Advertentie

BIBOB vaker ingezet

Meer gemeenten passen de Wet BIBOB (Wet Bevordering Integriteit Beoordelingen door het Openbaar Bestuur) toe. Bovendien hebben gunstige rechterlijke uitspraken over de Wet bijgedragen aan vertrouwen en daarmee populariteit. Vorig jaar kwamen 263 aanvragen voor een doorlichting binnen, tegen 158 verzoeken in 2006.

04 februari 2008

Het is niet bekend welke overheidsinstanties een aanvraag hebben gedaan en hoe vaak zij dat deden. Gemeenten zijn wel de meest trouwe klanten. Amsterdam deed vorig jaar de meeste aanvragen. Daarna volgen Maastricht, Rotterdam, Den Haag en Roosendaal. Meer informatie over hoeveelheden en aard van de aanvragen is niet bekend. ‘Bureau BIBOB heeft een strenge geheimhoudingsplicht, daarom kunnen er slechts summier mededelingen worden gedaan over dossiers. Net als in de rest van Nederland hebben dossiers uit Roosendaal voor het merendeel betrekking op horeca- en exploitatievergunningen’, zegt Wiebe Alkema, woordvoerder van het ministerie van Justitie.

 

De Wet BIBOB bestaat sinds 2003. Overheden kunnen door het bureau BIBOB laten onderzoeken of een bedrijf dat een vergunning aanvraagt, die licentie mogelijk zal misbruiken voor criminele activiteiten. De onderzoekers hebben daarvoor toegang tot gegevens die voor andere instanties niet toegankelijk zijn, bijvoorbeeld dossiers van politie en justitie. Het bureau kan het intrekken van een vergunning adviseren op basis van aanwijzingen, hard bewijs voor criminele zaken is niet nodig. Het gaat daarbij om vergunningen voor nieuwe én bestaande dubieuze horeca-, softdrugs-, gok- en prostitutieondernemingen. De wet wordt mogelijk nog uitgebreid naar onder meer vastgoedsector en uitzendbranche.

 

Zie ook: Strijd tegen criminele ondernemers geopend (17/09/2007)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie