Slagvaardig jongerenwerk: dagritme als uitgangspunt
Slagvaardig jongerenwerk: dagritme als uitgangspunt.
De juiste ondersteuning voor de juiste jongere. Dat is het doel bij het werken met en voor jongeren. Maar in de praktijk lukt het gemeenten vaak niet om dat doel te bereiken. In deze publicatie doen we een voorstel om jongerenwerk effectiever te maken. Ons uitgangspunt is niet nieuw: zet de jongere centraal. Wel vullen we dat concreter in. Ons idee: sluit aan op het dagritme van jongeren en hun gezinnen. Daarvoor hebben BMC en DAG het 3x8-principe ontwikkeld als helpend instrument. We delen de dag op in 3 blokken van 8 uur om te bepalen welke partij op welk moment aan zet is. En om beter samen te werken met andere disciplines, zoals onderwijs, participatie, sport, cultuur en economie.
Met zijn allen voor de jongeren
We merken dat een effectievere aanpak urgent is. Het jongerenwerk staat onder druk: problemen worden complexer, terwijl het aantal jongerenwerkers gelijk blijft. Effectiviteit gaat verloren doordat de huidige aanpak, ondanks alle goede bedoelingen, versnipperd is over afdelingen en partijen. En door de vele incidentele middelen en projecten blijft er onvoldoende aandacht over voor de structurele lijn. Het 3x8-principe helpt om tot een integrale aanpak te komen en bestaande hokjes echt te doorbreken. Daarnaast is het hiermee mogelijk eerst een gezamenlijke opgave te formuleren en dan de taken te verdelen op basis van expertise - met gedeelde verantwoordelijkheid.
Praktijkvoorbeeld Zaanstad
Effectief werken betekent wat ons betreft ook een sluitend continuüm van preventie tot repressie, zonder de aandacht te laten afleiden door een selecte groep jongeren die al problemen veroorzaakt. Maar het staat bijvoorbeeld ook voor een goede aanpak voor risicojongeren, voordat het tot strafbare feiten komt. Het is essentieel om jongeren tijdig te laten ervaren dat ze mogelijkheden hebben om hun dromen waar te maken - en dat die aantrekkelijker zijn dan de kansen van de straat. We vertellen graag hoe de gemeente Zaanstad precies dat voor elkaar wil krijgen met een nieuwe visie op basis van het 3x8-principe. Inclusief de ambitie om vanuit enkele centrale locaties te werken: de jongerenhubs.
Andy Clijnk, programmamanager Leefbaarheid en Veiligheid bij het ministerie van BZK: "De beleidsvisie 'Slim verbinden, samen meer' biedt een weg uit het Zaanse bos aan jongerenprojecten. Met het 3x8-principe als bril en de jongerenhub in Assendelft als praktisch luisterloket voor leefbaarheid en veiligheid." |
Meer weten?
Download onze inspiritatiegids 'Slagvaardig jongerenwerk: dagritme als uitgangspunt' en ontdek wat het 3x8-principe kan betekenen voor de jongeren in uw gemeente of neem contact op met Kyelle Mintzis.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.