestuurd. In de mededeling aan de Scherpenzeelse raad zegt hij daar niets over. Dat heeft de cdk wel gedaan in een brief aan de Staten. Berends heeft een delegatie van de raad niet vooraf geconsulteerd en de timing is zakelijk en emotioneel ongepast, stellen GBS en SGP. Berends ontsloeg Klein enkele uren nadat minister Ollongren aan de provincie had laten weten geen wetsvoorstel te gaan indienen voor herindeling van Scherpenzeel en Barneveld, zoals Gelderland wilde. De Scherpenzeelse coalitie weet niet goed wat ze hier mee moet doen. Voorlopig lassen beide fracties een radiostilte in. ‘Wij zullen, mede op verzoek van Eppie, geen uitlatingen meer doen over hem of over een nieuwe waarnemer, totdat ons college hier met de minister over heeft gesproken en wij daar een terugkoppeling van hebben ontvangen’, aldus Brons.
Geen goede burgemeester
Eppie Klein werd vorige donderdag voor cdk John Berends per direct ontslagen. Aanleiding voor het ontslag zijn de tegenstrijdige verklaringen die Klein geeft aan zijn mail van 6 juli aan Provinciale Staten, waarin Klein hen opriep die dag geen besluit te nemen over de door Gedeputeerde Staten gewenste herindeling. Berends gelooft niet dat Klein die mail zelf heeft geschreven. Daarnaast is Klein in de ogen van Berends geen goede burgemeester geweest. Klein weerspreekt deze ontslaggronden en legt zich er niet bij neer, zo stelde hij maandag in een interview met Binnenlands Bestuur.
Vacature
Scherpenzeel krijgt begin november een nieuwe waarnemer. Na de raadsverkiezingen van maart wordt de vacature voor een Kroonbenoemde burgemeester opengesteld, zo is maandagavond afgesproken tussen Berends en de fractievoorzitters van de Scherpenzeelse raad.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
1. Een besluit dat nog goedkeuring behoeft, kan niet worden vernietigd.
2. Een besluit waartegen bezwaar of beroep openstaat of aanhangig is, kan niet worden vernietigd.
Nu de CdK alleen mandaat heeft (art.78 gemeentewet) voor het aanstellen van een interim en niet een wettelijk mandaat voor ontslag van een interim heeft (het hiaat), moet het besluit van de CdK dus nog worden goedgekeurd door de minister. Zolang dat er niet is, ligt er m.i. geen formeel wettelijk besluit waarop beroep en bezwaar mogelijk is.
Normaliter zijn er als basis verslagen nodig van functioneringsgesprekken opgesteld door een raadscommissie om een burgemeester te ontslaan