Advertentie

Burgerparticipatie wacht op kabinet

Omvangrijke initiatieven om de burger meer bij het bestuur te betrekken, worden minstens een half jaar bevroren. De Tweede Kamer vindt de burgerparticipatie te controversieel.

15 maart 2010

Gemeenten en provincies hoeven hun eigen plannen niet te bevriezen, wordt vanuit de Tweede Kamer gezegd. Maar het Rijk doet niets om de participatie van burgers te vergroten, totdat er een nieuw kabinet is aangetreden De verschillende partijen hopen na de Tweede Kamerverkiezingen in juni weer een kans te krijgen hun eigen plannen op de agenda te kunnen zetten. Met name de VVD ziet de kans schoon om een halt toe te roepen aan allerlei ‘referenda-achtige’ ontwikkelingen. PvdA, CDA en GroenLinks steunden de weg die de afgetreden minister Ter Horst was ingeslagen. De voorstellen van de minister gingen D66 echter niet ver genoeg.

 

Grondwet

 

Het controversieel verklaren van de bestuurlijke vernieuwing, is vooral een streep door de rekening van CDA ’er Jan Schinkelshoek. Zijn voorstel heeft het omvangrijke project ‘Actie met Burgers!’ in gang gezet. Dit project omvat nu zeventien proeftuinen burgerparticipatie en twaalf experimenten met andere vormen van beïnvloeding van het lokale bestuur. Er doen aan het project meer dan honderd gemeenten mee. Schinkelshoek: ‘Het is jammer dat we niet verder kunnen gaan, maar ik begrijp het wel. Het is maar hoe je als partij tegen het deelnemen aan democratie aankijkt.’

 

De CDA ’er vindt het wel ‘heel vreemd’ dat er wel groen licht is gegeven voor de afhandeling van de initiatiefwetten van PvdA, GroenLinks en D66 over het houden van referenda. Mochten die voorstellen het in de Tweede Kamer halen, dan hebben ze nog een lange weg te gaan hebben. Om aangenomen te worden, moet de Grondwet worden gewijzigd en daarvoor is onder meer een tweederde meerderheid in de Kamers nodig.

 

Ook het programma ‘Help! Een burgerinitiatief’ loopt vertraging op. Hierin wordt geëxperimenteerd met speciale loketten waar ideeën uitgewerkt kunnen worden. Meer dan honderd gemeenten doen mee en hebben Idee-prijsvragen uitgeschreven en Initiatieven-makelaars aangesteld. In het programma zitten ook acties om zogenaamde ‘afzijdige burgers’ meer bij het democratisch proces te betrekken.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

piet brontsema / org adviseur
nog niet zo lang geleden heette liberalisme links te zijn, weet u, ontstaan tijdens de franse revolutie, op de barricaden in Parijs. Mag u raden wat voor partij de VVD is.
Jeroen Haan / Adviseur wijkontwikkeling en bewonersparticipatie bij De Beuk Organisatieadvies
Burgerparticipatie in de Tweede Kamer controversieel verklaren kan je opvatten als een miskenning van de werkelijkheid die in het lokale bestuur al sterk is ontwikkeld. Bij gemeenten in Nederland wordt slim en betrokken met burgers gewerkt aan toekomstvisies, gebiedsontwikkelingen en sociale agenda’s. De vraag is niet meer OF maar HOE je zo effectief mogelijk burgers betrekt en de gemeenteraad, college en professionals hun rol laat pakken. Goede afspraken voor je in een project stapt (een startdocument waarin de afspraken vastliggen) en maatwerk in de ruimte die er is voor beïnvloeding zijn voorbeelden van manieren om er een succes van te maken. Juist nu aan het beging van de nieuwe bestuursperiode kunnen raden en colleges goed met elkaar afspreken hoe ze op burgerparticipatie gaan inzetten. Er is al praktijkervaring opgedaan die per direct kan worden benut. Er blijft natuurlijk nog het nodige te leren en te ontwikkelen, maar gemeenten zijn al een eind op weg. De Tweede kamer mag dan worstelen met burgerparticipatie en het voor haarzelf controversieel verklaren, de gemeenten en haar inwoners hoeven daar gelukkig niet op te wachten.

Eduard van Vloten en Jeroen Haan

De Beuk Organisatieadvies en coauteurs van de BZK publicatie ‘DE RAAD EN BURGERPARTICIPATIE; Ieder in zijn rol en in zijn kracht’
Advertentie