Kleinschalig contact dicht kloof
De overheid kan deze kloof verkleinen door middel van regelmatig kleinschalig, structureel contact tussen overheid en burgers over onderwerpen die burgers raken. Dat blijkt uit promotieonderzoek van UT-promovendus Jan Lunsing.
Burgers ervaren een kloof tussen hen en de lokale en regionale overheid. De overheid kan deze kloof verkleinen door middel van regelmatig kleinschalig, structureel contact tussen overheid en burgers over onderwerpen die burgers raken. Dat blijkt uit promotieonderzoek van UT-promovendus Jan Lunsing. Hij onderzocht de effecten van vermaatschappelijking van de welstandsprocedure, een buurtbudgettenarrangement en het referendum. De drie interventies blijken een positief effect te hebben op de afstand die burgers waarnemen tussen zichzelf en het bestuur.
De welstandprocedure wordt soms als zeer frustrerend ervaren: mensen dienen zeven keer of vaker een gewijzigd ontwerp in om een vergunning krijgen. Door een wijziging van de Woningwet kunnen mensen nu vergaderingen van de welstandscommissie bijwonen. Dat zorgt voor meer betrokkenheid. Het beschikbaar stellen van buurtbudgetten helpt eveneens. Als de gemeente veel contact onderhoudt met de buurtbesturen en meedenkt om bestedingen van het budget mogelijk te maken, blijkt het effect het grootst.
Er ontstaat meer begrip voor de problematiek van ambtenaren en lokale bestuurders. Het effect bij een referendum gaat minder diep en is er eigenlijk alleen als het lokale bestuur een door haar ongewenste uitkomst krijgt maar die toch overneemt. Alleen dan zijn burgers positief verrast over het gedrag van hun overheid en is de afstand tussen burgers en overheid naar de beleving van burgers kleiner dan ze aanvankelijk dachten.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.