Excuses Enschedese burgemeester aan Israëlische ambassadeur
Burgemeester Roelof Bleker koos ervoor de Israëlische ambassadeur niet te ontmoeten tijdens een bijeenkomst in de synagoge van Enschede.
De burgemeester van Enschede, Roelof Bleker, heeft telefonisch zijn excuses aangeboden aan de Israëlische ambassadeur Modi Ephraim en Jaap Hartog, voorzitter van de Enschedese synagoge. Bleker wilde Ephraim maandagavond niet ontmoeten tijdens een concert ter gelegenheid van het 95-jarig bestaan van de synagoge. Dit tot onvrede van de Joodse gemeenschap.
Geen positie nemen
Bleker gaf maandagavond tijdens de gemeenteraad aan dat hij geen positie had willen innemen in 'het verschrikkelijke conflict wat internationaal plaatsvindt'. Daarom had hij de synagoge voorafgaand aan het concert gevraagd 'rekening te houden met de setting zodat dat in de beeldvorming ook prudent over komt'. 'Ik zou graag afstand houden van het internationale conflict zelf. Dit lijkt nu fout te vallen. Ik hoop daar nog mijn best in te kunnen doen', zo klonk het toen.
Gemeenschap niet blij
Maar het viel bij de Joodse gemeenschap niet in goede aarde. Hartog zei dat hij de enige was van het organiserend comité, waarvan hij de voorzitter is, die Bleker uiteindelijk toch wilde toelaten bij het concert. 'Ik heb mijn poot stijf gehouden', aldus Hartog, die Bleker aan het begin van het concert naar zijn plek heeft begeleid en na afloop ook de hand heeft geschud. Maar over de commotie hebben ze verder niet gesproken. Ook heeft Bleker de ambassadeur tijdens de avond verder niet ontmoet. Het landelijke Centraal Joods Overleg (CJO) was ook niet te spreken over het handelen van Bleker. Volgens het CJO 'kunnen er geen redenen zijn om de ambassadeur van een bevriende mogendheid niet te willen ontmoeten en er mee te worden gezien.'
Excuses
Bleker heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. 'Het was op geen enkele manier mijn intentie om een schaduw over het chanoekafeest en het jubileum van de 95-jarige synagoge in Enschede te werpen', schrijft hij in een verklaring. 'Juist als burgemeester vind ik het belangrijk om er te zijn voor alle inwoners. Dus ook voor de Joodse gemeenschap in Enschede en Twente. Met de voorzitter van de synagoge in Enschede heb ik afgesproken om elkaar binnenkort te ontmoeten. Die ontmoeting staat wat mij betreft in het teken van met elkaar in verbinding blijven.' Hij benadrukte dinsdag opnieuw: 'Ik ben er voor alle Enschedeërs en wil daarom wegblijven van internationale conflicten'.
zie https://www.eo.nl/artikel/wat-is-chanoeka