Advertentie

Meer Brabanders moeten naar stembus

Statenleden van Brabant willen dat meer Brabanders bij de verkiezingen voor Provinciale Staten in 2019 gaan stemmen. Daarom zijn de provinciale volksvertegenwoordigers nu al een campagne gestart waarin Brabanders om ideeën worden gevraagd hoe zij tot een stembusgang kunnen worden verleid. Initiatiefnemers zijn Stijn Steenbakkers (CDA) en Arend Meijer (D66).

21 januari 2016

Statenleden van Brabant willen dat meer Brabanders bij de verkiezingen voor Provinciale Staten in 2019 gaan stemmen. In 2015 deed nog geen 44 procent dat. Daarom zijn de provinciale volksvertegenwoordigers nu al een campagne gestart waarin Brabanders om ideeën worden gevraagd hoe zij tot een stembusgang kunnen worden verleid.

Zorgen

De statenleden willen ook weten op welke manier zij Brabanders meer bij de politiek kunnen betrekken. Met de tips kunnen de Statenleden de komende drie jaar, tot aan de eerstvolgende verkiezingen in maart 2019, aan de slag, vertelt statenlid Stijn Steenbakkers (CDA). Samen met D66-collega Arend Meijer is hij initiatiefnemer van de campagne die tot 18 maart loopt; precies een jaar na de laatste verkiezingen voor Provinciale Staten. ‘Al een paar verkiezingen op rij heeft Brabant een lage opkomst bij statenverkiezingen. Daar maak ik me zorgen over. In 2011 bedroeg het opkomstpercentage 51,43 procent, vorig jaar 43,64 procent; het laagste van alle provincies. Als statenlid moeten we daar wat aan doen.’


Opkomstbevordering

Een breed samengestelde werkgroep opkomstbevordering − ‘het moet niet vanuit een politieke partij komen’ – werd in het leven geroepen. Samen werd een plan de campagne bedacht, waarvan het startschot op 8 januari werd gegeven. ‘We wilden geen onderzoek doen naar het waarom van de lage opkomst, maar weten hoe die omhoog kan. We willen het heel concreet maken’, aldus Meijer. ‘Dat kunnen we als Provinciale Staten zelf bedenken, maar laten we het aan de Brabanders zelf vragen.’


Kwetsbaar opstellen

De campagne wordt zowel off- (jeugddebat, advertenties) als online gevoerd, waarbij volop social media wordt ingezet. Centrale vragen zijn ‘Hoe krijgen we meer Branders naar de stembus’ en ‘Hoe kunnen we Brabanders meer bij de Brabantse politiek betrekken?’ Steenbakkers: ‘We willen weten wat we beter en slimmer kunnen doen, zitten we teveel binnen, communiceren we wel goed? We moeten ons daarbij kwetsbaar opstellen.’ In een eerste filmpje op Twitter roept Steenbakkers zijn provinciegenoten op van hun hart geen moordkuil te maken. In een tweede filmpje deelt Meijer zijn verbazing over de desinteresse van Brabanders in de provinciale politiek. ‘Windmolens, de geur op het platteland,  knooppunt Hooipolder, de busdiensten. De opkomstpercentages suggereren dat jullie daar geen mening over hebben. Dat lijkt me sterk. Heb jij een idee hoe we jou kunnen verleiden om een volgende keer wel naar de stembus te gaan, dien dan jouw idee in op de website.’ De komende tijd komen nieuwe filmpjes online, waarin andere statenleden Brabanders ook oproepen met ideeën te komen.


De straat op

Via de website van de provincie kunnen Brabanders hun ideeën en suggesties kwijt. Er zijn al diverse tips binnengekomen over hoe stemmen makkelijker en leuker kan worden gemaakt (‘maak stemmen via internet mogelijk’, ‘organiseer een muziekfestival en zet er stemhokjes bij’.) Ook komt er kritiek binnen over de huidige werkwijze van statenleden en suggesties hoe de volksvertegenwoordigers het anders kunnen doen, aldus Steenbakkers. Hij noemt een paar voorbeelden: ‘Jullie weten onvoldoende wat er in Brabant speelt. Luister naar waar de Brabander mee zit’, is er een. ‘Betrek burgers meer bij het opstellen van visies’, meldt een ander. Weer een ander stelt voor om, net zoals diverse gemeenten dat doen, informatiepagina’s over provinciale besluiten te publiceren in lokale kranten.


Geloofwaardige politiek

Op Facebook is ook een aantal, serieuze en minder serieuze reacties binnengekomen. ‘Zet er een bierpomp met gratis bier neer en de asbakken op de tafels....’, ‘Iedere stem is een euro waard, te besteden aan een provinciaal goed doel. Goede doelen zich hiervoor bij de provincie laten aanmelden’ en ‘Zoek de mensen van de straat op, kom achter de bureaus vandaan en hoor en voel wat er leeft in onze provincie. En doe vervolgens wat je beloofd, maak de politiek weer geloofwaardig.’


Alle reacties worden na 18 maart integraal gepubliceerd, aldus Steenbakkers. Uit alle reacties destilleert de werkgroep een set van aanbevelingen waarmee de statenleden de komende drie jaar mee aan de slag kunnen. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie