Advertentie

Het voortijdig failliet van de participatiemaatschappij

Een participatiesamenleving waarin mensen elkaar helpen, prima, betoogt Basile Lemaire. Maar dan ook niet boetes uitdelen als je een gehandicapte in je auto laadt.

31 oktober 2013

“Nee, meneer, ik heb de bekeuring nou al ingevoerd. En wij moeten ook onze targets halen.” Daar stond ik dan, tegenover twee mannen in imitatie-politie uniform. Eén van hen hield in zijn hand een of andere baksteenvormige smartphone waarin hij net mijn kenteken had ingevoerd. Ik stond fout geparkeerd maar gelukkig waren deze Buitengewoon Opsporingsambtenaren of BOA’s er om, in het publieke belang, te handhaven.

Natuurlijk mag je niet fout parkeren. En als er geen bekeuringen worden uitgedeeld, zet iedereen straks overal z’n auto weg. Dus moet ik niet mopperen als ik in een wijk nabij het stadscentrum een boete krijg op een plek waar alleen bewoners met een vergunning mogen parkeren. Toch is het nu anders. Graag vertel ik u wat eraan vooraf ging.

Een goede vriend van mij is een aantal jaar geleden op de fiets geschept door een auto. Hij heeft daarbij een dwarslaesie opgelopen. De eerste jaren kon hij zich nog met z’n berkelbike, een soort driewieler, zelfstandig verplaatsen. Helaas lukt hem dat nu niet meer en is hij aangewezen op een lift met de auto als hij de deur uit wil.

Voorafgaand aan het ongeluk was hij net een aantal maanden ZZP’er in de bouw. Nog geen arbeidsongeschiktheidsverzekering geregeld. Gevolg is dat hij het nu moet doen van een bijstandsuitkering. Taxiritjes kan hij niet betalen. Aanvankelijk was er nog vervoer via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) geregeld, maar dit is inmiddels nagenoeg wegbezuinigd.

Hij is dus vooral aangewezen op vrienden en familie. Daar is overigens helemaal niks mis mee. We hebben ook geen kabinet nodig om ons te “dicteren” dat we als mensen sociaal moeten zijn. Ons land telt niet voor niets 3,6 miljoen mantelzorgers. Die waren er al voordat het kabinet met de term “participatiemaatschappij” op de proppen kwam. Alleen noemden we het gewoon samen-leving. (Wist u trouwens dat de term participatiemaatschappij eigenlijk duidt op een financieringsonderneming? Misschien is dat wel veelzeggend.)

Dus daar staat mijn auto voor de deur van mijn vriend. Met zijn arm om mijn nek strompelen we samen de trap af van zijn flatje op de eerste verdieping richting de begane grond. We gaan samen met mijn auto naar een tentoonstelling. Als we de voordeur open doen, staan daar twee BOA’s. Eén van hen voert net mijn kenteken in om mij met een prent van maar liefst € 85,- om de oren te slaan. Dat ik, overigens overduidelijk, een gehandicapte vriend help, mag niet baten. De BOA’s hebben hun “targets” te halen. Eén van hen zei het zo letterlijk. Gadverdamme.

Aan de ene kant is er steeds minder ondersteuning vanuit de overheid voor mensen met een beperking. Aan de andere kant maakt diezelfde overheid het voor mensen moeilijk om elkaar te helpen. Is die zogenaamde participatiemaatschappij al failliet voordat ‘ie goed en wel begonnen is?

Basile Lemaire schrijft normaalgesproken over overheid en verandering maar is nu even boos.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

De Nuchtere / Psycholoog
Onduidelijk blijft wat de heer Basile nou precies wil maar ik vermoed dat hij ervoor pleit om het wel of niet geven van een bekeuring te laten afhangen van het zieligheidsgehalte van het verhaal dat daartoe de aanleiding is. Een zeer verrassende en vooral werkbare benadering....
Martin / ZZP
Het scheelt maar weinig. De meeste problemen zijn terug te voeren op economie en/of politiek. Gelukkig hebben we hier NOG vrije meningsuiting en mag je Mark Poetin gewoon een zak noemen. Dus dit is mijn mening. Alleen de Partij voor de Dieren en de SP zijn sociale partijen. De rest zit er om zijn eigen zak te vullen. En dus stemt volgens dit p rincipe, 88 % van de Nederlanders op een TREITERPARTIJ. Statistisch gezien, ook de heer Lemaire. En dus: eigen schuld, dikke bult.

http://www.maartenonline.nl/nl/artikel/28468/de- …
K. / geen BOA
Volgens mij er van alles mis in bestuurlijk Nederland. BOA's verzinnen heus zelf niet dat ze aan targets moeten voldoen. Dat wordt hen ingeprent door hun leidinggevende. Die daar zelf ook weer op wordt aangestuurd door middelmanagers en directeuren. En daarboven zweven nog ergens verdwaalde politici die roepen dat mensen zelf best meer kunnen doen en niet steeds naar de overheid moeten kijken. En ondertussen maar wel roepen dat de kloof met de burger zo groot wordt. Ja, gek hè? De overheid is er al lang niet meer voor de mensen. En als er al een ambtenaar opkomt voor de mensen, dan wordt 'ie ontslagen. Net als die klokkenluider in Rotterdam.
Drs. Huub Mulders / Bestuurskundige (Openbaar bestuur)
Je zat dus even in de 'innige omstrengeling van een BOA constrictor? Maar van slangen is immers bekend dat ze weinig hersenen hebben...?
Rex Rotary / Coordinator
Ach, mijn zoon kreeg een boete van 220 euro omdat hij een fout maakte tijdens zijn motorrijles. De prent werd niet uitgereikt door BOA's, maar door twee blagen van de KMAR (Koninklijke Marechaussee) die ook hun targets schijnen te moeten halen. Hij moet met zijn baantje bij de supermarkt 57 uur werken om deze boete te kunnen betalen. De taakstraf van een draaideurcrimineel is lager.
J. de Groot
Boa; s of parkeercontroleurs mogen een "bon" zelf niet intrekken.

In dit geval was er sprake van het in- en uitstappen van een passagier. Dit is bij het waarnemen van een onbeheerd staande auto niet op te merken.

Het kost even een postzegel, maar maak bezwaar op deze gronden.

Enne ..., wordt het bezwaar afgewezen, schroom dan niet om in beroep te gaan. Ik kan mij niet voorstellen, dat een rechter hiervoor geen begrip heeft. Immers door de omstandigheden moest de passagier bij het in- en uitstappen worden begeleid!!
Advertentie