Advertentie

Burgemeesters vragen excuses kabinet voor slavernij

Zelf boden ze namens hun stadsbestuur al excuses aan voor de slavernij. Nu is de beurt aan het kabinet, vinden deze burgemeesters.

ANP
03 november 2022
slavernij-monument.jpg
Het slavernijmonument in AmsterdamShutterstock

De burgemeesters van Rotterdam, Utrecht en Middelburg vinden dat het kabinet excuses aan moet aanbieden voor het slavernijverleden. Dit hebben zij gezegd tijdens een gesprek met parlementariërs in de Tweede Kamer. Over de manier waarop moet goed worden nagedacht, zodat de excuses ook oprecht overkomen, vinden zij.

Ambitieuze Accountmanager binnen het domein Wonen

BMC
Ambitieuze Accountmanager binnen het domein Wonen

Strategisch Interim Manager S13

JS Consultancy
Strategisch Interim Manager S13

Schadeclaims

‘Alleen als je groot bent, ben je instaat om excuses te maken voor de dingen die fout zijn gegaan’, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam in een commissiezaal waar vanwege de vele bezoekers ook een meeluisterzaal aan is toegevoegd. Hij pleit er ook voor dat het kabinet het mogelijk maakt voor nazaten van slaven om hun achternaam - die herinnert aan dit verleden - gratis te veranderen. Amsterdam en Utrecht hebben al besloten om de kosten hiervan op zich te nemen. Rotterdam heeft al excuses aangeboden. Daar heeft Aboutaleb lang over getwijfeld omdat hij vreesde dat het kabinet daardoor geen druk meer zou voelen om hetzelfde te doen. Het argument dat excuses tot schadeclaims kunnen leiden, wijst hij van de hand. ‘Het leed van het slavernijverleden weegt wat mij betreft zwaarder dan de mogelijke consequenties.’

Gevoelens

De gemeente Utrecht heeft eveneens excuses aangeboden voor haar betrokkenheid bij het slavernijverleden. Burgemeester Sharon Dijksma heeft nazaten van slaven daar sterk bij betrokken, zelfs toen ze de speech schreef die ze erover heeft gehouden. Daarin zit volgens Dijksma ook een les voor het kabinet. ‘Het is echt heel belangrijk dat als zo'n stap gezet wordt dat ook op een manier vormgegeven wordt die recht doet aan de gevoelens van mensen zelf.’

Juiste moment

Middelburg heeft een sleutelrol gespeeld in de slavenhandel en daarom is burgemeester Harald Bergman van plan daar op het juiste moment excuses voor aan te bieden. Ook hij sluit zich aan bij de oproep van Aboutaleb en Dijksma. De burgemeester vindt dat daarbij ook moet worden bedacht wat er kan worden gedaan voor de nazaten. Daarbovenop moet er wat worden gedaan aan moderne vormen van slavernij die in zijn ogen nog steeds voorkomen in Nederland, bijvoorbeeld in de prostitutie.

Landelijke excuses

Het slavernijverleden is regelmatig onderdeel van gesprek in de landelijke politiek en daarin klinkt ook steeds vaker de roep om landelijke excuses. In september hadden parlementariërs van Caribisch Nederland voor het eerst een officieel gesprek over dit thema met leden van de Eerste en Tweede Kamer. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) heeft eerder gezegd dat het kabinet nog voor 2023 met een reactie komt op aanbevelingen van het adviescollege dialooggroep slavernijverleden, dat heeft gepleit voor officiële excuses van de Nederlandse staat.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Ik vind het wel handig om pas na anderhalve eeuw excuses aan te bieden. Als we dat nu ook doen met, ik noem maar een groep, de Riffijnse oorlogsvluchtelingen, die we onze hulp hebben gegeven door ze arbeidsmigrant te laten worden, dan doen we het wel handig. In de jaren ‘60 van de vorige eeuw hebben wij de Riffijnen “geholpen” door een staatsdelegatie naar Marokko te sturen om de meest onmondige Riffijnen te selecteren voor onze economie. Na de Riffijnen hebben nog generaties moderne slaven aan het werk gezet, nu uit de MOE landen. Het is veel belangrijker om daar snel iets aan te doen, beste burgemeesters, dan excuses aan te bieden voor iets wat anderhalve eeuw geleden heeft plaatsgevonden. Overigens zijn er veel Nederlanders van de 16de tot de 19de eeuw als slaven in handen gevallen van Barbarijse zeerovers. Ik verwacht van Tunesië, Algerije en Libië ook excuses. En van Afrikaanse stammen die hebben meegewerkt aan de slavenhandel.
Hielco Wiersma
Op zichzelf is uiteraard het maken van excuses voor het slavernijverleden van ons land niet overbodig en waar nodig noodzakelijk. Wel komt deze handeling erg laat. Dit hoeft niet te betekenen dat dit opnieuw moet uitmonden in herstelcompensaties. In mijn herinnering heeft Suriname namelijk bij de verzelfstandiging al de nodige miljarden meegekregen. Een betere methode om eventuele (incidentele) hulp te verlenen is de speciale band met het land vanuit het verleden. Een verleden dat overigens nogal negatief wordt beïnvloed door een politiek klimaat met veel ups en veel downs in Suriname. Eerst langdurige stabiliteit creëren is dan ook een bijzondere voorwaarde bij nieuwe financiële steunverlening.
Hielco Wiersma
NB. Vanuit het oorlogszuchtige verleden van landen als België, Frankrijk, Duitsland en Spanje heeft Nederland vast ook nog wel wat excuses en herstelbetalingen tegoed.
Advertentie