Advertentie

Burgers zoeken bezuinigingen

Tien burgers vormen een denktank en gaan de gemeente Losser adviseren hoe in deze tijden van recessie aan meer geld te komen, dan wel om minder uit te geven.

24 juli 2009

Het Overijsselse Losser heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Hoewel het college van burgemeester en wethouders met passen en meten de begroting voor volgend jaar rond krijgt, meende de gemeenteraad er goed aan te doen een bijzondere hulplijn in te schakelen: een denktank van burgers. Het is een idee van oppositiepartij VVD.

 

Fractievoorzitter Paul Hendriks was ontevreden met de bezuinigingen waarop het college de begroting sluitend maakte. ‘Daarin zitten te veel dingen die wij niet zien zitten, zoals het sluiten van de muziekschool’, zegt hij. Omdat de raad volgens hem ook niet de kennis en de tijd heeft om met doordachte alternatieven te komen, werd in zijn fractie het idee geboren een beroep op burgers te doen. ‘Er zit zoveel kennis en kunde bij de inwoners van onze gemeente. Velen hebben geen tijd om raadslid te worden, maar op deze manier kunnen ze toch iets doen.’

 

Vrijwilligers

 

De oproep in de burger-denktank zitting te nemen, leverde 21 serieuze reacties op. Uit die 21 selecteerden de fractievoorzitters uit de gemeenteraad drie vrouwen en zeven mannen die formeel de denktank gaan vormen. De denktankleden hebben Jeannette Schuddeboom uit Overdinkel tot voorzitter aangewezen. In het dagelijks leven is zij projectleider bij Arcadis.

 

Raadsgriffier Ben Pikula ondersteunt de tien vrijwilligers de komende maanden in hun zoektocht. ‘De bedoeling is dat ze vanuit hun eigen deskundigheid ideeën aanleveren. Hun frisse blik zou voorstellen kunnen opleveren die in het gemeentehuis niet in beeld zijn geweest’, zegt hij. Bij de samenstelling is gepoogd een zo heterogeen mogelijke clubje te vormen van mensen uit de hoek van onder andere de ICT, de accountancy, milieu en advies. ‘Het heeft ons getroffen dat zoveel mensen zich belangeloos voor de gemeente willen inzetten’, aldus Pikula.

 

De denktank komt één keer per twee weken bij elkaar. Tot november, want dan moeten ze klaar zijn met hun voorstellen. De politiek kan ze dan gebruiken bij de voorbereiding van de begroting van 2011. Vanaf dan voorziet Hendriks nog meer tegenvallers voor Losser, omdat gemeenten naar alle waarschijnlijkheid minder geld van het Rijk gaan krijgen.

 

Volgens fractievoorzitter Paul Hendriks kan de instelling van de denktank behalve als een wanhoopsdaad ook als een motie van wantrouwen richting dagelijks bestuur worden opgevat. ‘Het college was er in elk geval niet blij mee toen wij het idee lanceerden’, zegt de liberale voorman. ‘Nu de denktank een feit is, hoor ik ze er niet meer over.’

 

Vrije hand

 

De club van tien is formeel gezien een werkgroep van de gemeenteraad, maar heeft de vrije hand. Ze kunnen met voorstellen komen op allerlei gebied: van meer intergemeentelijke samenwerking en vermindering van subsisdies tot besparing op ambtenaren. De raad neemt in het voorjaar van 2010 een beslissing over de adviezen.

 

Andere burgers van Losser kunnen overigens ook meedoen. Ze kunnen op een speciaal opgezet open forum op de gemeentelijke website meediscussiëren, dan wel oplossingen aandragen. ‘Het moeten wel reële suggesties zijn’, stelt de gemeente als voorwaarde.

 

Hulp uit onverwachte hoek voor Spijkenisse

 

Het dagelijks bestuur van Spijkenisse krijgt steun van de ondernemingsraad (OR) in het zoeken naar oplossingen om in crisistijd het gemeentelijk huishoudboekje sluitend te krijgen. De OR vroeg ambtenaren van de gemeente met creatieve ideeën te komen voor bezuinigingen, alternatieven waar het college niet zo snel op zou komen. De vraag leverde een reeks voorstellen op.

 

Anders dan het kabinet wil men investeringen juist uitstellen in plaats van naar voren halen; uitstellen van ICT-investeringen; instellen van een vacaturestop voor ambtenaren en invoering van een taakstelling op externe inhuur; het versoberen van evenementen, drukwerk en groenonderhoud. Daarnaast opperen de ambtenaren de ruimte te benutten die er is om de lokale belastingen te verhogen.

 

Eén wethouder minder in de volgende collegeperiode is ook een voorstel. Tot 2002 volstond Spijkenisse met vier wethouders. Na de verkiezingen in 2006 kwam daar een vijfde wethouder bij, om een werkbare coalitie tot stand te brengen.

 

Financiënwethouder Gert Jan ’t Hart (VVD) heeft respect voor het meedenken van de ambtenaren, maar zegt dat het ei van Columbus er niet bij zit. Het tekort - oplopend tot bijna vijf miljoen euro in 2013 - verwacht hij te kunnen compenseren door meer rente te gebruiken van leningen en uitstaand geld en door twee miljoen euro te bezuinigen.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie