bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Maak het sociaal domein toekomstbestendig!

Gemeenten nu aan zet.

BMC
21 oktober 2024
toekomstbestendig sociaal domein BMC
Beeld: BMC

De regering schuift moeilijke keuzes op het sociaal domein vooruit, zo laten het regeerakkoord en de Miljoenennota zien. Die luxe hebben gemeenten niet. Schaarste aan middelen vraagt van hen nu al een nieuwe manier van beleid maken, organiseren en uitvoeren.

In die uitdaging schuilt voor gemeenten ook een kans. Door nog meer oog te hebben voor uitvoerbaarheid van beleid en te blijven investeren in preventie en bewezen interventies ontstaat alsnog een lonkend langetermijnperspectief voor het sociaal domein. 

Kabinet trekt broekriem verder aan

De landelijke overheid legt al enige tijd (meer) taken bij de samenleving en bij andere overheden, met name de lokale overheid. Gemeenten hebben hun rol als eerste overheid omarmd. Beleid komt meer en meer tot stand mét de samenleving in plaats van vóór de samenleving. Het regeerakkoord van het kabinet-Schoof kan deze beweging versnellen. En dat is nodig. Het kabinet bouwt namelijk niet alleen voort op de ingezette lijn van decentralisatie en maatschappelijke participatie. Het trekt ook de broekriem verder aan. Gemeenten ontkomen de komende jaren niet aan het doorvoeren van pijnlijke bezuinigingen.

Krapte dwingt tot keuzes

De krapte aan middelen dwingt gemeenten om beleid slimmer en effectiever in te richten. Intern door een netwerkregisseur in te stellen, die verantwoordelijk is voor een integrale aanpak en de  samenwerking tussen verschillende domeinen. Extern door inwoners en maatschappelijke organisaties nog meer vanaf het begin te betrekken bij beleidsvorming. De krapte dwingt gemeenten ook tot het maken van keuzes met aandacht voor uitvoerbaarheid, preventie en bewezen interventies. Voor en vooral ook mét inwoners.

Meer informatie

Wilt u de juiste keuzes maken binnen het sociaal domein? Lees de analyse van de kabinetsplannen en concrete tips van BMC-adviseur Kees-Jan van de Werfhorst.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Op hoofdlijnen zijn de problemen in het sociaal domein alleen op te lossen door meer verantwoordelijkheid te leggen bij de burgers in plaats van bij de Ovderheid. Dit is te realiseren via systeemwijzigingen (o.a. toeslagen, uitkeringen) en efficiënter te werken bij de Overheid (innovatie, inleveren oud voor nieuw beleid, dereguleren wetgeving e.d.).
Het niveau van de belastingen staat verreweg de meeste burgers en bedrijven reeds tot aan de lippen en is ook nog eens toe aan een drastische hervorming.