'Maximaal twee termijnen voor bestuurders'
Bas Eenhoorn, burgemeester van Alphen aan den Rijn, vindt dat bestuurders maximaal twee termijnen mogen dienen, om integriteitsschendingen te voorkomen.
De bestuursperiode voor wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en commissarissen van de Koningin zou wettelijk moeten worden vastgesteld op twee termijnen van elk vier jaar. Dit zegt burgemeester van Alphen aan den Rijn, Beste Bestuurder van 2011 en oud-voorzitter van de VVD Bas Eenhoorn. ‘Daarmee voorkom je dat bestuurders Zonnekoninggedrag gaan vertonen’, aldus Eenhoorn.
Kortere termijnen binden macht
Burgemeester Eenhoorn pleit voor inperking van de bestuurstermijn van bestuurders naar aanleiding van de recente corruptie- en belangenverstrengelingszaken in het lokale en regionale bestuur. ‘Het zou goed zijn als we in Nederland termijnen zouden vaststellen van niet meer dan twee keer vier jaar. Als je heel lang in het gemeentehuis zit, gaan heel veel lijntjes via jou lopen. Kortere termijnen binden de macht van bestuurders’, aldus Bas Eenhoorn.
Gekozen burgemeester
Burgemeesters zouden ook onder een regime van twee keer vier jaar moeten vallen. Eenhoorn: ‘Burgemeesters worden benoemd voor zes jaar. In het verleden werd die benoeming gewoon verlengd, maar die tijd is afgelopen. Nu buigen gemeenteraden zich heel intensief over de vraag of ze een burgemeester wel terug willen. Dat is nuttig, hoewel je moet oppassen voor willekeur. Nog nuttiger zou het zijn als de burgemeester niet werd benoemd maar gekozen.’
Glijdende schaal
Volgens burgemeester Eenhoorn moeten bestuurders zich veel intensiever bezighouden met integriteit. Hij zegt: ‘Leden van het college moeten niet schromen elkaar daarover te ondervragen en desnoods de oren te wassen. Hoe zit het met onze banden met het bedrijfsleven, hoe zijn de contacten met de aannemers en projectontwikkelaars? We waren daar scherp op toen minister Dales van Binnenlandse Zaken begin jaren negentig integriteit op de bestuurlijke agenda zette. Dat besef is weggezakt, waardoor corruptie, belangenverstrengeling en oplichterij eerder op een glijdende schaal het bestuur kunnen binnenkomen.’
Volkomen misplaatst
Dat de schijnwerpers nu op de VVD worden gericht (oud-burgemeester Verver van Schiedam, oud-gedeputeerde Hooijmaijers in Noord-Holland en oud-wethouder, lid van Provinciale Staten en senator Van Rey in Roermond), vindt de prominente VVD’er volkomen misplaatst. Bas Eenhoorn: ‘Iedereen kan een zelfde lijstje maken van partijen waarin ook allerlei gekke dingen gebeuren. Ik ben ervan geschrokken dat de aandacht nu op één politieke partij is gericht. Integriteit is van iedereen. Afgelopen vrijdag is wethouder Jan den Uil van de ChristenUnie opgestapt omdat wordt beweerd dat hij zijn zakelijke belangen vermengde met zijn bestuurlijke taken. Stond in een kolommetje tussen allerlei VVD’ers en je moest erg goed kijken dat hij niet van de VVD was. De beeldvorming wordt wel gestuurd door de media.’
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Net zoals ontslag door eigen schuld, zoals dat voor de gewone burger geldt.
Eerlijk duurt dus langer, ik ben beschimpt en bespot weggezet maar ben nu zonder wrok gelukkig met Bing rapportage. Vergt wel karakter, als je zoveel weet als ik had ik er ook gemakkelijk voordeel uit kunnen halen. Geld raak je aan gewend maar niet- integer gedrag werkt als een tijdbom.
Maar dan wel regelen dat een termijn 6 jaar bestrijkt.
En dan de gekozen burgemeester. Schaffen we de wethouders dan ook gelijk af, of gaan we het 'duelisme' binnen B&W introduceren?
Dat meer aandacht moet komen voor integriteit, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar dat is niet gelijk aan het invoeren van regels. Dat werkt niet. Het gaat om houding en gedrag en dat heeft met cultuur te maken en niet met structuur.