Advertentie

'Boa's moeten gewoon hun werk doen', vindt Bruls

Zonder hulp van de politie vinden boa's het handhaven van de coronaregels dit weekend te risicovol.

10 februari 2022
Twee boa's op straat
Shutterstock

Gemeentelijke handhavers moeten zaterdagavond gewoon hun werk doen. Als nachthorecazaken hun deuren demonstratief na 22.00 uur 's avonds opendoen, is het hun taak om te handhaven.

Afdelingshoofd

Dienst Justitiële Inrichtingen
Afdelingshoofd

principal Consultant Inkoop & Contractmanagement

Yacht
principal Consultant Inkoop & Contractmanagement

Werkweigering

Als de boa's dat niet zouden doen, omdat de politie zaterdag een cao-actie voert, zou dat op werkweigering gaan lijken, vindt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, voorzitter van het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio.

Solidair

De politie heeft een arbeidsconflict met het ministerie van Binnenlandse Zaken. De politiebonden hebben boa's opgeroepen om solidair te zijn. ‘Maar de boa's zijn gemeentelijke medewerkers, en die hebben helemaal geen conflict. Dan zou iemand zijn gewone werk niet doen, omdat een heel andere beroepsgroep een conflict heeft. Het moet niet gekker worden’, aldus Bruls. De topman van het Veiligheidsberaad benadrukte op Radio1 dat gemeenten, en niet bondsvoorzitters van politie en boa's, de werkgever van de handhavers zijn.

Geen bonnen

Volgens Bruls is het niet de bedoeling van de politie om zaterdag helemaal onzichtbaar te blijven. Hij heeft begrepen dat agenten geen bonnen gaan uitdelen. ‘Maar er zijn ook andere manieren om te handhaven.’ Hij denkt overigens dat veel nachtclubeigenaren de actie laten schieten, omdat er heel veel zicht is op spoedige versoepeling. ‘Desondanks zullen we optreden tegen zaken die toch opengaan. Het zou raar zijn om dat niet te doen. Voetbalclubs mogen zondag ook nog niet iedereen binnenlaten. Zo is het nou eenmaal.’

Extra hulp

De boa’s vrezen echter dat het werk te risicovol wordt zonder aanwezigheid van de politie. Ze willen daarom extra hulp bij het controleren van de nachtclubs. Vakbond BOA ACP en de Nederlandse BOA Bond vragen ook de Arbeidsinspectie om te controleren of boa's hun werk wel veilig kunnen doen.

Dadendrang

De vakbonden vinden het voor boa's niet veilig genoeg als zij in hun eentje de sluitingstijden van de nachtclubs moeten handhaven. ‘Normaliter doen boa's dit werk enkel in samenwerking met de politie’, aldus de vakbonden. ‘Een boa in uniform, die nog steeds niet over de benodigde verdedigingsmiddelen beschikt, mag niet het slachtoffer worden van dadendrang van de burgemeesters.’

Versoepelingen

De horeca mag nu nog tot 22.00 uur open zijn. De verwachting is dat komende dinsdag nieuwe versoepelingen worden aangekondigd. ‘Vervroeg die versoepelingen met drie dagen, dat maakt het voor iedereen een stuk makkelijker’, zei de voorzitter van de vakbond BOA ACP Richard Gerrits eerder op donderdag.

In burger

De vakbond heeft met meerdere gemeenten overlegd over wat de plannen zijn. Sommige gemeenten willen gewoon gaan handhaven, andere gemeenten zeggen dat er niet wordt gehandhaafd zonder politie. Ook wordt er veel gekozen voor handhaving in burger. Dat betekent dat boa's in normale kleding kijken welke horecazaken open zijn. Zo kunnen achteraf bestuurlijke boetes worden opgelegd en komt de veiligheid van de handhaver niet in het geding. ‘Dat is heel fijn. Er is dan geen gevaar voor de boa's’, aldus Gerrits.

Boete

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft laten weten dat Amsterdamse nachtclubs die meedoen aan de protestactie een boete van 4500 euro riskeren als ze zaterdag de deuren openen. Vrijdag krijgen de individuele clubs een brief, die dan direct geldt als waarschuwing. Eerder werd bekend dat alle tickets van de Amsterdamse clubs die meedoen zijn uitverkocht. Het zou gaan om zo'n 20.000 tot 25.000 kaarten. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie