Advertentie
bestuur en organisatie / Achtergrond

Borrelen in de regio

Behalve in Den Haag zijn er op de Derde dinsdag van september ook in andere steden debatten over de miljoenennota. Voor ondernemers, studenten en uiteraard bestuurders. Altijd in combinatie met een borrel.

12 september 2008

Een klassieker buiten Den Haag is het symposium dat het Tilburgse dispuut Kongsi steevast organiseert op Prinsjesdag, ‘Na de Troonrede.’ Volgende week wordt het voor de 25e keer gehouden in de aula van de Universiteit van Tilburg. Daar verzamelen zich ’s middags naar verwachting zo’n zeshonderd gasten. Met z’n allen bekijken ze eerst via een live-verbinding de troonrede zoals die wordt uitgesproken door de koningin. Na een kwartiertje pauze duiden vijf Tilburgse hoogleraren de topics uit de miljoenennota. Vervolgens kan de zaal in discussie met het economenpanel. ‘We hebben wel eens grote namen uit de politiek geprobeerd naar Tilburg te halen, maar die willen die dag allemaal in Den Haag zijn. Vandaar dat we hebben besloten puur met eigen hoogleraren te werken’, zegt organisator Mark Cohen van Kongsi, een herendispuut.

 

De doelgroep vormen behalve studenten de lokale en regionale ondernemers. Daar verwacht de organisatie er zo’n 150 van. Cohen: ‘Voor die ondernemers proberen we op wetenschappelijk niveau te duiden wat de miljoenennota concreet gaat betekenen voor hen. Als een soort handreiking. Ze hebben ook de gelegenheid vragen te stellen aan de experts.’ Dit jaar zijn dat de professoren Lans Bovenberg, Cees Koedijk, Mark Wildhagen, Marcel Canooij en Henriëtte Prast.

 

Eén van de redenen destijds om een grootse happening op de Derde dinsdag van september op te zetten was om iets te doen aan het beeld dat Tilburgers van disputen hebben. ‘Als studenten iets organiseren wordt dat door de bevolking toch gauw geassocieerd met bier, ’s avonds laat en een feestje voor de eigen kring. Zo’n symposium corrigeert dat beeld hopelijk’, zegt Cohen. Na afloop wordt er echter wel degelijk een borrel geschonken in Tilburg, al was het alleen maar om de aanwezigen de mogelijkheid te bieden te netwerken.

 

Noorden

 

Ook het bedrijfsleven laat zich niet onbetuigd op Prinsjesdag. KPMG houdt dit jaar in Euroborg, het stadion van FC Groningen, het zogeheten Prinsjesdagdiner. ‘Wat ons betreft, de event van het jaar’, zegt KPMG-directeur Groningen Rudi Kleinhuis. ‘Er gaan zo’n achthonderd mails de deur uit, meest gericht aan onze cliënten en relaties in het Noorden. We nodigen behalve ondernemers in de regio, ook altijd lokale bestuurders, burgemeesters, wethouders economische zaken en topambtenaren uit. In totaal komen er zo’n 175 mensen’, verwacht hij.

 

Kleinhuis doet het uit betrokkenheid van KPMG met de regio. ‘We hebben de naam dat we de accountancy doen van de grote jongens, maar we hebben een substantieel marktaandeel in de regionale economie’, zegt hij. ‘En het wordt hoog gewaardeerd. Vooral de inleiding van Flip de Kam, hoogleraar overheidsfinanciën in Groningen. Als je zijn analyse hebt gehoord, hoef je de miljoenennota eigenlijk niet meer te lezen. Dat scheelt een hoop tijd.’ Na De Kam is er een discussiepanel met daarin dit jaar onder meer VVD-senator Pieter Hofstra en twee ondernemers.

 

Zes andere KMPG-kantoren kiezen voor een prinsjesdagontbijt, de dag na Prinsjesdag. ‘Voordeel is dat wij met Flip de Kam telkens de primeur hebben. Er zit één nadeel aan: omdat het op de dag zelf is, krijg je heel lastig sprekers. De commissaris van de koningin, burgemeesters, grote ondernemers, iedereen moet die dag in Den Haag zijn’, aldus Kleinhuis. Toch is het dit jaar gelukt burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden voor de paneldiscussie te strikken. Voor hem en voor de anderen staat om 19.00 uur het diner en de borrel klaar.

 

Gekruiste degens

 

De combinatie borrel-debat is er ook in het zogeheten D-Café in Amsterdam. Zoals elke derde dinsdag van de maand, komen dan D66-leden bij elkaar in café P96 aan de Prinsengracht. Organisator Jan-Bert Vroege verwacht op 16 september rond de honderd gasten. ‘En niet alleen D66-mensen’. De bedoeling is dat er flink wordt gedebatteerd. Daarom ook zit er niet alleen D66-volk achter de tafel. ‘Bij voorkeur nodigen we voor- en tegenstanders uit’, zegt hij. ‘Oppositie en coalitie. Vroege gaat er vanuit ook volgende week in het D-Café weer Tweede Kamerleden of anderen uit de landelijke politiek met elkaar de degens te laten kruisen over de rijksbegroting van 2009. Moeite om ze die dag uit Den Haag los te weken, heeft hij vrijwel nooit. ‘We hebben het geluk dat er nogal wat Kamerleden uit Amsterdam komen. Dat scheelt.’

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie